Ovog vikenda downhill utrka DH Iva 5 na obroncima Ivanščice

Ovog vikenda, 13. i 14. lipnja, na obroncima Ivanščice održava se peta po redu downhill utrka naziva DH Iva. Riječ je o brdskoj biciklističkoj utrci na kojoj se postižu velike brzine, na pojedinim dijelovima i do 70 kilometara na sat, a tehnički je najteža staza ovakve vrste u Hrvatskoj i među najtežima u regiji, prema riječima organizatora.

Predstavnici biciklističkih klubova iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Mađarske i ostalih susjednih zemalja imat će priliku pokazati svoje vještine na otvorenoj utrci prvenstva Hrvatske.

Staza je duga 2150 metara s visinskom razlikom između starta i cilja od 520 metara. Start staze nalazi se kod Velikog Oberšja na gotovo 802 metara nadmorske visine, dok je cilj na šumskom putu u podnožju na 280 metara nadmorske visine.

Rekord, ostvaren prošle godine iznosi 3 minute i 26 sekundi. Ove godine to će vrijeme probati skinuti jedan od glavnih favorita, ujedno i trenutni vlasnik rekorda – Slovenac Jan Cimperman, ali i ostalih 90 natjecatelja, koliko ih je dosad prijavljeno za nedjeljnu utrku.

Ova strma staza sastoji se od gornjeg tehničkog dijela i donjeg brzog dijela, u kojem su izazovni i publici atraktivni skokovi. Da je staza iznimno zahtjevna svjedoče i brojne ozlijede vozača, pa kako kažu organizatori, do ove godine je već osmero ljudi slomilo ključnu kost prilikom natjecanja.

Kvalifikacije započinju u nedjelju, dok će već od petka natjecatelji pješice moći pregledati stazu, zapamtiti najkompliciranije dijelove i pokušati je čim bolje zapamtiti, a treninzi i prijave će se održavati u cijelu subotu.

Utrka je podijeljena u 5 kategorija (Elite Men, Elite Women, Junior M, Master M, Rekreativac) te će se poredak na utrci bodovati i računati za Hrvatski kup.

Organizator utrke je BBK Ivanščica.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije