NE VIDI SEBI KRAJA

Miljenko Rožmarić: ‘Osjećam grižnju savjesti ako poneki dan propustim trening’

Legenda varaždinskog sporta Miljenko Rožmarić sa 63 godine završio je još jedan ironman triatlon!

Legenda varaždinskog sporta Miljenko Rožmarić proteklih je dana u svoja postignuća upisao svoj sedamnaesti ironman triatlon! U mađarskom Nagyatadu održano je natjecanje pod nazivom eXtremeMan, koje je popularni Mic još jednom uspješno završio, u vremenu 16:18:37 isplivavši 3,8 kilometara, biciklom odvezavši 180 kilometara i još na sve to istrčavši puni maraton od 42 kilometra. I to sa svoje 63 godine!

Još dva do kluba počasnih triatlonaca

Bio je to njegov deveti nastup u Mađarskoj i, kako kaže, još dva mu nedostaju da uđe u klub počasnih mađarskih triatlonaca.

– To mi je prikriveni motiv za odraditi još dva idućih godina. Ali nije jedini motiv. To je jedan vrlo kvalitetan i ugodan sportski događaj, 35 godina zaredom Mađarska organizira svoje nacionalno prvenstvo u triatlonu. Taj sport je tamo popularan i aktraktivan, ali i motivirajući. Također, ono što je bitno, taj sport veže ljude uz prirodu – ispričao je Rožmarić za VTV Televiziju.

‘Na kraju je presudna glava’

Objasnio je važnost psihofizičke pripreme. Podrazumijeva se da tijelo mora biti spremno, ali to, kaže, nije dovoljno.

– Nije to samo savladati kilometre. Tam su bile ekstremne vrećine. Treba voditi veliku brigu o nutricionizmu, hidrataciji, dakle o cijeloj energetskoj komponenti. I onda je na kraju svega presudna glava. Jer, ako nema fokusa, ustrajnosti i samokontrole, uzalud svi kilometri i sav nutricionizam. Ako čovjek nije u glavi savršeno posložen, nema rezultata – tumači Mic.

Prvi ironman odradio u 50. godini

Prvi ironman triatlom Rožmarić je završio u svojoj 50. godini.

– Tad sam rekao: ‘sad ili nikad’. Prijavio sam tu Mađarsku i odradio sam ga relativno uspješno, bez većih problema. Već iduće godine odradio sam ih tri, i tako redom do sedamnaest. I još za trening deset poluironmana.

U sportu cijeli život

Miljenko Rožmarić u sportu je cijeli život.

– U sedmom razredu počeo sam s hrvanjem, onda krenuo u srednju školu za sportske instruktore, nakon toga na Kineziološki fakultet. Uz to sam se cijelo vrijeme natjecao, većinom u individualnim sportovima; trčanje, hrvanje, judo, boks, kick boxing… Onda sam počeo osnivati klubove – nabraja Rožmarić.

Savataši spremni za medalje

Njegov Savate i boksački klub Omega trenutno je u punom zamahu jer u rujnu slijede svjetska i europska prvenstva.

– Europsko prvenstvo u combatu je u Genovi krajem rujna, a sredinom rujan je natjecanje u assaultu u Sloveniji. U klubu radimo cijelo ljeto, tko hoće trenirati, može trenirati svaki dan trenirati.

Prekaljeni reprezentativci

A za reprezentativce je on zadužen i oni treniraju po posebnom režimu. To su Patrik Grđan i Valentino Florijanić u combatu i Tajana Košćak u assaultu.

– To su već prekaljeni reprezentativci s puno međunarodnih nastupa i nadamo se najsjajnijim odličjima – najavljuje Rožmarić nove klupske uspjehe Miljenko Rožmarić.

Tjera sebe i nagovara druge

A on sam za sebe, kaže, ne vidi kraja:

– I dalje sam motiviran za treninge. Osjećam grižnju savjesti ako ne napravim trening neki dan. Uživam u tom procesu, trenirati sebe, ali i nagovarati druge. Nagovorio sam Karlu Čović na ironman triatlon, kao i Nevesina Samca, a sad je i Ljubo Barić završio svoj prvi ironman!

Cijeli intervju s Miljenkom Rožmarićem pogledajte u video-prilogu VTV Televizije.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije