‘Igra prijestolja’ u Zajednici sportskih udruga grada Varaždina

Zahuktava se borba za mjesto glavnog tajnika Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina.

Na javni natječaj za tu izuzetno bitnu funkciju u gradskom sportu javilo se devetero kandidata, dugogodišnjih sportskih djelatnika, a prema neslužbenim informacijama, Povjerenstvo za utvrđivanje uvjeta kandidata odbacilo je prijave tri kandidata jer njihove prijave nisu bile potpune. Konačnu će odluku o novom glavnom tajniku donijeti Izvršni odbor Zajednice sportskih udruga.

Mjesto glavnog tajnika upražnjeno je još sredinom prošle godine kada je dugogodišnji glavni tajnik Dragutin Posavec otišao u mirovinu, no u Zajednici sportskih udruga nisu se odlučili odmah raspisati javni natječaj, već je donesena odluka da se za vršitelja dužnosti glavnog tajnika do službenog isteka Posavčevog mandata imenuje njegov dugogodišnji zamjenik i zaposlenik Zajednice sportskih udruga Patrik Košćak.

Proračun od 5 do 10 milijuna kuna

U Zajednici su takav potez opravdali uštedama, budući da je proračun za prošlu godinu bio drastično smanjen u odnosu na godine prije pa bi troškovi izbora novog glavnog tajnika bili preveliki teret za gradski sport te kontinuitetom, budući da je Košćak kao dugogodišnji Posavčev suradnik bio najbolje upućen u aktualni program rada i već pokrenute aktivnosti u sklopu tog programa

U sportskim krugovima bilo je i tada nezadovoljnih takvom odlukom, no poznavatelji prilika reći će da u varaždinskom sportu nezadovoljnih uvijek ima pa ih je tako bilo i u vrijeme kad su funkciju glavnog tajnika obavljali i Dragutin Posavec i svi njegovi prethodnici. Ukratko, u varaždinskom sportu teško se može dogoditi konsenzus, pogotovo kad su u pitanju važne i utjecajne funkcije.

Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina godišnje raspolaže s 5 do 10 milijuna kuna, ovisno o tome koliko je Grad Varaždin spreman izdvojiti za financiranje javnih potreba u sportu, a taj se novac ne raspodijeljuje samo na sportske klubove koji su članovi Zajednice nego i na troškove funkcioniranja same Zajednice, održavanje sportskih objekata, organizaciju sportskih priredbi i školski sport, a u vremenima kad je svaka kuna važna, važno je i kako će taj novac biti raspodijeljen. A iako glavni tajnik ne može raspolagati tim novcem kako želi, njegov utjecaj na to svakako postoji.

Uplitanje politike u izbor tajnika

Nezadovoljstva oko izbora glavnog tajnika eruptirala su kad je, na jesen prošle godine, Izvršni odbor Zajednice predložio Skupštini da se snize kriteriji za izbor glavnog tajnika, odnosno da novi glavni tajnik ne mora imati visoku nego samo višu stručnu spremu uz objašnjenje da bi se na taj način omogućilo da se na javni natječaj prijavi više kandidata.

Varaždinski novinari tada su s anonimnih e-mail adresa počeli dobivati pisma u kojima se navodilo da se na taj način Zajednica izravno stavlja u funkciju politike, odnosno gradske vlasti, koja na tu izuzetno važnu funkciju želi postaviti čovjeka od svog apsolutnog povjerenja. Konkretno, spominjalo se ime bivšeg hrvača i sportskog djelatnika i aktualnog gradskog vijećnika Enrika Parlaja.

Skupština je međutim odlučila odbiti prijedlog te su kriteriji za izvor novog glavnog tajnika ostali isti kao i do sada, a Parlaj je u međuvremenu zaposlen u Slobodnoj zoni Varaždin.

Javilo se devetero kandidata

U ožujku ove godine i službeno je istekao četverogodišnji mandat Dragutinu Posavcu i samim time vršitelju dužnosti Patriku Košćaku, pa je Zajednica sportskih udruga raspisala javni natječaj za novog glavnog tajnika.

U javnom natječaju navedeno je da glavnim tajnikom može biti imenovan državljanin Republike Hrvatske visoke stručne spreme i sa najmanje 5 godina radnog iskustva na rukovodećim poslovima te da će prednost pri izboru imati sportski djelatnik koji najbolje poznaje sustav i djelovanje Zajednice te se nije ogriješio o etičke norme i moralna načela sporta i olimpizma i nije sudski kažnjavan.

Svoje prijave na natječaj poslali su dosadašnji vršitelj dužnosti, profesor kineziologije Patrik Košćak, bivši glavni tajnik i aktualni prvi operativac Stolnoteniskog kluba Varaždin Goran Jukić, bivši nogometni sudac i aktualni tajnik Županijskog nogometnog saveza Ivan Novak, bivši glavni tajnik i aktualni direktor Ženskog rukometnog kluba Koka Damir Premužić, bivši čelnik Rukometnog kluba Varteks di Caprio i aktualni zaposlenik gradske uprave Željko Kušter, predsjednik Teniskog kluba Varaždin 1181 Lovro Juzbašić, trenerica u Ženskom kuglačkom klubu Varaždin Darinka Bunić, bivši stolnotenisač Dubravko Golubić i bivši kuglač Stjepan Jagić.

U sportskim krugovima iskristalizirala su se i četiri imena kojima se daje najviše šansi da osvoje titulu glavnog tajnika. To su dosadašnji v.d. Patrik Košćak, direktor Koke Damir Premužić, operativac STK Varaždin Goran Jukić i zaposlenik gradske uprave Željko Kušter.

Košćak i Jukić

Košćak se u proteklih godinu dana iskazao kao dobar organizator i proaktivan operativac koji će rado saslušati sve ideje sportaša i klubova no zamjeraju mu se određene manje netransparentnosti u radu, a u javnost su anonimno plasirane i informacije da ne ispunjava u potpunosti sve kriterije navedene u uvjetima natječaja.

Jukić je, uz kolege iz STK Varaždin, jedan od najzaslužnijih za organizaciju prestižnog stolnoteniskog natjecanja Croatia Junior & Cadet Open čime je Varaždin uvršten u kalendar Svjetske stolnoteniske federacije, a u naš grad već dvije godine stižu najbolji mladi stolnotenisači iz cijelog svijeta. U kuloarima mu se međutim zamjera činjenica da je svojedobno samovoljno napustio mjesto glavnog tajnika Zajednice i otišao u NK Varteks te da su prilikom prelaska na novu funkciju ostali određeni «repovi». Na novo radno mjesto prešao je u izuzetno turbulentnim vremenima za tadašnjeg nogometnog prvoligaša pa na njegov rad stiže i puno kritika iz redova navijača i simpatizera nekadašnjeg nogometnog prvoligaša.

Kušter i Premužić

Kušter je pak jedan od najzaslužnijih za dobru suradnju Grada Varaždina s Hrvatskim rukometnim savezom koja je rezultirala činjenicom da i ženska i muška rukometna reprezentacija u posljednje vrijeme često svoje utakmice odigravaju upravo u Varaždinu. Zamjera mu se međutim da je s njim na čelu Rukometni klub Varteks di Caprio doživio sportski i financijski potop.

Premužić je pak jedan od najzaslužnijih za to da je ŽRK Koka danas jedan od najbolje organiziranih sportskih klubova u Varaždinu i stabilni prvoligaški klub, sve to sa skromnim budžetom i s domaćim snagama. Svojedobno je već obnašao dužnost glavnog tajnika te je smijenjen s te funkcije odlukom o izvanrednom otkazu. Premužić se žalio na tu odluku te je sud presudio da ga se mora vratiti na tu funkciju i nadoknaditi mu se šteta. Pitanje je u kojoj mjeri je cijela ta situacija utjecala na njegove odnose sa Zajednicom.

Odbačene tri prijave, ali…

Prema neslužbenim informacijama, Povjerenstvo zaduženo za provjeru zadovoljavaju li kandidati uvjete, odbacilo je tri kandidature jer njihove nisu bile potpune.

No, također neslužbeno, doznajemo da će biti pozvani da popune potrebnu dokumentaciju i predstave se pred Izvršnim odborom. Izvršni odbor Zajednice će odlučiti i tko će biti novi glavni tajnik u sljedećem četverogodišnjem mandatu.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije