Vijesti / Sport

igrač dinama

Ivanušec je na širem Dalićevom popisu: Može li nogometaš iz Ljubešćice na Svjetsko prvenstvo?

Ivanušec je na širem Dalićevom popisu: Može li nogometaš iz Ljubešćice na Svjetsko prvenstvo?
Slavko Midzor/Pixsell

Zaslužuje li Ivanušec pozivnicu za Katar?

Luka Ivanušec 2015. godine kao 16-godišnjak prešao je iz varaždinske omladinske nogometne škole u Lokomotivu. 

Tamo je bio sve do 2019. godine kada je prešao u Dinamo za tri milijuna eura. Modri su Lokosima te novce isplatili u ratama, a dio je dobio i NK Varaždin kao naknadu za razvoj. 

Ovaj ofenzivni veznjak se ubrzo pokazao kao eksplozivan i prodoran igrač, spreman za domete klubova unutar Liga petice, a ponajbolji nogomet za Modre igrao je posljednje dvije sezone (2020./2021. i 2021./2022.). 

Stagnacija i pad forme 

Danas, kao 23-godišnjak, (za vrijeme Svjetskog prvenstva Ivanušec će navršiti 24 godine) standardni je igrač hrvatskog nogometnog prvaka Dinama u četvrtoj sezoni od potpisa. Ipak, posljednjih pola godine kod Ivanušeca je primjetan pad forme, uz povremene bljeskove. 

Ove sezone odigrao je 13 utakmica u HNL-u, jednom bio u momčadi kola, zabio je dva pogotka i dodao tri asistencije. U utakmicama Lige prvaka započeo je svih 5 utakmica Dinama, ali nije se upisao u rubriku strijelaca ni asistenata. 

Najbolju utakmicu u Ligi prvaka odigrao je upravo onu posljednju (ocjena 6.8 prema SofaScoreu), protiv Milana na Maksimiru gdje je Dinamo izgubio s 4:0. Cijelu aktualnu sezonu Ivanušec se drži prosječne ocjene 6.88 u HNL-u i 6.54 u Europi. Prošli sezona ocjene pokazuju da je redovno bio iznad 7 u oba natjecanja. Procijenjena vrijednost Luke Ivanušeca je 13.6 milijuna eura. 

Izbornik nogometne reprezentacije Zlatko Dalić u ponedjeljak je uvrstio Ivanušeca na širi popis igrača za Svjetsko prvenstvo, dok će popis igrača koji odlaze u Katar objaviti u 9. studenog. 

Ivanušec je do sada 11 puta nastupio za reprezentaciju i pritom zabio jedan pogodak. Od konkurenata u veznom redu za odlaza u Katar tu su njegov suigrač Josip Mišić, mladi Luka Sučić iz RB Salzburga i Kristijan Jakić iz Eintrachta. Ostali reprezentativci iz veznog reda su sigurni putnici u Katar (Modrić, Kovačić, Brozović, Pašalić, Vlašić, Majer). 

Ostaje pitanje hoće li se Dalić odlučiti za smanjenje napadačkih opcija gdje je na širem popisu osam igrača ili onih obrambenih gdje je pronašao 11 imena. Naravno, tu je i pet golmana od kojih su tri više-manje sigurna (Livaković, Ivušić i Grbić) i mala je šansa da će izbornik uzeti više od trojice koji imaju upisane nastupe za reprezentaciju. 

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video