Vijesti / Sport

svečanost u HNK

SPORTAŠI GRADA Enes Garibović peti put zaredom, Amanda Mlinarić prvi put - evo imena ostalih nagrađenih

SPORTAŠI GRADA Enes Garibović peti put zaredom, Amanda Mlinarić prvi put - evo imena ostalih nagrađenih
Siniša Sović/Foto agencija Sjever

Varaždinska svečanost proglašenja najboljih sportaša, uz onu nacionalnog sportskog dnevnika, ima najdugovječniju tradiciju u Hrvatskoj.

Na svečanosti 57. proglašenja najboljih sportaša grada Varaždina, u ponedjeljak, 3. veljače, u Hrvatskom narodnom kazalištu u organizaciji Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina, sportašem Varaždina 2019. godine proglašen je Enes Garibović iz Športskog karate kluba 'Varaždin', sportašicom Amanda Mlinarić iz 'Varaždinskog streličarskog kluba', muškom ekipom Hrvački klub 'Vindija' te ženskom ekipom Stolnoteniski klub 'Varaždin'.

Predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina, Alen Runac, naglasio je da je sportska 2019. godina bila vrlo uspješna.

NAJSPORTAŠI GRADA Amanda Mlinarić i Enes Garibović odnijeli titule najboljih, evo kako je bilo na svečanosti

- Najviše sam zadovoljan činjenicom da smo sportašima osigurali kvalitetne uvjete za rad jer svakom sportašu je najvažnije da ima gdje trenirati i da ga ima tko trenirati. U tom smo dijelu napravili veliki pomak jer smo povećali sredstva za trenere za rad s mlađim uzrasnim kategorijama. Povećali smo i sredstva za kvalitetne sportaše koji su kategorizirani od Hrvatskog olimpijskog odbora, a da nam se ne bi dogodilo da nam kvalitetni sportaši odlaze jer će u drugoj sredini dobiti nekoliko stotina kuna više - istaknuo je Runac.

Dodao je da su ovogodišnji laureati zasluženo nagrađeni, a isto tako bilo bi zasluženo da su nagrade primili još neki koju su također bili nominirani, što je samo dokaz kvalitete sporta u Varaždinu, gradu koji ima oko 45 tisuća stanovnika, a ima kvalitetne pojedince i klubove, bolje nego što su u nekim daleko većim sredinama.

Najboljim sportašima i dobitnicima priznanja čestitao je gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok, koji je naglasio da je sportskih te izborničkih i trenerskih rezultata bilo više nego ikad.

- Napravili smo što smo i obećali, povećali izdvajanja za sport, i prema sportskoj infrastrukturi i organizaciji velikih sportskih natjecanja. Povećali smo sredstva za pomladak, a povećana izdvajanja urodila su plodom, naslovima svjetskih prvaka u mlađim kategorijama - rekao je Čehok dodavši da se možemo ponositi i brojem rekreativaca i sportaša s invaliditetom.

Enes Garibović prošle je godine osvajao prva mjesta na Super Eight - pozivnom turniru 8 ponajboljih boraca Europe, na Ljubljana Openu i Prvenstvu Hrvatske, a s reprezentacijom je bio treći ekipno na Europskom prvenstvu. Ovo mu je peta uzastopna titula najboljeg varaždinskog sportaša. U izboru su iza njega ostali biciklist Marin Ranteš i skijaš Istok Rodeš.

- 2018. mi je bila bolja od 2019. godine, koja je bila prekretnica za neke stvari. Nastupao sam na mnogo turnira, bilo je i uspjeha, ali sve je bilo predodređeno i priprema za ovu godinu koja je najbitnija jer poklopilo se da su u 2020. Svjetsko i Europsko prvenstvo te Olimpijske igre, za koje će se kvalifikacijski turnir održati u svibnju u Parizu. Cilj je plasman na Olimpijske igre u Tokiju - izjavio je najbolji sportaš Varaždina.

Amanda Mlinarić juniorska je svjetska prvakinja i europska prvakinja u disciplini field te osvajačica Europskog kupa u konkurenciji seniorki kao i turnira za svjetsku rang listu. Druga je bila na Svjetskom dvoranskom kupu. Postavila je europski juniorski rekord. Izabrana je ispred atletičarke Lucije Pokos i streljačice Tanje Perec.

- Ponosna sam na nastup na Svjetskom juniorskom prvenstvu, na srebro na nedavnom Svjetskom kupu u Rimu te na Svjetski kup u Antalyji, gdje sam bila peta, ali sam bila prva u kvalifikacijama i na tom natjecanju sam se prvi puta probila tako visoko - kazala 18-godišnjakinja kojoj je ovo prva titula najbolje sportašice Varaždina.

Hrvački klub 'Vindija' osvojio je seniorski Kup Hrvatske - Memorijal Tomislav Kuzmić te 3. mjesto Premijer lige. Ponovio je naslov najbolje muške ekipe u Varaždinu otprije godinu dana, za ukupno 18. titulu najboljeg kluba u Varaždinu.

Stolnoteniski klub 'Varaždin' prošle je godine HEP Superligu završio na 2. mjestu, kao i Kup Hrvatske, a na Prvenstvu Hrvatske u parovima Petek i Malobabić postale su državne prvakinje. Ovo im je treći naslov najbolje varaždinske ženske ekipe.

Najbolji sportaš osoba s invaliditetom ili gluhih osoba je Nikola Kosec iz Plivačkog kluba 'Vidra', sportašica Vida Puškadija iz Varaždinskog športskog saveza gluhih, muška ekipa Pikado klub gluhih 'Polet' i ženska ekipa Pikado klub osoba s invaliditetom 'Varaždin'.

Najveće nade varaždinskog sporta su Mateo Žugec iz Gimnastičkog kluba 'Vindija' i Klara Koščak iz Atletskog kluba 'Sloboda'.

Na svečanosti su dodijeljena i godišnja priznanja Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina.

Nagrada za životno djelo dodijeljena je Anđelku Mladenoviću iz Športskog društva 'Mladost' za sportska dostignuća u dugogodišnjem radu na popularizaciji, unapređenju, podizanju kvalitete te promidžbi varaždinskog sporta. Mladenović je u sportu 52 godine.

- Ova nagrada za životno djelo je priznanje, ali ne i stop. To je samo podstrek za stvaranje novih mladih sportaša. Na kraju krajeva, sport je preduvjet za zdravlje i bolji život i svi bi se trebali baviti sportom - poručio je dobitnik nagrade za životno djelo.

Trener godine je Cvijetoslav Zorman iz 'Varaždinskog streličarskog kluba', sportski djelatnik Emil Šanjek iz Gimnastičkog kluba 'Vindija', a školski sportski djelatnik Branimir Štimec iz OŠ Vinica i Biciklističkog akademskog sportskog kluba 'Vinica'.

Zlatne plakete dobili su Dražen Cesar iz Sportske udruge Sveučilišta Sjever i KK 'Vindija', Zbor atletskih sudaca grada Varaždina i Enriko Parlaj iz Hrvačkog kluba 'Vindija'.

Posebna priznanja dodijeljena su Snježani Kögl iz Zbora atletskih sudaca, Vladimiru Premužu posthumno te Atletskom klubu 'Sloboda' za suorganizaciju Ekipnog prvenstva Europe u atletici 2. liga.

Diplome za uspješno višegodišnje djelovanje u sportu dobili su Dražen Hudoletnjak (Atletski klub 'Sloboda'), Marjana Kovačić (Savate klub 'Fight Club Kovačić'), Damir Turković (Gradski rukometni klub 'Varaždin 1930'), Matija Tenšić (Košarkaški klub invalida 'Varaždin'), Marijan Svetec (Streljački klub 'Varteks'), Predrag Zuber (Streljački klub 'Varteks'), Ivica Bađun (Trkački klub 'Marathon 95'), Suzana Varadin Kalajdžija (Trkački klub 'Marathon 95'), Ranko Nenadić (Tenis klub 'Varaždin 1181') i Maja Čop Andesilić (Ženski rukometni klub 'Koka').

Sportski uzori varaždinskih osnovnih škola su Bruna Borovec iz I. OŠ, Nika Dobovičnik iz II. OŠ, Luka Florijanić iz III. OŠ, Petra Žanić iz IV. OŠ, Filip Kukec iz V. OŠ, Barbara Kelava iz VI. OŠ i David Šestak iz VII. OŠ te Magdalena Dvorski iz Centra za odgoj i obrazovanje 'Tomislav Špoljar'.

Jubilarnu nagradu za 70 godina uspješnog rada i djelovanja uručena je Streljačkom klubu 'Varteks', za 50 godina Stolnoteniskom klubu 'Varaždin' i Športskom karate klubu 'Varaždin' te za 40 godina Ženskom kuglačkom klubu 'Varaždin'.

Varaždinska svečanost proglašenja najboljih sportaša, uz onu nacionalnog sportskog dnevnika, ima najdugovječniju tradiciju u Hrvatskoj. U glazbenom je dijelu nastupio Filip Vincek. Program je vodio poznati sportski novinar i voditelj Marko Šapit.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video