Vijesti / Sport

KOMENTAR

HVALA JERTA Gospodin u kopačkama pozdravlja Stadion, a Australija će nakon Del Piera dobiti novog 'maga'

HVALA JERTA Gospodin u kopačkama pozdravlja Stadion, a Australija će nakon Del Piera dobiti novog 'maga'
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Dario Jertec (34) predstavljen je kao novi igrač australskog Western Uniteda. Nakon tri godine u dresu novoosnovanog NK Varaždina, došlo je vrijeme za nove izazove koje mnogi nisu očekivali. Gospodin u kopačkama sad će svoje zadnje magične trenutke pokazivati na drugom kontinentu.

Ma samo da mi je odigrati tu još jednu sezonu u prvoj ligi, i onda mi je dosta – spominjao je Dario Jertec prošle sezone, nešto prije najvažnije utakmice protiv Šibenika. I uspio je, plasirao se s Varaždinom u 1. HNL, među navijačima i simpatizerima novopečenog varaždinskog prvoligaša bio je pomalo i kultna ličnost. 

Dok nije bilo Darija na terenu, mogla je igra biti dobra. Ali… Ali nije to to. Nije to to bez onog laganog koraka, bez one dubinske lopte ‘s očima’ i te famozne četvorke s trakom oko ruke. Na terenu pravi gospodin u kopačkama – sa sucima razgovara u stvarno krajnjim trenutcima, vodi svoju momčad na terenu i liderski poslaguje i trčkara.

No, dok je trebalo, potegnuo je Dario k’o da mu je dvadeset, trčao, razigravao, trudio se i svaki djelić sebe ostavio na terenu. Nakon maestralnog ulaska u HNL bio je najiskreniji.

- Mi s ovakvom momčadi nismo jači ni 2%, ako ne dovedemo u svaku liniju jednog do dva igrača koji će biti pravi nositelji, ispast ćemo u drugu ligu ekspresno kao što smo i ušli.

Varaždinski 'Vlado Kalember'

Gospodski, iskreno i jasno. Ostao je u Varaždinu bez obzira na okolnosti i nastavio svoj put. Pravi je gospodin bio i izvan terena, znaju to svi koji su se susretali s njim. Bijela Vespa, bijela kaciga i svi znaju – ide 'Jerta'. Njegov je zaštitni znak često viđen u gradu pa možemo znati gdje se nalazi bez da ga i vidimo. 

A ima nešto što ga čini još posebnijim osim lakoće ‘loptanja’. Neću zaboraviti prvu konferenciju za novinare u društvu Darija Jerteca, kad je progovorio par riječi, a meni odmah u glavi – Vlado Kalember.

Ta ‘rašpa’ ne čuje se svaki dan. Ali nisu to bile standardne floskule, Dario je znao reći što mu je na pameti bez korištenja izraza poput ‘120 posto, nismo pojeli travnjak’ itd. A osim glasa, izgleda da će ostati i vječno mlad poput Vlade Kalembera.

Njegov nogometni put nije potrebno previše ponavljati. Dijete je Varteksa, a 2006. otišao je u Dinamo. Nadao sam se kao dijete da bi Dario mogao napraviti veliku karijeru, igrati i u nekim klubovima Liga petice, ali nakon Rijeke i čudne epizode u Hajduku, Dario je otišao put Saudijske Arabije. 

Faisaly pa Qadisiyah u Emiratima, pa ponovno Tawon u Arabiji. Vratio se i u Sloveniju, u projekt Zavrča, ali i to je propalo pa je natrag otišao put Saudijske Arabije u Hajer. I kad je izgledalo da bi Dario mogao možda i završiti karijeru, vratio se u rodni grad i odlučio pristupiti trećeligašu Varaždinu.

Nije se okrenuo samo nogometu, nije poput mnogih sve novce utrošio u nepovrat, već je ulagao i na području nekretnina stvorio respektabilni posao, a nedavno je otvorio i ugostiteljski object u Varaždinu. S novoosnovanim klubom prošao je sve, od treće lige do kvalifikacija za 1. HNL koje teško da ću zaboraviti. 

Dočekao je još jednu prvoligašku sezonu

Mario Kovačević i Dario Jertec ipak su osobe velike karizme i vidjeti ih onakve utučene nije bilo lako, ali Dario je gospodski izašao pred novinare, rekao što je imao reći i s 33 godine se vratio treniranju kako bi dao sve od sebe da odigra tu željenu prvu ligu s klubom iz rodnog grada.

I uspio je, nakon teške sezone Varaždin je na Stadionu srušio Šibenik (3-1), a Dario je nedugo nakon slavlja stigao u sobu za novinare i sjeo kao da je odigrao najobičniju utakmicu. Ipak, smiješak se prelomio i ‘kalemberovski’ je prozborio:

- No, morete mi čestitati – rekao je ‘Jerta’ uz smiješak kroz šalu i pokazao onu ljudsku stranu, stranu čiste sreće, a odmah nakon toga odgovarao je bez problema na brojna pitanja.

No, nije imao problema porazgovarati ni s ljudima koje prvi put vidi, prokomentirati neki susret ili čuti kritiku/pohvalu. Bio je pravi gospodin, a s bratićem sam ga nebrojeno puta znao nazvati ‘sir’ Dario po uzoru na titulu u Engleskoj. 

Pa zašto i ne, on je to svakako zaslužio. Odigrao je šest prvoligaških kola, a onda je očito došao ‘poziv koji se ne odbija’, a Jertec će već u listopadu debitirati za australski Western United. U poznim igračkim godinama ide dati još svoju sezonu ili dvije koju može dati u tom rangu nogometa, a onda ga vjerojatno ponovno možemo očekivati u Varaždinu, ali ovaj put samo u izdanju gospodina, bez kopački.

Zadnja 'živa' sjećanja na najdražu ekipu Varteksa

Odrastao sam uz nekoć varaždinskog prvoligaša, a generacija 05/06 posebno mi je ostala u sjećanju kako zbog toga što sam vjerojatno ozbiljnije počeo ‘upijati’ i shvaćati nogomet, tako i zbog nikad prežaljenog finala Kupa.

Dario Jertec je uz Leona Benka i natpis Varteks na istočnoj tribini bio jedan od onih dašaka djetinjstva na utakmicama Varaždina, kao što me trnci prolaze na svaku pjesmu White Stonesa na utakmicama Varteksa i kao što su me prolazili na svaki dodir Veldina Karića u 45. godini sa svetim grbom Varteksa na prsima.

Od sveg spomenutog, još samo imam priliku slušati pjesmu Stonesa i pogledati Benka, a u gradu se stvaraju novi projekti i nakon ‘starog’ Varteksa, nogomet je krenuo dalje. Zato je sve što mogu reći samo ‘hvala’ što sam imao priliku gledati tu lakoću igranja, uživati u trenutcima razgovora i te famozne ‘rašpe’.

Sad je došlo vrijeme da Australci nakon Del Piera u svojoj ligi gledaju novog nogometnog maga, a Varaždinci se moraju okrenuti novim veseljima kako u prvom, tako i u trećem rangu hrvatskog nogometa. 

Zato, velik si ‘sir’ Dario! Hvala još jednom i sretno s ‘klokanima’.
 

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Category: 6015

Reci što misliš!