Baseball klub Vindija

Bejzbolaši Vindije osvajanjem Federation Cupa ostvarili jedan od najvećih uspjeha u povijesti kluba

Bravo!

Nevjerojatan uspjeh Baseball kluba Vindija. Nakon pobjede u finalu Federation Cupa protiv BK Apollo iz Bratislave, bejzbolaši Vindije prvi put u svojoj povijesti osvojili su neko natjecanje pod okriljem WBSC Europe (World Baseball Softball Confederation Europe).

Domaćin finalnog turnira Federation Cupa od 6. do 9. lipnja bio je upravo Varaždin, a uz domaćina Vindiju, za vrijedan trofej borile su se još tri ekipe – spomenuti Apollo, Zürich Challengers te Sofia Blues Baseball.
Finalni vikend nije najbolje počeo za Varaždince jer su u uvodnom susretu poraženi od Slovaka rezultatom 10:8. Bejzbolaši Vindije digli su se već idući dan te su u odličnoj utakmici svladali ekipu iz Züricha 10:7. Uz odličnu igru cijele momčadi valja posebno istaknuti home run udarce koje su postigli Petar Žalac te pojačanje iz Venezuele Juan Angel Morao Martinez.

Pobjedom 14:4 u posljednjoj utakmici u skupini protiv Sofia Blues Baseballa varaždinski bejzbolaši su osigurali svoje prvo veliko europsko finale. A tamo su ih čekali stari znanci iz Bratislave. Pet puta ove sezone Vindija je igrala protiv Slovaka i svaki puta morala čestitati i priznati poraz. No, u finalu je Vindija naplatila sve ono što im nije pošlo za rukom i palicom u prošlim susretima. Već u prvoj izmjeni vidjeli su se odlučnost i stav Varaždinaca da dođu do pobjede. Prvim izlascima na palicu istaknuli su se Juan Angel Morao Martinez s RBI singlom i Amerikanac s varaždinskom adresom Adams Peguero udarcem koji je na kućnu bazu poslao dva trkača za varaždinsko vodstvo od 3:0 na samom početku susreta.

U 6. izmjeni udarcima za tri baze i nova četiri boda istaknuli su se još jedno pojačanje iz Venezuele Isaac Cardenas Cordero i domaći dečko, miljenik varaždinske publike, Karlo Kos. Vodstvom za Vindiju od 7:1 ušlo se u posljednju izmjenu, koja nije prošla bez drame. Na korak do mirnog privođenja utakmice kraju, s dva izbačena igrača ali punim bazama, Matej Rudoharsky (Apollo) je udario grand slam home run te smanjio na 7:5 i odveo finale u neizvjesne vode. Srećom, bio je to labuđi pjev Slovaka, jer već idući igrač na palici Alexander Vaclavik izbačen je na prvoj bazi, što je rezultiralo erupcijom oduševljenja igrača, trenera, ali i velikog broja navijača i prijatelja varaždinskog kluba. Nino Kruhek bacio je gotovo savršenu, i to cijelu finalnu utakmicu izbacivši čak 15 protivničkih udarača, a odlične partije tijekom cijelog finalnog turnira donijele su mu i titulu najkorisnijeg igrača (MVP) Federations Cupa 2024.

Velik je ovo uspjeh Baseball kluba Vindija i jedan od najvrjednijih trofeja kluba. Osim toga, ovom pobjedom varaždinski bejzbolaši osigurali su mjesto za jedan hrvatski klub iduće sezone u Baseball European Cupu, drugom po jačini natjecanju WBSC-a Europe. Koliko je ovo velika stvar za hrvatski bejzbol, govori podatak da je samo karlovačka Olimpija, inače rekorder po broju naslova prvaka Hrvatske, uspjela osvojiti ovo natjecanje i to prije tri godine.

Uz odličnu igru, fer i korektno navijanje s tribina, valja svakako dodati kako su delegati, suci i kontrolori iz najjačih europskih bejzbolskih saveza pohvalili organizaciju BK Vindija, pa ovakva velika bejzbolska natjecanja možemo očekivati i ubuduće u gradu baroka.

U finalu su za Vindiju nastupili: Nino Kruhek, Petar Žalac, Rene Sebastian Bodalec (kapetan), Juan Angel Morao Martinez, Jan Mlinarić, Adams Peguero, Isaac Antonio Cardenas Cordero, Goran Lekić, Niko Vučetić, Sven Vojnović i Karlo Kos, a putem do finala nastupe su zabilježili još i Jakov Belošević, Luka Trupković, Tibor Vitez i Dan Vučetić.

Članovi BK Vindija okreću novim izazovima, jer već ih idućeg vikenda, 15. i 16. lipnja, očekuju gostujuće utakmice protiv BK Zagreba na Jarunu u sklopu prvenstva Hrvatske.

Preporučeno
Najnovije