20 GODINA OD SENZACIONALNOG NASLOVA PRVAKA

Legendarna ekipa okupila se u Areni i emotivno obilježila veliki uspjeh!

OK Varaždin je 2004. godine prekinuo veliku dominaciju zagrebačke Mladosti, senzacionalnim osvajanjem naslova odbojkaških prvaka, a članovi te legendarne ekipe okupili su se na obilježavanju uspjeha.

U varaždinskoj Areni danas je poslijepodne svečano obilježena jubilarna, 20. godišnjica naslova prvaka Hrvatske, koju je 2004. godine nakon dugogodišnje dominacije zagrebačke Mladosti osvojio tadašnji Odbojkaški klub Varaždin. Prekrasno organizirano okupljanje trajalo je punih 90 minuta, a nazočila su mu brojna dobro poznata lica iz tadašnjih slavnih i aktualnih redova današnjeg OK Cratisa.

Okupila se tako gotovo kompletna šampionska generacija predvođena kapetanom Eduardom Pataftom, bili su tu (današnji sportski direktor) Goran Jošić, zatim Gotal, Juren, Kapustić, Petrač, Prašnički, Rogina, Kocijan i Grbić, a stigla su i – što je posebno oduševilo sve prisutne – sjajna BiH-pojačanja tog vremena, Almir Muharemović i Damir Mahmutović.

Nije dakako bilo tragično preminulog trenera, ondašnjeg ljubimca varaždinskih navijača Miroslava Aksentijevića, možda i glavnog kreatora ovog velikog uspjeha. No, zato se iz dalekog Japana video vezom javio ondašnji pomoćni trener Edo Klein.

Kroz neformalni razgovor uspomene su evocirali najprije legenda varaždinske odbojke i začetnik te sjajne šampionske priče Josip Klein, podsjetivši na same početke, na zapravo petogodišnje „kuhanje“ tog uspjeha, čiju je veličinu već u uvodnom pozdravu naglasio prvi govornik među uzvanicima, varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj.

– Četiri su velika loptačka sporta, nogomet, rukomet, košarka i odbojka. Iako je bio blizu NK Varteks 1996., da Predsjednik nije navijao za Croatiu, a jedino je odbojka donijela naslov prvaka u Varaždin. I to dva puta, plus osvojeni Kup. Stoga – pogledao je Bosilj prema mladim članovima današnjeg OK Cratisa – iznimna je čast nositi boje ovog trofejnoga kluba, a sada se imate prilike i upoznati sa slavnim klupskim danima.

To je uostalom i bila ideja ovog okupljanja, pokazati današnjoj odbojkaškoj mladosti put. A kroz 19-minutni video Varaždinske televizije na najljepši su se način stariji prisjetili, a mladi upoznali kako je to izgledalo i u drami pete utakmice u Domu odbojke Bojan Stranić, ali i na spektakularnom dočeku nakon 3:2 pobjede na varaždinskom Korzu. U vezi kojeg je zgodnu anegdotu ispričao tadašnji predsjednik kluba Stjepan Žigmund.

– Ja sam tad bio srčani bolesnik, više nisam – krenuo je šalom Žigmund – sjećam se da je Mladost imala tri meč lopte i, kad smo to okrenuli i na 17:16 uzeli pobjednički poen, ja se nisam usudio spustiti u grotlo na parketu. Umjesto toga sam se povukao na stranu i nazvao ondašnjeg gradonačelnika Čehoka. „Ivo, gdje si“, pitao sam ga, odgovorio je da je na stadionu Varteksa na utakmici, „odmah se spremaj i slaži binu, mi dolazimo kao prvaci!“. Ali… zaustio je gradonačelnik da ne ide to na brzinu, „ma ne zanima me, slaži, imamo prvake!“. I zaista, na stadionu je objavljeno da smo dobili Mladost što je malo tko očekivao, nakon čega nas je čekalo puno Korzo.

Bilo je tu dakako još sočnih priča, primjerice o prodanih 2.000 ulaznica za Graberje u koje ne stane više od 1.000 ljudi, čime je oboren rekord kultne varaždinske dvorane za sva vremena, pa i o 1.000 ljudi u ‘Straniću’ sa šest autobusa i preko 500 varaždinskih navijača, što je također bio rekord, prepričane su i neke zgode iz Aksentijevićeve svlačionice…

Govornici su se redali, uspomene evocirale, pričali su i Patafta i Jošić, prozvani su na kraju i popularni Raka (Muharemović, op.a.) i Mahmutović, čestitao je i puno daljnje sreće poželio i Krešimir Čop iz županijske zajednice sportskih udruga, sve su to iz prvih redova pratili brojni uzvanici među kojima je bio i bivši predsjednik Filipović ili poznati košarkaški trener i sportski djelatnik Dražen Cesar, a na kraju priče riječ je dobila i odbojkaška sadašnjost.

– Klub se diže na svim razinama, imamo preko 200 članova u mlađim uzrasnim kategorijama, za budućnost kluba i varaždinske odbojke nema straha – istaknuo je aktualni predsjednik kluba Nikola Kučiš, a nadovezao se i trener seniorske momčadi, Ivica Đolonga.

Spomenuo je ranije Patafta, da su u sezoni 2003/04 krenuli iz sjene, gdje ih nitko nije ozbiljno shvaćao. Ne želim pričati previše, to ostavljam za našu svlačionicu, ali dosta je poveznica s onom legendarnom sezonom i ekipom i u aktualnom trenutku

Uz gromoglasni pljesak svojih igrača – i još nešto mlađih igračica – krenulo se u zaključak ovog prekrasnog i vrlo emotivnog odbojkaškog druženja. Koje je zaključeno podjelom plaketa svim sudionicima velebnog uspjeha 2004., te zajedničkom fotografijom za uspomenu.

Preporučeno
Najnovije