Vijesti / Sport

hrvatski paraolimpijski odbor

Helena Dretar-Karić u izboru za paraolimpijca desetljeća, glasanje traje još dva dana

Helena Dretar-Karić u izboru za paraolimpijca desetljeća, glasanje traje još dva dana
Hrvatski paraolimpijski odbor

Dretar-Karić rođena je Varaždinka te je u svojoj mladosti bila rukometašica. U 18. godini doživjela je prometnu nesreću koja joj je preusmjerila život.

Allianz Hrvatska i Hrvatski paraolimpijski odbor (HPO), povodom desetogodišnje suradnje pozivaju javnost da glasom na http://www.allianz.hr/paraolimpijci podrže svoje paraolimpijske miljenike u izboru za najbolju paraolimpijku ili paraolimpijca desetljeća.

Svi nominirani sportaši i sportašice imaju jednu zajedničku karakteristiku - u proteklom desetljeću osvojili su medalju na Paraolimpijskim igrama. Riječ je o jedanaest iznimnih parasportaša koji su svojim kontinuiranim radom i rezultatima Hrvatsku upisali na svjetsku kartu paraolimpijskog sporta. Među nominirani sportašima svoje mjesto je našla sportašica Helena Dretar-Karić.

Njezina suradnja s Anđelom Mužinić dovela je do niza medalja, među kojima se najviše ističe i medalja zbog koje je Helena uvrštena u izbor za paraolimpijca desetlječa - ekipno srebro iz Rio de Janeira 2016. na Paraolimpijskim igrama.

Uz Anđelu, Helena veže i ostale nevjerojatne rezultate – zajedno su osvojile ekipno srebro (2017.) i broncu (2014.) na svjetskim prvenstvima, te četiri zlata (2013.,2015.,2017.2019.) i broncu (2011.) na ekipnim europskim prvenstvima. U pojedinačnoj konkurenciji Helenin najveći uspjeh je brončana medalja s europskog prvenstva 2017.

Par Helena Dretar Karić - Anđela Mužinić proglašen je i najboljom hrvatskom ekipom u zajedničkoj konkurenciji sa sportašima bez invaldiiteta za 2016. godinu u tradicionalnom izboru Sportskih novosti. Bila je to prva nominacija sportaša s invaliditetom u tom izboru.

Helena Dretar Karić rođena je Varaždinka te je u svojoj mladosti bila rukometašica. U 18. godini doživjela je prometnu nesreću koja je preusmjerila njezin život u potpuno suprotnom smjeru. Treniranju stolnoga tenisa intenzivno se posvetila 2008. te se nakon promjene nekoliko klubova skrasila u zagrebačkom klubu STKOI »Uriho« gdje je započela i uspješna suradnja s Anđelom Mužinić.

- Počeci su bili najteži. Kada sam krenula u stolni tenis, nitko nije mogao jamčiti dobre rezultate i uspjehe i bile su potrebne godine napornoga rada da se sve počne vraćati. No i dan danas radim više nego ikada i športski duh u meni ne zna stati. Kada se sjetim svojega sina, nema toga što mi se ne da napraviti – izjavila je Helena.

Glasajte za svog miljenika

Svoj glas možete dati do četvrtka 28. siječnja 2021. na mrežnoj stranici http://www.allianz.hr/paraolimpijci gdje ćete naći i pojedinačne rezultate nominiranih sportaša i sportašica.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video