Vijesti / Sport

STELLA GOTAL

Ivančanka u Saudijskoj Arabiji: 'Život ovdje je uzbudljiv, nisam naišla na ograničenja'

Ivančanka u Saudijskoj Arabiji: 'Život ovdje je uzbudljiv, nisam naišla na ograničenja'
Facebook

Prije nogometa trenirala je karate, tenis i rukomet.

Ivančanka Stella Gotal ove je godine s mjesta hrvatske U-17 ženske nogometne reprezentacije otišla u Saudijsku Arabiju gdje vodi njihovu U-17 žensku vrstu. Prije nogometa trenirala je karate, tenis i rukomet.

- Za odlazak u Saudijsku Arabiju prevagnula je mogućnost za stjecanje međunarodnog iskustva te perspektivan plan i program ženskog nogometa u Saudijskoj Arabiji koji mi je predstavila tehnička direktorica Monika Staab.

Bili ste izbornica hrvatske U-17 reprezentacije, a u međuvremenu i seniorske ženske vrste. Kako ocjenjujete vrijeme provedeno u HNS-u, koliko ste naučili?

- Izbornicom hrvatske ženske nogometne reprezentacije do 17 godina imenovana sam na proljeće 2019. te sam obnašala funkciju do kraja prosinca 2022. Radeći u HNS-u stekla sam golemo iskustvo te mnogo naučila. U kvalifikacijskoj skupini za EP znali smo se susretati s reprezentacijama slabije i bolje kvalitete od naše. Također, bila sam vršiteljica dužnosti izbornice seniorske reprezentacije u sklopu kvalifikacija za SP. I danas se školujem na Nogometnoj akademiji HNS-a pohađajući Uefin PRO tečaj.

Koliko se rad u Hrvatskoj razlikuje od rada u Saudijskoj Arabiji, u smislu trenerskoga posla?

- S obzirom na to da se moje iskustvo trenerskog rada u Saudijskoj Arabiji odnosi na rad u reprezentaciji, rad se ne razlikuje mnogo. I u Hrvatskoj i u Saudijskoj Arabiji radi se na planiranju, programiranju, pripremi, organizaciji te provođenju trenažnih sadržaja, igranja utakmica. Rad se razlikuje primjerice u komunikaciji s igračicama i stožerom s obzirom na to da dolazimo iz različitih zemalja te govorimo različitim jezicima. Samim time vrijeme potrebno za prevođenje i objašnjenje sadržaja traje dulje nego primjerice kada govorimo materinskim jezikom.

Kakav je tamo život?

- Život u Saudijskoj Arabiji je uzbudljiv. Svakodnevno upoznajem nove ljude, kulturu, jezik, običaje, svaki dan naučim nešto novo. Saudijci su vrlo dragi ljudi, odlični domaćini te uvijek spremni pomoći u bilo kojoj situaciji.

Kakva je hrana, što se najviše jede i kojih biste pet jela svakako preporučili onima koji dolaze u Saudijsku Arabiju?

- Hrana je odlična. Najviše se jede kabsah, riža s mesom, harees (kaša od pšenice), Hamour ribu, Seleeg (riža s mlijekom) i Areekah (datulje s medom i brašnom).

Saudijska Arabija nedavno se otvorila za turiste, a ograničenja za žene još uvijek su među najstrožima na svijetu. Je li se teško prilagoditi i kakva se uopće ograničenja na vas konkretno odnose? Imate li ih uopće?

- Prilagodba mi nije bila teška. Saudijci su pristupačni ljudi, pogotovo članovi stožera s kojima surađujem i koji su mi olakšali prilagodbu. Za sada nisam naišla ni na kakva ograničenja.

Ima li u vašem okruženju još hrvatskih državljana, s kime se najčešće družite?

- Hrvatski treneri rade u Saudijskoj Arabiji u muškim nogometnim klubovima, ali u mojem okruženju nema hrvatskih državljana. Najčešće se družim s ljudima s kojima surađujem unutar reprezentacije, s obzirom na to da većina članova stožera živi u Rijadu.

Kakva je kvaliteta nacionalne lige u Saudijskoj Arabiji?

- Kvaliteta je dobra, pogotovo ove sezone jer u svakom klubu ima nekoliko inozemki te je veća konkurencija. Trenutačno u Arabiji igra pedesetak igračica iz dvadesetak zemalja.

Kako se sporazumijevate s igračicama?

- Na engleskom jeziku. Gotovo sve igračice znaju engleski, a onima koje ga ne znaju pomoćna trenerica prevodi na arapski jezik.

Ima li zanimanja za ženski nogomet, na kakvim se stadionima igra i dolazi li puno gledatelja?

- Nogomet je općenito najpopularniji sport, a popularnost ženskog nogometa sve više raste te se sve više djevojčica upisuje u klubove i uključuje u trenažni proces. Osnovana je školska liga za djevojčice, osnovani su regionalni trenažni centri, uskoro će biti organizirani i nogometni festivali. Igra se na odličnim stadionima te je broj gledatelja sa svakom utakmicomu sve veći. Uzbudljivo je biti dio ženskog nogometa u Saudijskoj Arabiji te imati određenu ulogu u njegovoj transformaciji.

Kako provodite slobodno vrijeme?

- Odmarajući se u kampusu u kojem živim. Unutar kampusa nalaze su dva golfišta, bazen, sauna, teretana, ranč te mnogi drugi sadržaji. Slobodno vrijeme provodim obilazeći i razgledajući Rijad.

Koji je sport najpopularniji u Saudijskoj Arabiji?

- Nogomet i samo nogomet.

Koliko ste često u kontaktu sa svojom obitelji?

- S obitelji sam u kontaktu svakodnevno, bilo da se radi o izmjeni poruka ili poziva. Ovisi o količini obveza koje imam. Danas je vrlo lako biti s nekim u kontaktu zahvaljujući modernoj tehnologiji.

Pratite li nastupe hrvatskih ženskih nogometnih reprezentacija?

- Nedavno sam pratila utakmice reprezentacije do 17 godina u sklopu elitnog kruga kvalifikacija za EP. U svibnju putujem u Norvešku gdje ću pratiti utakmice reprezentacije do 19 godina, također u sklopu elitnog kruga kvalifikacija za EP. Sudionica sam Uefina tzv. Coach Mentor Programma, a mentor mi je Even Pellerud iz Norveške. Zajedno ćemo pratiti i analizirati utakmice, a pogotovo onu između Hrvatske i Norveške s obzirom na to da su reprezentacije u istoj skupini.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video