Vijesti / Sport

CVEK BRILJIRAO NA SAN SIRU; DINAMO ZARADIO PLJESAK

ZAUSTAVIO RIVERU Dinamo je 1967. izbacio Milan, a junak utakmice bio je Rudolf Cvek

ZAUSTAVIO RIVERU Dinamo je 1967. izbacio Milan, a junak utakmice bio je Rudolf Cvek

Ususret današnjoj utakmici Milana i Dinama, manje je poznato da su Modri izbacili Milan i davne 1966/67 sezone. Bilo je to u slavnoj Dinamovoj sezoni kada su osvojili Kup velesajamskih gradova, a junak susreta bio je Varaždinac Rudolf Cvek.

Dinamo je 1966/67 izbacio Milan u sklopu Srednjoeuropskog kupa, popularno nazvanog Mitropa kupa. Radilo se o kupu koji je igran na području bivše Austrougarske, a igrali su ga klubovi iz Austrije, Italije, Mađarske, Švicarske, Rumunjske te tadašnje Čehoslovačke i Jugoslavije. Igrao se od prije drugog svjetskog rata sve do početka 90-ih. 

Dinamo je u toj sezoni predstavljao Jugoslaviju, kao i Crvena Zvezda te Sarajevo, a modri su izbacili slavni Milan. U utakmici u Zagrebu Dinamo je pobijedio 1:0, a strijelac je bio Slaven Zambata, dok je u uzvratu apsolutni junak bio Rudolf Cvek.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tadašnje Sportske novosti su napisale da je Milan zaradio pljesak i na San Siru, jer je igrao mirno, precizno i vrlo oprezno uspavljujući protivnika. Sportske novosti navode da je ključ bila Dinamova obrana te posebno vrlo sigurni Cvek, najbolji igrač na terenu. Za svoje igre Rudolf Cvek je u Sportskim novostima zaradio veliku ocjenu 9, što se ne daje često.

Milan je tih godina predvodio slavni Gianni Rivera, klupska legenda, koji je za Azzure zabilježio čak 60 nastupa, ali sve to nije bilo dovoljno protiv tada sjajnog Dinama, za koji su nastupali i Lamza, Zambata, Rora, Škorić, ali i naš Rudolf Cvek, na desnom beku.

Cvek je cijele sezone bio standardni, u svim povijesnim utakmicama, ali se nažalost, ozlijedio u polufinalnoj utakmici protiv Eintrachta te propustio finale protiv Leedsa.

Cvek je u Dinamo stigao kao talentirani mladić iz Varteksa, a za Modre je igrao od 1965. do 1970. godine, odigravši 155 natjecateljskih utakmica. Zabilježio je i sedam nastupa za A reprezentaciju Jugoslavije, kao prvi Varaždinac kome je to uspjelo.

Nažalost, blistavu karijeru, gdje su ga neki smatrali jednim od najboljih desnih bekova u Europi, prekinuo je nakon ozljede, već 1970. godine. Kasnije je bio trener u omladinskom pogonu Dinama, bio je i prvi trener Zvonimiru Bobanu, a preminuo je 2005. godine.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video