Luka Jagačić: Moj život na sjeveru

>> Luka Jagačić: Moj život na sjeveru

Razgovarali smo s Lukom Jagačićem, mladim varaždinskim nogometašem koji već treću sezonu nastupa za islandski Selfoss iz istoimenog gradića koji broji otprilike pet tisuća stanovnika.

Dobro je poznata stvar da je prije odlaska na sjever, Luka od malih nogu igrao za Varteks, uz kojeg ga vežu posebne uspomene.

– Više od svega bih se vratio i igrao ponovo za Varteks pred domaćom publikom i prijateljima, ali mi trenutno okolnosti to ne dopuštaju.

Odlazak na Island – pun pogodak

– Odlazak na Island mi je promijenio život iz temelja, ali na pozitivno, super su me prihvatili, ne samo uprava kluba, nego i suigrači i trener – odgovara Jagačić na upit o karijeri na Islandu.

Klub je ove godine doveo novog trenera, legendu islandskog nogometa, koji je u sedam sezona kao igrač osvojio šest prvenstvenih naslova – Zorana Miljkovića. Kao i od trenera, i od Jagačića se puno očekuje, s obzirom da je prošle sezone bio najbolji igrač i strijelac kluba.

– Prošle sezone sam se istaknuo dobrim igrama i nisam bez razloga u početnoj postavi svaku utamicu, a igram i svih 90 minuta, što mislim da dovoljno govori o povjerenju koje mi se ukazuje, a na meni je da to povjerenje opravdam svojim nastupima.

Neposredno prije povratka u Varaždin na odmor, klub je nastupao u Liga kupu gdje su zauzeli 6. mjesto u izrazito jakoj konkurenciji, a nova sezona tek slijedi.

– Ove godine uz dodatna pojačanja kao glavni cilj, trener i cijeli tim su zacrtali mjesto u top pet klubova u prvenstvu, a ja ću dati svoj maksimum da se to i ostvari – ističe popularni Jaga.

Zadatak pred njima je velik, gotovo kao i vulkani koji ga okružuju na Islandu. Koliko stigne, Luka prati i hrvatski nogomet, naročito nastupe reprezentacije, koji se ne propuštaju.

Koliko je jak kult nogometa na Islandu posljednjih godina dovoljno govori podatak da je utakmica reprezentacije Islanda protiv Hrvatske bila rasprodana u samo tri sata.

– Najveća vidljiva razlika između hrvatskog i islandskog nogometa je definitivno po nepostojanju huliganizma na stadionima, a s posebnom pozornošću se također prati ženski sport, pogotovo nogomet, koji se svakog tjedna prenosi na nacionalnoj televiziji.

Tvrdi da je najbolji s kapetanom ekipe, potom i s Makedoncem Pavlovim, s kojim ga povezuje bliskost u jeziku. No zato mu islandski nije išao lagano, na početku.

– Jezik je poprilično težak, a da savladam samo osnove trebalo mi je više od šest mjeseci, a imena nekih gradova i znamenitosti još i danas ne znam pravilno izgovoriti – priča Jagačić kroz smijeh.

Islandski mentalitet je super, a pizza košta čak 150 kuna!

Dopada mu se i islandski mentalitet, a tvrdi da predrasude o “sjevernjačkoj hladnoći”, ne stoje.

– Puno je razlika između Islanđana i Hrvata. Iako se govori za Skandinavce da su poprilično hladni kao i njihova klima u zimskim mjesecima, istina se bitno razlikuje. Poprilično su ljubazni i susretljivi, ali i veoma radišni i kod njih ne postoji kultura ispijanja kava na suncu kao kod nas, već nakon posla svatko ide svojim putem k svojim obiteljima.

Mladi Varaždinac živi u islandskom gradu Selfossu, a jedini nedostatak su cijene.

– Praktički da ne postoje kafići, a jutarnju kavu je moguće popiti eventualno u nekoj od obližnjih pekara, a restorani su preskupi za naše pojmove – normalna pizza košta otprilike 150 kuna.

Tokom razgovora dotakli smo se i teme načina opuštanja između utakmica, priprema i treninga, a prema njegovim riječima, najbolji način za napuniti baterije je odlazak u prirodu.

– Priroda je naprosto zapanjujuća, a odlasci na utakmice košarkaškog i rukometnog kluba Selfoss služe kao glavno mjesto okupljanja, druženja i opuštanja. Nezaobilazna Polarna svijetlost i otočje Westmannaeyjar poznato po ogromnoj erupciji vulkana 1973. godine su nešto posebno, a većinu viđenih prirodnih ljepota jednostavno je nemoguće riječima dočarati, morate to osobno doživjeti da shvatite o čemu pričam – govori Luka o ljepotama Islanda.

Odlazak iz Selfossa, samo u slučaju “nemoralne ponude”

Razgovarali smo i o nastavku karijere i mogućim transferima, zahvaljujući odličnim nastupima koje je prikazao prošle sezone.

– Trenutno sam i više nego zadovoljan i nemam u planu ići nikud, ukoliko se naravno ne ukaže prilika koju je naprosto nemoguće odbiti. Do onda ostajem u Selfossu i nastavljam graditi karijeru i pomagati klubu u svim natjecanjima – zaključuje Jagačić.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije