Vijesti / Sport

NEVJEROJATNA SARA KOLAK

DAN KAD JE SARA BACILA ZA POVIJEST Olimpijsko zlato prije točno tri godine osvojila je 21-godišnja djevojka iz Ludbrega

DAN KAD JE SARA BACILA ZA POVIJEST Olimpijsko zlato prije točno tri godine osvojila je 21-godišnja djevojka iz Ludbrega
Igor Kralj/Pixsell

Na današnji dan prije točno tri godine, nešto poslije 3 sata ujutro, Ludbrežanka Sara Kolak osvojila je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru. S hitcem od 66,18 metara Sara je šokirala atletski svijet i napravila najveći uspjeh u karijeri.


Bilo je to prije tri godine. Olimpijske igre bile su u punom zamahu, Hrvatska je već imala četiri zlata i dva srebra. Ostajao sam budan radi hrvatskih košarkaša, ali ovaj sam put ostao budan jer, eto, koplje je bacala Sara Kolak. Tada 21-godišnja djevojka iz Ludbrega ušla je u finale Olimpijskih igara što je po mnogima tad za nju bio ‘plafon’.

Vezana vijest:

sara2451346600151 Sara Kolak šokirala atletski svijet i osvojila zlatnu medalju!!!

Reko', ma daj da vidim što će se dogoditi. Svoj nogometni put započeo sam na varaždinskoj Slobodi te sam mnogo puta tamo sretao Saru. Znao sam ju s hodnika stadiona, pamtio kao simpatičnu curu koja je dane provodila trenirajući, uvijek nasmijana, ali i ‘gladna treninga’.

Dok je moje bavljenje sportom bilo eto, da se bavim sportom, kao da se od djetinjstva vidjelo da će Sara napraviti nešto više. Nije tu bilo odrađivanja treninga čisto da se odrade.

Prepoznali su to iz riječkog Kvarnera kad su ju u srednjoj školi ‘uzeli pod svoje’. I došle su tako svjetska i europska juniorska bronca, nije da sam pratio atletiku, ali bilo mi je drago vidjeti da poznato ime napravi takav uspjeh. I onda, europska bronca te 2016.. Pa dobro to njoj ide, tek joj je 21., mislio sam tad. A nešto onakvo nisam očekivao ni u najluđim snovima.

Dva sata ujutro, kreće bacanje koplja. Nešto sam guglao prije, Špotakova, Haladovič, Viljoen – ma, i finale je uspjeh. Ali ta borbena Ludbrežanka to nije pomišljala. Te ‘floskule’ bitno je sudjelovati nikad nisam volio, pobjednik postoji zato da bi se pobijedilo. Netko se mora najviše veseliti i to je tako.

- Iskreno, kad uđeš u finale bilo kojeg velikog natjecanja, cilj ti mora biti medalja. Ako nećeš sad, bacit ćeš drugi put, ali cilj mora biti medalja – sumirala je nakon osvajanja medalje tada Kolak.

Tri serije riješene, Sara je na šestom mjestu, na polovici. Za jednu 21-godišnjakinju to je velik uspjeh, ali ne i za ovu Ludbrežanku. Zaletjela se Sara, bacila i odmah izustila: Op! Približio sam se televizoru i samo pomislio: ‘Uh, jeb*te!’, a vjerojatno je to kroz glavu proletjelo i Sari. Otišlo je to na 66,18m, njezin osobni, ali i državni rekord.

‘Probudili’ su se tada i Stjepan Balog i Marko Šapit koji su komentirali taj prijenos, bilo je to pravo čudo, ali još su dvije serije bile u igri.

Nadao sam se da neće, onako klasično hrvatski, ‘primiti gol’ u zadnjim sekundama utakmice. Ali nije. Napravila je jedno od najvećih čuda na Olimpijskim igrama, uzela je zlato, a ‘posudila’ je koplja od slovenske reprezentativke, dok joj je jedno poklonila i Sandra Perković. Praktički nije imala ništa osim volje i podrške najmilijih, a završila je na krovu svijeta. Olimpijsko zlato, prije točno tri godine ‘zabezecirala’ je Sara Kolak. 

A nakon toga imala je što slaviti. I proslavila je – čula je toliko željenu hrvatsku himnu, proslavila sa svojom obitelji i sugrađanima, a onda krenula dalje. Baš kao što je tada najavila i nije ‘dopustila’ usporedbe sa Sandrom Perković: 

- Ona je Sandra, ja sam Sara. Ja sam napravila veliku stvar, ali sam ‘još dole’ i imam puno žganaca za pojesti – skromno je zaključila.

I opet je pokazala koliko je jaka. Polako se vraća nakon operacije lakta i ‘tempira formu’ za Svjetsko prvenstvo u Dohi. Skromno, baš kao što je i krenula, ali vjerujemo s istim ciljem – ako je već na SP-u, onda je cilj medalja. Naravno da nitko ne očekuje ništa nakon takve operacije, a Sara se može ‘bez pritiska’ vraćati prema samom vrhu. Kako je i sama rekla, ako ne u Dohi, onda u Tokyu.

A do onda, samo se možemo prisjetiti i još jednom zapljeskati kraljici. Prošle su tri godine, ali još uvijek prolaze trnci samim sjećanjem na taj veliki rezultat. Sara je ‘pokorila svijet’ te 2016., a što joj slijedi, možemo samo sanjati…

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!