Vijesti / Sport

Prva nogometna liga

SPORTSKE MINUTE Kad će se sport vratiti u Hrvatsku: HNL počinje već ovog mjeseca?

SPORTSKE MINUTE Kad će se sport vratiti u Hrvatsku: HNL počinje već ovog mjeseca?
Siniša Sović/Foto agencija Sjever

Spominje se da će se Prva HNL nastaviti 30. svibnja.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za šport Tomislav Družak sa suradnicima je danas održao sastanak s predstavnicima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) na temu popuštanja mjera u sektoru sporta.

Na sastanku je raspravljano o više područja popuštanja mjera - treninzima kategoriziranih i profesionalnih sportaša, treninzima rekreativnih sportaša, mogućnostima otvaranja fitness centara i teretana te mogućnostima početka natjecanja. A Družaku smo postavili i pet pitanja o ovoj temi.

Koji su datumi specifično predloženi na današnjem sastanku s čelnicima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kako za nastavak natjecanja, tako i za nastavak treniranja?

- Na današnjem sastanku razgovaralo se o nastavku popuštanja mjera ograničenja u sektoru športa vezano za treninge, odnosno uključivanju i drugih kategorija registriranih športaša u trenažne procese kako na otvorenom tako i u športskim dvoranama. Predloženo je i razgovaralo se o više datuma, za koje će, sukladno epidemiološkoj situaciji i procjeni, Hrvatski zavod za javno zdravstvo ocijeniti jesu li realni za aktiviranje pojedinih aktivnosti i iste predložiti Stožeru za civilnu zaštitu RH odnosno Vladi RH na usvajanje. 

Datumi se odnose na razdoblje od sljedeća dva tjedna, počevši već od ovog tjedna što se tiče treniranja, dok je što se tiče natjecanja na predložen kraj svibnja te prva polovica lipnja, naravno bez prisustva gledatelja. 

Utvrđeno je da je riječ o prijedlozima datuma za nastavak športskih natjecanja na otvorenom. Na koja se specifično natjecanja ta odluka odnosi?

- Prvo napominjem kako odluka nije donesena, već se samo na sastanku raspravljalo o prijedlozima SDUŠ-a koje će razmatrati Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a konačnu odluku na njihovu eventualnu preporuku donijet će Stožer za civilnu zaštitu RH.

Datume koje je SDUŠ predložio za športska natjecanja na otvorenom odnose se na sve športove koji svoja natjecanja održavaju na otvorenom, a koji će moći ispuniti sve propisane epidemiološke mjere za održavanje natjecanja.

Koliko je teško pronaći ravnotežu da popuštanje mjera u športu ne bude ni prerano ni prekasno?

- To je više pitanje za epidemiološku struku, ali i ovako laički možemo reći da je to izuzetno teško. Zato je i potrebno toliko promišljanja oko donošenja svake odluke i preporuke i svaka odluka koju je donio Stožer za civilnu zaštitu je donesena isključivo na dobrobit svih nas, koliko god se nekima možda nije svidjela u pojedinom trenutku.

Siguran sam kako će, kao i sve Odluke koje je do sada donosio, a koje se ne tiču samo športa, Stožer i sve sljedeće Odluke donijeti na način da se sačuva ono najbitnije, a to je zdravlje, a opet omoguće sve aktivnosti koje je moguće provesti u ovom trenutku.

U kojoj ste mjeri zadovoljni količinom brige i razumijevanja koje su za šport pokazali HZJZ i Stožer civilne zaštite RH?

- Kao što sam rekao i u prethodnom pitanju, izuzetno sam zadovoljan količinom brige i razumijevanja koje su za šport pokazali HZJZ i Stožer civilne zaštite RH, odnosno u konačnici Vlada RH, koji se prema sektoru športa odnose s jednakom brigom kao i prema svim drugim sektorima i u prvi plan stavljaju zdravlje i živote naših športaša.

Postoji li neki definirani slučajevi pogoršavanja epidemiološke slike zbog kojih bi se ove prijedlozi odluka eventualno povukli, nešto određenije od "ovisi o epidemiološkoj situaciji"?

- Ovo je opet jedno pitanje koje se odnosi na epidemiološku odnosno zdravstvenu struku, ali sigurno je da bi pogoršavanje epidemiološke slike značilo ponovno povećanje broja zaraženih, što bi u konačnici imalo za posljedicu prolongiranje mjera popuštanja što se,  nadamo se svi, ne bi trebalo  dogoditi.

Prva HNL od početka lipnja planira održati po dva kola tjedno. Ako se - ne daj bože - zarazi netko od nogometaša, zbog perioda inkubacije bi u dva tjedna gotovo sve ekipe HNL-a bile u kontaktu. Koliko je to riskantno?

- U svakoj odluci i popuštanju mjera sigurno postoji određena količina rizika, pa će tako i u ovoj ako i kad bude donesena. Upravo zato se tako pažljivo i promišljeno pristupa svakom donošenju odluka. Koronavirus nam je donio jednu novu današnjicu, donio nam je život s tim rizikom, a mi ćemo učiniti sve kako bi se on smanjio i kako bi se na što normalniji način omogućilo funkcioniranje svih životnih aktivnosti koje smo imali prije pojave ove pandemije. Moram također naglasiti da će se, kad bude donesena odluka za odobravanje održavanja natjecanja, propisati i uvjeti koje organizatori moraju ispuniti kako bi se rizik sveo na najmanju moguću mjeru.

HNL se vraća 30. svibnja?

A ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak na današnjoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite je nešto više rekao o ovoj temi.

- Trajno smo u kontaktu sa Središnjim redom za šport, a danas smo imali i sastanak. Dogovoren je njihov redoslijed prioriteta. Još nismo razmatrali termin kada će popuštati mjere - rekao je Capak.

Spominje se da će se Prva HNL nastaviti 30. svibnja.

- Nismo razmišljali da popustimo mjere prije prve polovice petog mjeseca - rekao je Capak.

Što je s treninzima?

- Sportaši i sportašice koji su definirani Zakonom o sportu će ubrzo biti stavljeni na dnevni red ovog stožera - rekao je Capak.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video