Vijesti / Sport

SLIJEDI FINALNI DAN

E-GAMING U P4 Varaždinska ‘Fifa 21 Alpha-M liga' nakon pola godine natjecanja došla do kraja: Čeka nas pravi vatromet!

E-GAMING U P4 Varaždinska ‘Fifa 21 Alpha-M liga' nakon pola godine natjecanja došla do kraja: Čeka nas pravi vatromet!
Varaždinski underground klub

Četvorica najboljih kreću u borbu za naslov najboljeg igrača Fife u Varaždinu i okolici te za laskavu titulu osvajača ‘Fifa 21 Alpha-M lige u P4’.

Nakon pola godine žestokih utakmica, 22 odigrana kola, dodatnih kvalifikacija i playoffa, stiglo je vrijeme za sučeljavanje četiri najbolja. U organizaciji Varaždinskog underground kluba i poznatog lica varaždinske kviz scene, ali i velikog zaljubljenika u FIFA-u Filipa Biščevića slijedi završnica ‘Fifa 21 Alpha-M lige u P4’.

E-gaming brzo je rastuća vrsta novog sporta u svijetu, a ovi su se mladi ljudi pobrinuli da dođe i na varaždinsku scenu. Doduše, u ovim pandemijskim vremenima teško je bilo organizirati veliki projekt poput ovog u kojem su se na kraju natjecala 23 igrača na PlayStation 4 konzoli, a većina toga održavalo se u prostoru 'P4 centra za mlade i nezavisnu kulturu Varaždin'.

- Žao mi je što sve nije uspjelo kako smo željeli, ali zbog korone drugačije nismo stigli ni mogli. No, i ovakva završnica nosi svoju dozu napetosti jer smo neko vrijeme i incognito bili djeličak društvenog život u Varaždinu kad je sve bilo zatvoreno. Također, satnicu je bilo ekstremno teško složiti jer svatko ima svoj život pa sam u ovih pola godine naučio tko od natjecatelja kad ima utakmice, posao, instrukcije ili nešto treće za vikend, ali na kraju smo uspjeli – našalio se Filip Biščević koji je usavršio satničarske sposobnosti.

Također, organizatori ističu kako se i na najmanju pomisao na zarazu kod nekog od igrača pazilo i odgađalo susrete ili pak dogovaralo online oglede za one koji su to mogli. Nosile su se maske, dezinficirale ruke i smanjio broj ljudi, a svaki je natjecatelj koristio svoj joystick. Ni na završnici neće biti ništa drukčije.

Velika četvorka u lovu na naslov prvaka

- Polufinala kreću u subotu od 11 sati u dvorištu P4 na otvorenom, a poštivat će se sve epidemiološke mjere. Satnice su posložene tako da svaki ogled može potrajati maksimalno, a da ne prekoračimo vrijeme. Prijenos će biti održan i preko YouTubea na kojem su se dosad okupljali svi oni koji su željeli podržati igrače, a ne mogu biti na licu mjesta iz znanih razloga. Četvorica veličanstvenih bili su na prve četiri pozicije i nakon 22 kola tako da nas zasigurno očekuje pravi spektakl – najavljuje nam Viktor Ožeg iz udruge VUK.

A od 23 natjecatelja, ostala su četvorica – Franjo Pintarić, Domagoj Josip Toljan, Noa Planinc i Fran Zorman. Suvereni vladari lige od samog početka očekivano su došli do borbe za odličja i tako zaslužili biti zlatnim slovima upisani u početke varaždinske e-gaming scene u najpopularnijoj nogometnoj simulaciji na svijetu.

Nepredvidivi Pintarić na zakašnjelog Toljana

Kako su na početku samo dvojica mogla izabrati isti klub s kojim nastavljaju natjecanje, tako u prvom polufinalu imamo okršaj Manchester Uniteda i Liverpoola te Manchester Cityja i Manchester Uniteda. Sreću prvog picka imao je Franjo Pintarić koji bi mogao imati problema jer je na putu do polufinala pobijedio – organizatora.

- Mah, jednog sam pobijedio, ali shvatio sam kud to vodi pa sam drugome morao popustiti, znate kako to ide kod nas. Nadam se da se tako bol poništila pa ću moći mirno u polufinale protiv Toljana koji je dobar, jer da nije dobar, ne bi tu bio. Mislim da imamo remi u sezoni, a sad bi moglo biti svega. Jedino što može napraviti je dati mi loptu da probam nešto napraviti jer sam majstor za slomiti sam sebe – govori nam prvi polufinalist i zaključuje: I Domagoj i Josip i Toljan, pročitati me nemrete jer ni sam ne znam kaj hoću, a prilagoditi se – morete probati.

Njegov je protivnik dobro poznato lice varaždinskih kafića koje vas je vrlo vjerojatno poslužilo u jednom periodu života bolje nego što njega služi automobil u ključnim trenucima. Također, ima veliku čast, ali i odgovornost, nositi ime Domagoj Josip baš kao kapetan susjednog nam drugoligaša Međimurja. Ovaj preko Drave je Hranilović, dok je drugi polufinalist – Toljan koji je odabrao Liverpool.

- Ovaj sam put ostavio automobil kod kuće jer sigurno neću zakasniti na finale protiv Zormana. Iako, možda je šef u dogovoru s nekim od suparnika pa mi nije dopustio željeni odlazak u karantenu prije velikog finala, već ću direktno iz jutarnje smjene doći na okršaj – započinje nam omiljeni konobar pa nastavlja o polufinalu: Plan je nametnuti svoju igru i pokazati što mogu moji igrači five star skill ratingom, a Francek neka se čuva mojih najsporijih igrača jer ih, Bogu hvala, imam.

Predstavnik nove generacije na zvijezdu natjecanja

Drugo nam polufinale donosi ogled najmlađeg na turniru protiv najveće zvijezde turnira. U nekim zakulisnim komentarima polufinalisti su već otpisali člana nove generacije, Nou Planinca koji se javio nakon što je odslušao sat latinskog i usavršio izreke te uostalom smatra da prvo Zormana, a zatim Toljana ili Pintarića – treba razoriti. A u tome će mu poslužiti Manchester City, koji mu je kao pripadniku mlađe generacije najdraži klub uz PSG.

- Njihovi komentari su samo dio folklora, ali ja sam uvijek smiren. City i PSG? Ozbiljnije sam nogomet počeo pratiti tamo 2013. godine kad je u Cityju bila generacija starijih igrača, a i stalno sam ih koristio u Fifi, dok mi je Mbappé najdraži igrač pa tu i ljubav prema Parižanima – otkriva nam ovaj mladić pa objašnjava neuobičajenu praksu ‘zagrijavanja na suho’, odnosno okretanja gljivica i pritiskanja kontrola na joysticku:

- Na utakmice stižem biciklom, a nisam imao rukavice i nekad je znalo biti hladno pa se takav ne mogu prilagoditi na igru. Dobijem bolji osjećaj zagrijavanjem, a zlobnici bi rekli da to sad neću trebati raditi prije finala. No, respektiram Zormana, uključit ću try hard mode i nek me se pazi – zaključuje najmlađi sudionik koji jedini igra na unaprijeđenom joysticku po uzoru na klubove koje simpatizira.

A za kraj nam je ostao i čovjek s jednim porazom u cijeloj ligi. Umalo je na sportskom kvizu sam nadjačao petero umova, ali oni su ga poslali kući s pola boda prednosti pa je uopće pitanje kakve dečki imaju šanse kad Fran Zorman krene 1 na 1. I sve je krenulo zvjezdano…

- Rekli smo izjava u prime timeu, a ne u 20.15. Pa ni ono kao natjecanje od Europske lige se ni ne igra u tom terminu – promrmljao je prvi favorit turnira, ali i uljudno prihvatio ispriku i nastavio: Ali, odgovorit ću sad na ta pitanja. Treninzi? Pa ne igram ozbiljno još od Božića. Dođem u P4, vidim i pobijedim, ali ajde, možda upalim PlayStation prije subote, nije svaki dan finale – jasan je Zorman koji je malo promijenio ton i pokazao poštovanje prema mladom protivniku:

- Mali je puno bolji nego prvi put kad je nastradao, ali s njim ne bi trebao imati problema. Jedini pravi rival je tu Toljan koji me na kraju krajeva jedini i pobijedio. A dečkima nemam što drugo poručiti nego: ‘Rasturite me’ – završava Zorman koji će do naslova pokušati s Manchester Unitedom.

Polufinala će se igrati na tri dobivene utakmice, dok će se finale igrati na četiri dobivene utakmice te ćemo tako dobiti prvog osvajača varaždinske ‘Fifa 21 Alpha-M lige’. Najavljeni su i novi e-gaming projekti u Varaždinu, što u sklopu nadolazećeg Europskog prvenstva, ali i manji turniri po Kup sistemu.

Za sljedeću sezonu organizatori najavljuju još veći pothvat i proširenje lige koliko će tadašnje mjere dopuštati, ali za sve informacije – stay tuned. Prvo slijedi veliko finale, a tko zna što nam sve marljivi umovi spremaju za sljedeću sezonu…

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video