nogometni klub

Biografija legende varaždinskog nogometa: Dražen Besek kao igrač i trener

Dražen Besek bio je velika želja NK Varteksa, od prvog dana osnivanja kluba još 2011. godine.

Dražen Besek novi je trener trećeligaša NK Varteksa.

U trenerskoj karijeri, ovaj 61-godišnjak je vodio Slaven Belupo, Osijek, Zagreb, Čakovec, poljski Zaglebie, slovensku Dravu, a radio je i na Malti, Maroku te čak 10-ak godina u Kini, u savezu i klubovima.

Dražen Besek je bio vrhunski igrač, kapetan Varteksa i Dinama, a igrao je i u slovenskoj Olimpiji, danskom Ikastu te austrijskom Salzburgu. Kao igrač je najdublji trag ostavio u Varteksu, gdje je igrao u tri navrata, a najistaknutije razdoblje bilo je od 1994. do 1996., kada je sudjelovao u najvećim klupskim uspjesima Varteksa u Prvoj HNL, kada su se Bumbari borili s Dinamom (tadašnjom Croatiom) i Hajdukom za trofeje.

Trener-igrač

Besek je bio kapetan ekipe i suigrač velikanima varaždinskog nogometa – Vugrincu, Mumleku, Mrmiću, Brleniću, Daliću, Štefulju, Balajiću, Toplaku i brojnim drugima.

Nakon austrijske epizode, vratio se potom u klub te vrlo brzo uskočio na klupu, kao trener-igrač te odveo Varteks, prvo do finala kupa protiv Dinama, a potom preko Heerenveena do četvrtfinala Kupa kupova protiv Mallorce. To je najveći rezultatski uspjeh u povijesti varaždinskog nogometa.

Kasnije je ponovno vodio Varteks, u sezoni 2002/03 te odveo Bumbare do trećeg mjesta, a prilično dugo držali su Bumbari i priključak s Dinamom i Hajdukom, a do seniorske reprezentacije je tada doguralo čak pet Bumbara.

U trećem povratku u Varteks, 2007/2008., klub je spasio sa začelja i od nula bodova nakon osam kola, dogurao do sigurne zone i čak nekoliko mjeseci prije kraja bio i blizu Europe. Bilo je to razdoblje poznato i pod nazivom ‘Nedamo Varteks’, u kojem su se White Stonesi, prijatelji Varteksa, poput Beseka, vratili pomoći matičnom klubu u teškim trenucima. Pamti se posebno senzacionalna pobjeda nad možda i najjačim Dinamom, za koji su igrali Modrić, Eduardo i Ćorluka, na stadionu Varteksa, rezultatom 4:3, gdje je Varteks dočekao Modre s nula bodova iz osam utakmica, a Dinamo stigao s nizom od dvadeset i ‘nekoliko’ pobjeda u nizu. Pobijedili su ih te godine i na Maksimiru, a par kola prije kraja pobijedili su Hajduk u Splitu.

Pruža prilike mladim igračima

Za vrijeme njegove trenerske karijere u Varteksu, istaknuo se pružajući šansu igračima iz vlastitom omladinskog pogona pa je tako čak preko 25 igrača svoje prve prvoligaške seniorske minute odradilo upravo za vrijeme Beseka. Nabrojat ćemo samo neke – Sabočki, Režić, Sklepić, Šafarić, Mujanović, Golik, Vukman, Pokrivač…

Kako za igračke tako i za trenerske karijere, izdvajao se svojim karakterom, beskompromisnošću, radi čega je nerijetko bio neomiljen kod klupskih moćnika, a omiljen kod navijača.

Dražen Besek bio je velika želja NK Varteksa, od prvog dana osnivanja kluba, još 2011. godine i nerijetko se njegovo ime spominjalo u kombinacijama, ali tek sada, došlo je do realizacije. Besek prilično dobro poznaje stanje u klubu, pratio je utakmice i odlučio je pomoći Varteksu na putu prema gore. Zadovoljilo ga je stanje, klupske ambicije i nada se da će pomoći klubu u uzlaznoj putanji. 

Varteks se trenutno natječe u četvrtom rangu natjecanja (3. NL Sjever), zauzeli su četvrto mjesto u protekloj sezoni, a gradi se novi stadion u njihovom centru u Hrašćici, gdje bi klub trebao konačno trebao dobiti svoj dom. 

Dražen Besek predstavljen je u emotivnom videu, u kojem je kazao došao sam graditi s vama.

Najnovije