Vijesti / Sport

Sportska mEdukacija privukla velik broj zainteresiranih o ozljedama u sportu

Sportska mEdukacija privukla velik broj zainteresiranih o ozljedama u sportu

Inicijativa mladih liječnika s područja Varaždinske županije i Nogometni klub Varteks održali su jučer, 24. travnja, u kongresnoj sali Arene Varaždin, set predavanja pod nazivom Sportska mEdukacija za zainteresiranu skupinu sportskih djelatnika, igrača profesionalaca, igrača amatera, trenera, rekreativaca i svih ostalih ljudi koji žele više informacija o sportskim povredama i hitnim stanjima na sportskim terenima.

Ekipa doktora medicine u sastavu Igor Breški, Mario Brljak, Siniša Fučkar (klupski liječnik NK Varteks), Marko Labaš, Hrvoje Stepančec i Tin Šinjori održali su kratke prezentacije od dvadesetak minuta, u kojima su obrađene najčešće sportske ozljede, pružanje prve pomoći na terenu i najčešće ozljede u dječjoj dobi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Velik broj zainteresirane javnosti koji su željeli naučiti nešto novo o ozljedama u sportu tako su imali prilike čuti da čak 70 posto ozljeda u nogometu događa se u području donjih udova, a kako se velik dio njih može spriječiti i prije nastanka kvalitetnim zagrijavanjem i istezanjem nakon treninga, objasnio je to Igor Breški, dok nas je Mario Brljak naučio ponešto o vrstama rana, kako ih sanirati te što možemo sami učiniti kada dođe do krvarenja prije nego zatražimo hitnu medicinsku pomoć.

Čuli smo i da je na dnevnoj bazi omjer uganuća gležnja 1:10.000 ljudi, a da je čak polovica tih uganuća povezana sa sportom. Siniša Fučkar nam je objasnio i koje vrste lijekova mogu pomoći u samom početku kad se dogodi ozljeda, kako kod kuće pristupiti liječenju s osnovnim medicinskim priborom, ali i da, suprotno uvriježenom mišljenju, liječenje kupusom ne pomaže. Ali ni ne odmaže.

Tin Šinjori nas je zatim proveo kroz postupak koji se provodi od početka ozljede koljena do ozdravljenja te na koje načine moderna medicina može pomoći pri bržem oporavku.

Marko Labaš nas je kroz svoje izlaganje upoznao i s vrstama ozljeda ramenog zgloba, najpokretljivijeg zgloba u tijelu te jednog od najčešćih mjesta gdje dolazi do povreda u sportskim aktivnostima, ali i kako se saniraju te vrste ozljeda, dok nas je Hrvoje Stepančec upozorio na moguće ozljede u djece, istaknuvši kako se ozljede najčešće događaju od 5. do 15. godine života djeteta, te da neprepoznavanje ozljeda na vrijeme može uvelike utjecati na razvoj djeteta, a kao najčešću povredu u mladih istaknuo je ozljede palčane kosti.

Iako su područja izlaganja bila različita, slažu se kako su najskloniji ozljedama oni koji se sportskim aktivnostima bave samo vikendom, nazvavši ih pritom 'weekend warriorima', u čemu su se mnogi prepoznali.

Nakon odslušanih predavanja, uslijedila je rasprava u opuštenoj atmosferi u koju su se uključili brojni zainteresirani građani.

Spomenimo kako su se u predvorju sale prije i nakon predavanja predstavljali i proizvođači medicinske opreme i pomagala te farmaceutske kompanije, a da se zbog velikog interesa za ovakvim predavanjima već razmišlja o proširenju na Međimursku županiju, ali i na širenje tematike te uključenje drugih medicinskih djelatnika te svih djelatnika u sportu kako bi se podigla svjesnost od mogućnosti ozljeda te spriječio njihov nastanak u samom početku, na što su i pozvali organizatori prilikom zaključenja rasprave.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci