Vijesti / Sport

ZA MNOGE I NAJVEĆA UTAKMICA

TEKMA ZA PAMĆENJE Na današnji dan prije 22 godine Varteks je izborio 'europsko proljeće'

TEKMA ZA PAMĆENJE Na današnji dan prije 22 godine Varteks je izborio 'europsko proljeće'
Pinterest

Na današnji dan, prije 22 godine Varteks je odigrao veliku utakmicu, pobijedio nizozemski Heerenveen i plasirao se među 'velike dečke - u četvrtfinale Kupa kupova.

Iako svi nogometaši, gotovo poput papagaja ponavljaju da je svaka utakmica ista, ipak ima onih koje to nisu. A u povijesti varaždinskog nogometa, ima onih koje su svakako posebne. Jedna od njih, za mnoge i najveća, odigrana je prije točno 22 godine, 5. studenog 1998. godine.

 > VARTEKS - HEERENVEEN Točno 20 godina od povijesne utakmice, možda i najveće u varaždinskom nogometu

Naravno, radi se o 'povijesnoj' utakmici s Heerenveenom, uzvratnoj, gdje je Varteks na dramatičan način stigao do četvrtfinala Kupa kupova. To je uz Hajdukovo četvrtfinale Lige prvaka, najveći uspjeh jednog od hrvatskih klubova u Europi. Trener, tada još i kao trener/igrač, bio je Dražen Besek.

Bila je to velika utakmica i radi načina na koji je izborena pobjeda. U prvom susretu bilo je 2:1 za Nizozemce. A u uzvratu je unatoč lošem vremenu oko šest tisuća gledatelja dočekalo Nizozemce.

Fantastičan preokret s tri gola u produžecima

Krenulo je ranim vodstvom, golom Samardžića za 0:1 na poluvremenu, tako da su se nade dodatno podgrijale. Varteks se vraća golom Mumleka, a Faik Kamberović, koji je ušao s klupe, u 89. minuti donosi produžetak za prvi delirij na stadionu.

A tamo nova drama, i šokantni prokret, prvo Kamberović svojim drugim golom baca ponovno navijače u delirij u 99. minuti. Nizozemce u život vraća de Visser fantastičnim golom s 'pola terena' u 114. minuti, a stadion je ostao šokiran. Na golu Varteksa bio je dotad odličan Ivica Solomun, ali kod gola nije najbolje reagirao.

Pobjednički gol ponovno je djelo tada najboljeg igrača Varteksa Miljenka Mumleka za konačnih 4:2. Bila je to utakmica kakva se rijetko viđa, a svi navijači Varteksa točno znaju gdje su sjedili na toj utakmici, i kako su se osjećali.

Veliko slavlje u pubu na 'Banus placu' 

Nakon utakmice uslijedilo je veliko slavlje, ono službeno bilo je u pivnici 'Zlatni lampaš', današnja 'Kula', ali i po svim drugim varaždinskim kafićima - Varteks je prezimio u Europi.

Varteks je igrao u formaciji 3-5-2, a nastupili su Solomun - Madunović, Besek, Gregorić - Sabolčki, Posavec, Mužek, Mumlek, Ivanković - Karić, Balajić. S klupe su ušli Beli, Hrman i Kamberović. Bila je to odlična ekipa, a te europske utakmice su im bile posebno drage. Nakon Heerenveena uslijedilo je na proljeće četvrtfinale s velikom Mallorcom.

Iako se epitetima nezahvalno razbacivati, velika većina navijača Varteksa bi radi svega toga, velike neizvjesnosti, najvećeg europskog rezultata, veliko slavlja i adrenalina, upravo ovu utakmicu proglasila najvećom u povijesti kluba.

 

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!