Vijesti / Sport

Zlato u Poljskoj – podigla skoro 500 kg i ušla u svjetski vrh

'WONDERWOMAN' Sara Šobak: S powerliftingom smo najbliže superherojima

'WONDERWOMAN' Sara Šobak: S powerliftingom smo najbliže superherojima

- Svi smo mi kao mali maštali da budemo Superman ili neki drugih super junaka, a s Powerliftingom smo tome ipak nešto bliže, haha – ustvrdila je naša Wonderwoman Sara Šobak.

Body-building je godinama bio neprikosnovena fitness disciplina, steroidima unatoč, načinu prehrane, ali nauljena muška i ženska tijela morala su samo lijepo izgledati. Ipak, posljedjnih nekoliko desetljeća, trendovi se polako mijenjaju, pojavile su se razne druge 'body building' discipline, a najpopularniji je Powerlifting. Radi se o dizanju težina, kroz tri dizanja - čučanj, bench-press i mrtvo dizanje, tzv. Dead-lift.

Broj natjecatelja u svijetu raste iz godine u godinu, a na scenu polako stupa i jedna mlada djevojka iz našeg kraja. Varaždinka Sara Šobak (23) proteklog je vikenda nastupala u poljskom gradu Siedlice, na svjetskom kupu u powerlifting i bench press natjecanju gdje je 'pomela konkurenciju'. 

Sara ušla u svjetski TOP20

Sara je nastupiala u petak u juniorskoj kategoriji, u tzv. Full Power diviziji, do 75 kilograma. U čučnju je podigla 180 kg, u bench pressu 112,5 kg te 200 kg u mrtvom dizanju.

U nedjelju je nastupila u solo bench-pressu gdje je podigla 115 kilograma te opet zauzela prvo mjesto u svojoj kategoriji. To je najbolji total iz powerliftinga te najbolji bench press u Hrvatskoj.

- Rezultati su bili odlični, stvarno. Čim smo se vratili, čestitke i pohvale na svakom koraku. Sve me je to malo i iznenadilo, mislim da mi još nije niti sjelo do kraja, možda tek treba u nekom sljedećem razdoblju – skromno će Sara.

Ovime se mlada Sara uvrstila i na svjetske liste, jer je njezin rezultat u top 20 u svijetu. Također, to je ujedno i najbolji total iz powerliftinga u Hrvatskoj te najbolji bench press u Hrvatskoj. Nastupala je kao članica Powerlifting kluba Rux iz Gospića, koji vodi Marijo Rukavina, koji je također nastupao u Poljskoj.

Sara je i puna riječi hvale za organizatore i samo natjecanje, na kojem je sudjelovalo više od 400 'powerliftera'. U posljednje vrijeme održalo se malo natjecanja pa je tako u Poljsku stiglo jako puno kvalitetnih natjecatelja.

- Sve je bilo odlično organizirano, stvarno super, a razina podrške je bila nevjerojatna, svi smo se međusobno podržavali, iako smo i konkurencija. Stvarno na to nisam navikla, ali moram priznati da je sjajan osjećaj – istaknula je Sara Šobak.

Roditelji me natjerali u teretanu

Sve je počelo, kako to često biva, zapravo sasvim slučajno.

- Zadnjih dvije, dvije i pol godine se aktivno bavim Powerliftingom, a prije nekih šest godna sam prvi puta ušla u teretanu. Do onda sam realno bila normalna zaigrana cura, koja se igrala, visjela pred računalom, ali su me roditelji natjerali, da se moram pokrenuti, i evo me sad ovdje – ističe Sara Šobak.

Sara inače trenutno živi u Zagrebu, gdje je na trećoj godini Kineziologije, a usput i radi. Unatoč tome, nađe vremena i za treninge, ponekad i do 4-5 sati dnevno, ali  tvrdi da joj nisu naporni

- Moram spomenuti dvije osobe, a to su Kristijan Matković i Marijo Rukavina, bez njih, ja se vjeorjatno ne bi niti bavila ovim sportom danas. Hrvoje je bio taj koji me zarazio s Powerlifitngom, a Marijo Rukavina je predsjednik kluba Rux, u Gospiću, za koji nastupam - ističe Sara.

Posljednjih godina Powerlifting sve više i više raste, broj natjecatelja u svijetu sve je veći.

- To mi je posebno drago, a nije niti čudno jer se radi o stvarno zanimljivom sportu i natjecanju. Svi smo mi kao mali maštali da budemo Superman ili neki od drugih super junaka, a s ovim srpotom smo tome ipak nešto bliže, haha – ustvrdila je naša Wonderwoman Sara Šobak, pred kojom bi mogla biti velika budućnost u Powerliftingu.

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video