Igrali smo disc golf – sport koji će tek postati popularan

>> Sport lagan za naučiti, ali težak za usavršiti: upoznajte disc golf

Većina nas čula je za golf – sport koji se igra pomoću palice i loptice. Zamislite sad da umjesto udaranja loptice palicom bacate ‘frizbije’ u koš. Možda zvuči neobično, ali riječ je o disc golfu – sportu koji je u nas tek u začecima.

Počeci disc golfa u Hrvatskoj

Disc golf je sport koji se u svijetu igra više od pedeset godina, a najpopularniji je u SAD- u i Skandinaviji. Razvoj sporta u Hrvatskoj započinje tek 2014. godine, a glavni ‘krivac’ za širenje sporta je varaždinska tvrtka Lagoda, čiji je osnivač Varaždinac Dinko Šimenc.

– Prije dvije godine, zajedno sa sestrom, osnovao sam tvrtku Lagoda Disc Golf koja se bavi promocijom sporta. Iako je trebalo vremena da pronađemo zainteresirane investitore za prve terene, 2014. smo uredili prva dva javna terena, jedan na Platku, a drugi u Varaždinskim Toplicama, i sada zapravo tek očekujemo značajniji razvoj sporta – rekao je Šimenc.

On je za takav oblik rekreacije čuo na poslovnom sastanku 2011. godine te se povezao s igračima iz Međimurja.

– Već nakon par dana otišao sam na teren u Martinuševcu, odigrao rundu i postao stalni gost tog terena. Iste te godine otišlo nas je nekoliko na naš prvi turnir u Austriju, gdje smo upoznali i druge igrače te je sve dobilo još jednu dimenziju – nova prijateljstva. Tako već četiri godine stalno igramo i družimo se uz disc golf – nastavlja Dinko, koji je sudjelovao na brojnim turnirima u zemljama diljem Europe, a baš ovih dana ide na turnire u Slovačku i Češku.

Zasad dva terena, ali s popularizacijom sporta bit će ih još

Teren u Varaždinskim Toplicama prvi je gradski uređeni teren, a nalazi se iznad arheoloških iskopina u šumi iznad Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju.

Sastoji se od 18 staza koje se prostiru po cijeloj šumi, a kako bi se odigrao cijeli teren s lakših žutih polaznih pozicija potrebno je oko 90 do 120 minuta, dok je za igru s težih plavih polaznih pozicija potrebno do tri sata.

– Uređenje terena financirao je Grad Varaždinske Toplice, uz 45 tisuća kuna financijske potpore Ministarstva turizma – kazala je gradonačelnica Toplica Goranka Štefanić, dodajući da je time značajno upotpunjena turistička ponuda.

Sport je u Hrvatskoj tek u povojima, ali se radi na njegovoj popularizaciji kroz prezentacije, putem društvenih mreža, ali i održavanjem redovnih natjecanja.

– S razvojem sporta, naravno, dolaze i novi tereni. Ovih dana krećemo urediti teren u mjestu Rudopolje blizu Plitivičkih Jezera, gdje se uređuje veliki sportsko-rekreacijski centar. Također, razgovaramo o uređenju terena i u Belom na Cresu, Labinu, Ogulinu, Perušiću i Petrinji – otkrio je Dinko.

Iako je aktivnih igrača u našoj zemlji trenutno tridesetak, njihov broj počet će rasti čim se građani bolje upoznaju s takvim oblikom rekreacije.

– Iskustvo iz Češke je da, nakon što je prvi teren u državi uređen 2012. godine, ubrzo dolazi interes za novim terenima, a s njima i novi igrači. Danas u Češkoj postoji preko 30 terena i nekoliko tisuća aktivnih igrača.

Diskove možete i posuditi

Ukoliko se želite iskušati u ovom sportu najprije obucite udobnu sportsku obuću i odjeću te se uputite na teren.

Osnovna oprema za igru su različite vrste diskova, a ukoliko ste početnik i nemate vlastite, ne brinite, diskovi se mogu posuditi u Turističkom uredu Varaždinskih Toplica.

Igra se po pravilima sličnima poznatijem golfu s lopticom, uz razliku što se u disc golfu bacaju diskovi (frizbiji) i njima se gađa poseban koš.

Svaka staza ima svoju polaznu poziciju (tee) i završnu (koš). Igrati se kreće s označene polazne pozicije s koje igrači bacaju disk u smjeru koša, koji može biti udaljen i do 200 metara.

Teren se u disc golfu postavlja na način da bude što zanimljiviji za igru, tako da je raznolikost koju priroda pruža (uzbrdice, prirodne prepreke poput granja, disk ponekad mora proći između označenih drva ili se dobivaju kazneni bodovi) pravi izazov za igrače.

Svi igrači počinju bacati disk s početne pozicije, pokušavajući ga baciti čim bliže košu. S mjesta gdje je disk sletio igrač nastavlja svoje slijedeće bacanje, a kad pogodi u koš zapisuje broj bacanja i prelazi se na novu stazu.

Cilj je sa što manje bacanja doći do cilja – koša. Pobjednik je igrač koji nakon svih staza na terenu ima ukupno najmanji broj izvedenih bacanja.

Iako ne zvuči komplicirano, potrebna je velika preciznost i koncentriranost prilikom bacanja diska. Sport je vrlo lak za naučiti, ali potrebno je vrijeme da se usavrši bacanje diska.

Disc golf mogu igrati jednako dobro svi, neovisno o spolu i dobi, što je također njegova prednost.

Preporučuje ga i Danica, jedna od rijetkih žena igračica u Hrvatskoj, koja igra već dvije godine.

– Sport sam upoznala tako da sam pisala novinsku reportažu o tome, probala sam igrati i odmah mi se svidjelo. Sad već igram gotovo tri godine. Super je, na otvorenom si, hodaš na svježem zraku po nekoliko sati i nisi ni svjestan koliko si aktivan – rekla je Danica.

Svi zainteresirani mogu doći igrati u Toplice

Svi koji žele mogu doći probati igrati utorkom od 17.30 sati, kada je na rasporedu Aero liga. U njoj će svi igrači igrati sa samo jednim, istim Aero modelom diska, koji je odličan za trening i upoznavanje novih igrača s disc golfom, a svaki igrač će ga dobiti za igru.

Ta se liga igra na 15 staza s kraćih polaznih pozicija, a primjerena je i potpunim početnicima te mladima od 10 godina na više.

Prošlog četvrtka, 23. travnja, započelo je prvo kolo Plave lige, koja će se igrati svaki četvrtak od 17 sati, a namijenjena je iskusnijim igračima. Igrat će se na 18 staza, a pojedino kolo traje nešto više od 2 sata.

Za sudjelovanje u svakom kolu plaća se kotizacija od pet kuna po igraču.

Sunčani i topli dani su pred nama, a rekreacija je uvijek dobrodošla. Možda vam se baš svidi disc golf – sport koji će tek postati popularan.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije