Vijesti / Sport

sjećanje na legendarni susret

ZLATNA VREMENA Varteks je prije 22 godine pokazao Europi kakav je klub, pala je Aston Villa

ZLATNA VREMENA Varteks je prije 22 godine pokazao Europi kakav je klub, pala je Aston Villa
Arhiva

Igralo se tog rujna 2001. godine prvo kolo Kupa UEFA. Rijetki su vjerovali, ali Varteks je uspio 'nemoguće'...

20. rujna 2001., dva mjeseca nakon tragične smrti predsjednika kluba Anđelka Herjavca, Varteks je na Villa parku u Birminghamu igrao utakmicu 1. kola Kupa UEFA.

Pobjeda 3:2 upisana je zlatnim slovima u povijest hrvatskog nogometa, iako to nije bio najveći rezultatski uspjeh u povijesti kluba – to je ipak četvrtfinale Kupa kupova – ova pobjeda bila je pobjeda Davida nad Golijatom.

Engleski prvoligaš imao je igrače poput Schmeichela na golu, Ginola, Hadji, Angel, Vassel, Melberg, Aplay.... 

Dvoboj na Villa Parku 

Varaždinci su pod vodstvom Branka Janžeka na Villa park istrčali u formaciji 3-5-2, a bila je to vjerojatno jedna od najjačih Varteksovih jedanaestorica ikad. Na golu je bio Mađarić, a u posljednoj liniji sjajni libero Goran Granić te stoperi Režić Kristić. Bekovi su bili 'sinovi vjetra' Sabolčki i Hrman, u veznom redu Zoran Kastel, kao 'osigurač' te Mukaj i kapetan Mumlek kao kreatori.

Napad su predvodili Karić Bjelanović, koji su tada igrali u životnoj formi. Zapravo, svi odreda su igrali u životnoj formi.

Jedna početna prilika Engleza bilo je sve do samog kraja poluvremena, kada je raspoloženi Mukaj pronašao Bjelanovića, a ovaj matirao Schmeichela za veliki šok Engleza. U nastavku Aston Villa smanjuje preko tada najskupljeg igrača Angela (54. minuta), no novi šok za domaćina uslijedio je deset minuta kasnije, kada je dodavač Kastel, a Veldin Karić pogađa za 1:2.

Potom još jedan pogodak Angela, na ubačaj Kachloula, no vidjelo se da će ovo biti Varteksova večer. Predkraj susreta još jedna odlična lopta Deviza Mukaja, a najbolji igrač Varteksa Saša Bjelanović, kasnije zvijezda talijanskih klubova, pogađa u padu za konačnih 2:3 i veliki šok malog Varteksa nad Aston Villom.

Prolaz u drugo kolo 

U uzvratu je na stadionu Varteksa pred 8-9 tisuća gledatelja, Varteks je minimalno poražen, no prva utakmica je bila dovoljna za prolaz. Kolo poslije Varteksu je donijelo još jednog europskog velikana Brondby, no unatoč pobjedi od čak 3:1 u prvoj utakmici, potopljeni su u Danskoj te ispali iz Kupa Uefe.

Zanimljivo, utakmica je hrvatskim medijima bila nezanimljiva, pa nije prenošena izravno na HRT-u, nego tek na radiju te kasnije u TV snimci. No Varteks je skrenuo pažnju nakon nje, ne samo hrvatske, već i europske sportske javnosti.

picture
 

 

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video