Vijesti / Sport

WHITE STONESI SLAVE

KAKO JE SVE KRENULO Srednjoškolci s MEC-a pokrenuli 'pokret' koji traje 30 godina

KAKO JE SVE KRENULO Srednjoškolci s MEC-a pokrenuli 'pokret' koji traje 30 godina

Prije 30 godina prvi puta na Jugu pojavili su se White Stonesi, navijačka skupina vjerna svom Varteksu, od prvog do današnjeg dana.

Najzaslužniji za to što White Stones 3. ožujka slavi rođendan, ujedno i najzaslužniji za pokretanje navijačke skupine su bili Renato Kalina i Dejan Balažić Costa, dvojica srednjoškolaca, koji su išli na MEC, ali i na utakmice Varteksa.

Kalina je bio i navijač Hajduka, a Costa Dinama, hodali su na utakmice, ali su se odlučili pokrenuti nešto i za svoj Varteks u Međurepubličkoj ligi.

- Rekao bih da je ideja krenula još od kraja 1989. godine, kada se ekipa nas okupila na koncertu Pravog kazališta u Graberju, a taj koncert imao je i svoju težinu promjena u društvu, kao što to dobro znamo – istaknuo je Renato.

Već tada su krenuli dogovori, a negdje pred početak proljetne sezone 1990. odlučili su se krenuti ozbiljnije.

- Sjećam se da smo u stanu od Renatove bake radili transparente, od plahti, krali smo doma plahte da nas starci ne skuže da bi imali transparente – prisjeća se Costa.

A ključno je bilo i što su poslali otvoreno pismo u tadašnji zagrebački tjednik 'Sprint', odnsono u beogradski 'Ćao Tifo', s pozivom na utakmicu.

- To su onda čitali svi, bilo je to poput Interneta danas, brzo se proširio glas – sjeća se Costa.

- Ja sam bio s Banfice, Costa s južnog dijela grada pa samo se tako dogovorili da ćemo svaki u svojem kvartu odraditi i pozvati i povesti ljude na utakmicu – prisjeća se Renato.

Bilo je tu i pitanje imena, Renato je bio za Torcida Varaždin, Costa za Bad Blue Boys Varaždin pa su se ne kraju odlučili za treću opciju – White Stones, da nema spornih stvari.

be3c05e0e53ebf93fa03b2715ac352fb.jpg?v=2Slika s utakmice Varteks - Mladost Petrinja iz sezone 1990/91

 

- Sjećam se da je to ime postojalo, mislim da je čak bila i naljepnica u Contri, na kojoj je pisalo White Stones – prisjeća se Costa.

- Ime je amenovao Dražen Štruk (op. kasnije i predsjednik NK Varteksa), koji je rekao da nemre biti niti Torcida niti BBB, već novo ime White Stones – prisjeća s Kalina. 

Što se pak tiče imena, ono je nastalo tri godine ranije, a izmislila ga je jedna druga ekipa navijača. Ivica Gašparac 'Gašo', također veliki sportski zaljubljenik, i navijač Varteksa, prisjeća se tih dana.

- Mi smo hodali na utakmice Varteksa u Međurepubličkoj ligi, i bile su popularne navijačke skupine, pa smo i mi mislili osnovati svoju. Znam da smo bili u Amaru u Nedelišću, igrali biljar pili pive, i netko je opalio White Stones – prisjeća se Gašo, inače i voditelj, član Kutka za sporni trenutak.

e30dd2830fb5a1e95c56e5d4c1505886.jpg?v=2

Naljepnica iz 1987. godine

I ostali dečki iz Kutka bili su tu, a štampali su čak i prve naljepnice, željeli su raditi (i prodavati) majice i šalove, ali su ih u klubu dočekali s podsmjehom na tu ideju.

- Sve je ostalo na ideji tako da naš pokušaj nikada nije zaživio, ali smo hodali na utakmice skroz. I onda su poslije dečki, mislim čak i da su nas pitali da bi oni uzeli ime, i to pokrenuli, kaj je nama bilo super – prisjeća se Gašo.

A već na toj prvoj utakmici (3.3.1990.) okupilo se podosta White Stonesa, ponajviše mlađe ekipe, srednjoškolaca s MEC-a.

- Bilo je to super, sjećam se da su dečki s Banfice već od 10 sati ujutro bubnjali po kanistrima na Korzu, mi smo im se priključili iz Kozarčeve. Utakmica je bila potom, završilo je s 5:0, mislim, za Zagreb, ali tu je sve krenulo. Prošla je tekma super, to je bilo prvi puta da smo se okupili u našem 'kopu', na Jugu, gdje smo kasnije dočekivali i najveće uspjehe našeg Varteksa – ističe Costa.

U svojoj kolumni Povećalo, Vlado Premuž je za tu utakmicu napisao.

- Na velikom, tako rijeko korištenom semaforu na stadionu Varteksa sat je otkucavao kraj 69. minute kada su nogometaši Zagreba minule subote po četvrti put pogodili mrežu Varteksa i tako potvrdili svoj trijumf. To kao da je bio znak za gotovo polovicu od dvije tisuća prisutnih gledalaca da se dignu i napuste stadion...Sa stadiona je pošla i skupina od pedesetak vrlo bučnih navijača, takozvanih 'White stones', skupina koja je potvrdila da i u Varaždinu postoji zanimanje klinaca za pripadnost navijačkim klanovima, no, nažalost, nemaju za koga navijati. I nogometaši, njihove glavne uzdanice su ih razočarali – napisao je Premuž.

Slijedi godina i pol igranja u Međurepubličkoj ligi, potom i 'ratna' 1991. godini. Sanjalo se o Prvoj ligi, a potom se priključuje veliki broj drugih navijača, malo po malo i BBB i Torcida se u Varaždinu gase, a ostaju samo White Stonesi. Priključio se i Rikardo Kahlina, koj je bio i prvi vođa White Stonesa.

Igraju se turniri Slobodna Hrvatska, a potom na proljeće 1992. godine i prvo skraćeno prvenstvo. Sve i uz podršku tadašnje klupske uprave s Anđelkom Herjavcem. Varteks je rastao, a rasli su i White Stonesi.

addaaf8410999357d99e79aa5f8c0f9e.jpg?v=2Slika - stoje: Renato Kalina, Slobodan Drođek 'Sloga', Rikardo Kahlina, Dejan Balažić 'Costa', Dejan Žmuk; čuče - Silvio Mencinger, Miroslav Ćus, Davor Ban - snimljeno cca 1999.godine

A White Stonesu su uvijek bili važan čimbenik, nerijetko ukazujući i na stvari koje im se nisu sviđale, kako u klubu, tako i  u društvu.

S bivšim klubom su se nepovratno razišli 2010. godine, kada Varteks mijenja ime u Varaždin, a dva glasa White Stonesa bili su jedini glasovi protiv promjene.

2011. godine White Stonesi, uz druge nezadovoljne navijače osnivaju NK Varteks, kao prvi navijački klbu u Hrvatskoj. Varteks danas igra u 3. HNL Sjever, a White Stonesi i dalje navijaju za Varteks.

Naravno i Renato i Costa, momci koji su sve to 'pokrenuli', čiji sinovi su igrali ili igraju i treniraju za 'jedini' Varteks.

56a95f0054d1e94f145a7a87aad71a5b.jpg?v=2

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!