Vijesti / Sport

karate

Još jedna medalja za Enesa Garibovića na Europskom prvenstvu, osvojio je broncu kao dio reprezentativnog tima

Još jedna medalja za Enesa Garibovića na Europskom prvenstvu, osvojio je broncu kao dio reprezentativnog tima
Hrvatski karate savez

U borbi za broncu Hrvatska je pobijedila Crnu Goru...

S 58. izdanja Prvenstva Europe u karateu, hrvatska reprezentacija vraća se kući s četiri medalje - s po dva srebra i dvije bronce.

Vezana vijest:

Enes Garibović karate Enes Garibović osvojio srebrnu medalju na Europskom prvenstvu!

Srebra su osvojili Enes Garibović pojedinačno (84 kg) i ženska borbena vrsta (Lucija Lesjak, Mia Greta Zorko, Sadea Bećirović, Lea Vukoja), koja je u finalu izgubila od iznimno moćne reprezentacije Njemačke za koju su nastupale i tri pojedinačne prvakinje Europe. Bronce su pak izborili teškaš Anđelo Kvesić pojedinačno (preko 84 kg) i muška borbena vrsta.

A naš muški "kumite team" to je izborio u nedjeljno prijepodne u borbi s reprezentacijom Crne Gore (3:1) koju su naši karataši pobijedili i prije dvije godine i to u finalu Prvenstva Europe održanom u Poreču.

Za ovu priliku trener Danijel Vučić na klupi je ostavio Antu Mrvičića i Jakova Bunjevca postavivši u borbenu postavu Ivana i Anđela Kvesića, Ivana Martinca, Enesa Garibovića i Zvonimira Živkovića. A ovaj potonji (Živković) ostao je "besposlen" jer ovaj meč do pete ploče nije ni došao što govori i o dobro zamišljenoj strategiji ove medaljaške bitke.

A dogodilo se to ponajprije zahvaljujući sjajnim nastupima dvojici Ivana, Kvesiću i Martincu, koji su nabili bodovnu razliku a potom i rutiniranom Enesu Gariboviću koji je na četvrtoj ploči stavio točku na "i".

No sve je sjajno otvorio Ivan Kvesić koji je i u finalu nastavio u istom stilu kao i u svim prethodnim momčadskih mečevima pa je svog protivnika pobijedio s maksimalnih 8:0 i to prekidom borbe i prije njena predviđenog trajanja. Stvari je malo zakomplicirao njegov stariji brat Anđelo koji je izgubio 0:4 no njemu treba odati priznanje za iznimno snažnu volju da u ovome sudjeluje jer je poznato da je na ovom Prvenstvu nastupio ozlijeđena gležnja kojeg je, očito, preforsirao u borbi za pojedinačnu broncu.

No, sve to korigirao je njihov klupski kolega Ivan Martinac (sva trojica su članovi Hercegovine Zagreb), koji je 26 sekundi prije isteka borbe svog crnogorskog protivnika zakucao za tri boda i na koncu slavio sa 6:0.

Nakon toga, sve što je Hrvatskoj trebalo izborio je Varaždinac Enes Garibović. A on ne samo da nije izgubio nego je u izjednačenoj borbi (1:1) prvi poveo što mu je donijelo prednost prvog boda i pobjedu, kako pojedinačnu tako i ukupnu momčadsku.

Tako su se europski prvaci iz 2021., nakon petog mjesta lani u Gaziantepu, vratili na medaljaško postolje. A dogodilo se to nakon pobjeda nad Nijemcima (3:0), Azerbajdžancima (3:1) i Mađarima (3:1), polufinalnog poraza protiv Ukrajine (1:3) te bronce vrijedne pobjede nad Crnom Gorom (3:1).

Daniela Topić ponovno je osvojila zlato u parakarateu u natjecanju osoba s intelektualnim poteškoćama, dok je Stipe Barić na istom stupnju natjecanja bio brončani.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video