NK Varteks

Upoznajte Ellu Golubič, mladu igračicu Varteksa i hrvatsku nogometnu reprezentativku

Samo hrabro naprijed!

Vijest da je igračica Varteksa pozvana u U15 reprezentaciju je iznenadila samo one koji nedovoljno poznaju rad u omladinskom pogonu kluba. Posebice se to odnosi na pionirke, po rezultatima najuspješniju selekciju u klubu. Nitko naime nema 100 postotnu bodovnu uspješnost.

U svemu neobična, a zapravo tako obična. Opis je koji bi mogli reći za reprezentativku Ellu Golubič. Vjerojatno dio tajne leži i u imenu, jer je od malih nogu morala objašnjavati da je Ella, s dva slova l, i da prezime završava s ‘tvrdim’ č.

Ella Golubič je zapravo prava obična djevojka, iz Natkrižovljan, malom mjestu na bregu, u općini Cestica. A upravo u cestičkog ‘Grabi’ je i započela prve nogometne korake. Igrala je prvo u matičnom Nogometnom centru Cestica, gdje su joj treneri bili Tomislav Hrnčić i Alen Vori.

Nakon par godina početkom 2022., preselila je u Varteks, a cure je tada preuzeo Marko Trojak. Malo po malo, uspinjale su se na ljestvici, a usput su stizali i pozivi za selekcije, kampove. I prošlog tjedna konačno i prava, U15 ‘repka’, i odigravanje međunarodnih utakmica, na Uefa razvojnom turniru u Velikoj Gorici, gdje su, uz Hrvatsku, sudjelovali još i Poljska, Wales i Slovenija.

Poseban je osjećaj slušati himnu s rukom na srcu

– Ma poseban je osjećaj, slušati himnu, igrati za Hrvatsku, baš te nekako stišće oko srca. To je stvarno posebno, nemam riječi – istaknula je Ella Golubič.

I to ne samo da je sudjelovala, nego je igrala u sve tri utakmice, u svakoj po jedno poluvrijeme, a protiv Walesa i Slovenije je i započela susret, i igračicama iz ‘Dežele’ i zabila dva gola.

– Iskreno, nisam očekivala dvije utakmice u prvih 11, sve to me iznenadilo. Što se tiče turnira, Poljakinje su ipak bile malo bolje, ali smo u druge dvije utakmice ipak pokazale da možemo i znamo – kazala je Varteksova reprezentativka.

Osim minimalnog poraza od Poljske, ostvarile su djevojke pobjede protiv Slovenije, s čak 11:0, te protiv Walesa 3:0. Ellini dojmovi su odlični.

– Puno je to snažniji intenzitet, to su sve vrhunske igračice, tako da mi je trebalo malo vremena da se priviknem. I treninzi i utakmice su puno snažnije, treneri i sve je nekako strože i discipliniranije. Ali vidjela sam da sam tu negdje, i zaigrala prilično slobodno – ističe Ella.

Igrala je na poziciji napadača i krila, i ostavila odličan dojam. Iduće godine kreću i kvalifikacije za prvenstva, U16 je pred vratima.

– Sad su trenutno samo razvojni turniri, da vide kako koja igračica igra i trenira, a onda kasnije tek idu kvalifikacije. Ma ne razmišljam o tome, iako bi naravno bilo lijepo igrati na velikim natjecanjima – smatra Bumbarica Ella, za čiji razvoj zasluge svakako ima i trener Marko Trojak, ujedno i voditelj Škole nogometa NK Varteksa.

– Ella je u potpunosti zaslužila reprezentativni poziv, sa 14 godina igrati sa takvom zrelošću, vizijom i razumijevanjem igre, nešto što se ne viđa često. Ona je moja desna ruka na terenu, igračica koja je zadužena da se moja riječ provodi na terenu – ističe Trojak.

Na tribinama stadiona u Gorici pratili su ju mama Mihaela i tata Sašo. Tu je i mlađa sestra Enola, koja se također počela ‘loptati’ u Varteksu.

– Oni su mi najveća podrška, posebno sam sretna radi njih – ističe Ella.

A poziv za Ellu nije stigao slučajno, iako je Varteks drugoligaš, igre pionirske selekcije Varteksa su ostavile trag. U prvoj sezoni, dok se ekipa tek slagala, jedva su spajali kraj s krajem, a u drugoj pomeli konkurenciju – 13 utakmica i 13 pobjeda. Sezonu su pionirke završile bez primljenog pogotka, a na kraju ligaškog dijela natjecanja su igrale i kvalifikacije za Prvu ligu. Bio bi to senzacionalan uspjeh za ‘mali’ Varteks, ali nisu uspjele protiv Slavonije.

– Pa dobro, bile su cure ipak bolje, ali nadam se da ćemo imati i ove godine priliku, nadam se da ćemo biti bolje na kraju sezone – ističe Ella.

Zanimljivo, pionirska ekipa, do kvalifikacija nije primila niti pogotka, iako nema stalnu vratarku, nego se cure – mijenjaju.

– Haha, ove godine imamo golmanicu, priključila nam se jedna cura iz mlađih kategorija – kazuje nam Ella, koja je i ove godine pionirka.

A nova sezona počinje za par tjedana, utakmicom protiv Sigeta. Ova će joj godina biti i posebna, jer završava osmogodišnje školovanje, i sprema se za nastavak. Vidi se najviše u Gimnaziji, ali uz ‘sportski’ program, da može nastaviti trenirati. Od svibnja ima i svoj prvi, stipendijski ugovor s Varteksom.

– Zasad mi je tu odlično, jedva čekam da počne sezona, a gdje se vidim jednog dana u nogometu, zasad ne znam – zaključuje Ella.

– Želim da još više vjeruje u sebe i svoju kvalitetu te da u situacijama stresa preuzme odgovornost i ona bude ta koja će tražiti loptu i rješavat utakmice. Siguran sam da će završiti u najboljim hrvatskim klubovima usudio bi se reći i klubovima europskih okvira al drago mi je da je cijela priča počela u našem Varteksu – poručio je trener Trojak.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije