Vijesti / Upisi u srednje škole

UPISI U SREDNJE ŠKOLE

PRVA GIMNAZIJA Prva je pr(a)va! Dobro došli u našu intelektualnu košnicu!

PRVA GIMNAZIJA Prva je pr(a)va! Dobro došli u našu intelektualnu košnicu!
Prva gimnazija Varazdin

U školsku godinu 2020./2021. Prva gimnazija Varaždin upisuje 8 razrednih odjela: tri odjela opće gimnazije, jedan opće gimnazije sa skupinom predmeta na stranom jeziku, tri odjela prirodoslovno-matematičke gimnazije i jedan jezične gimnazije.

U školsku godinu 2020./2021. Prva gimnazija Varaždin upisuje 8 razrednih odjela: tri odjela opće gimnazije, jedan opće gimnazije sa skupinom predmeta na stranom jeziku, tri odjela prirodoslovno-matematičke gimnazije i jedan jezične gimnazije. 

Osim upisa u 1. razred, Prva gimnazija Varaždin upisuje i jedan razred programa međunarodne mature (International Baccalaureate Diploma Program) za učenike nakon završenog 2. razreda srednje škole.

Upisi - Letak 1

Upisi - Letak 2 

IZVANNASTAVNE AKTIVNOSTI

Škola nudi brojne izvannastavne aktivnosti: Njemačka jezična diploma (DSD I i DSD II), Austrijska jezična diploma (ÖSD), Francuska jezična diploma (DELF), ECDL diploma, Literarno-scenska grupa (LIT), Dramska družina Theatron,  Glazbena radionica, English News Agency, Book Club, Prošlost za budućnost, Debatni klub, Ekološka radionica, Grupa naprednih programera, Filmska i foto grupa, Govorimo francuski, Primijenjena geografija, ŠSK Srednjoškolac, Knjižničarska grupa, Volonterski klub.

Škola nudi i mogućnost sudjelovanja na Hrvatskom otvorenom natjecanju iz informatike (HONI), kao i sudjelovanje u Američkom otvorenom natjecanju iz informatike (ACSL). Uz to postoji i mogućnost osnivanja tematskih učeničkih klubova. Izvannastavne aktivnosti podrazumijevaju i redovite posjete učenika izložbama, predstavama, različitim predavanjima, a redovito se organizira i izvanučionička nastava.

FAKULTATIVNA NASTAVA

Jedna je od specifičnosti Prve gimnazije Varaždin sedam fakultativnih STEM kurikuluma koje učenici mogu odabrati u 3. i 4. razredu: Financijska matematika, Statistika, Praktikum mikrobiologije, Praktikum kemije, Fizika i IT, Uvod u digitalnu logiku i Osnove teorije računarstva.

Učenicima se nudi i mogućnost učenja 7 stranih jezika s upisom ocjene u svjedodžbu (engleski, njemački, francuski, španjolski, talijanski, ruski i slovenski jezik), učenje kineskog jezika i kulture u suradnji s Konfucijevim institutom Sveučilišta u Zagrebu, kao i fakultativna nastava iz Biokemije, Nacrtne geometrije, Politike i gospodarstva.

DODATNA I DOPUNSKA NASTAVA

Za one koji žele znati više organizirana je dodatna nastava iz Matematike, Kemije, Biologije i Fizike, a iz tih istih predmeta organizirana je i dopunska nastava za učenike kojima treba pomoć u savladavanju gradiva kako bi se smanjilo korištenje plaćenih instrukcija.

TEČAJEVI I PROJEKTI

Otvorenost i partnerstvo s užom i širom zajednicom škola pokazuje suradnjom i realizacijom zajedničkih projekata s različitim udrugama i institucijama; od gradskog muzeja, arhiva i knjižnice do fakulteta i škola u zemlji i inozemstvu.

U školi se organiziraju različite vrste tečajeva ovisno od interesa učenika, razni projekti s udrugama i institucijama mladih (AIESEC, Konfucijev institut), stručne ekskurzije učenika, međunarodne razmjene sa školama u Sloveniji, Austriji, Italiji, Mađarskoj, Njemačkoj, Norveškoj, Slovačkoj, Španjolskoj, Portugalu, Finskoj pa i u SAD-u, kao i međunarodni projekti mobilnosti učenika i profesora (Erasmus+) te različiti i mnogobrojni nacionalni, lokalni ili školski projekti.

U suradnji s Interact klubom organiziraju se i kratkoročne i dugoročne razmjene učenika u inozemstvo.

ZANIMLJIVOSTI

Brojna natjecanja su ono po čemu učenici naše škole prednjače u zajednici, ali i šire. Na županijskim natjecanjima obično sudjeluje trećina naših učenika i redovito osvajaju uvjerljivo najveći broj prvih mjesta u Županiji. Mnogo je medalja osvojeno na međunarodnim natjecanjima i olimpijadama zbog čega su naši učenici svake godine nagrađeni i Oskarom znanja.

Npr. u školskoj godini 2017./2018. nagrađeno je čak 19 učenika i njihovih 6 profesora mentora. Te smo godine po broju dobivenih Oskara znanja bili druga škola u Republici Hrvatskoj.

Učenici Prve gimnazije osvojili čak 6 medalja!

Ida Kolmanić srebrna na EGMO!

DRŽAVNA MATURA

Prema rezultatima ostvarenim na obveznim ispitima državne mature u školskoj godini 2018./2019. Prva gimnazija Varaždin je među 10 najboljih škola u Republici Hrvatskoj. Prolaznost naših učenika na državnoj maturi je potpuna, a čak 97% učenika upisuje jedan od fakulteta unutar svoja prva tri izbora

Više o aktivnostima u školi možete pogledati na školskom webu, Facebook i Twitter stranici koje su bogate objavama i fotografijama naših mnogobrojnih aktivnosti, projekata, posebnosti, akcija.

Boris Jokić i Damir Kedžo čestitali maturantima Prve!

Ovogodišnja svečanost proglašenja najuspješnijih maturanata Prve gimnazije Varaždin održana je 5. lipnja 2020. godine preko aplikacije Zoom.

Svečani gosti na tom su proglašenju bili dr.sc. Boris Jokić s Instituta za društvena istraživanja i glazbenik Damir Kedžo. Boris Jokić održao je motivacijski govor te naglasio kako su se u proteklih 10 godina maturanti Prve gimnazije Varaždin redovito upisali na svoj prvi izbor odabranog fakulteta. Iznimno su poticajno zvučale i njegove riječi.

- Iz vaše škole možete uspjeti bilo gdje u Hrvatsko i bilo gdje u svijetu. Možete uspjeti na najboljim svjetskim sveučilištima i ništa vam neće nedostajati - kazao je Boris Jokić te se nadovezao i na riječi svojeg oca, bivšeg učenika Prve gimnazije Varaždin. 

- Kakav grad, kakva škola, kakvi nastavnici i kakvi učenici! - istaknuo je Jokić.

Nakon otpjevanih hitova maturantima se obratio i Damir Kedžo naglasivši da su zajedništvo, druženje i znanje, koje su dobili tijekom svog gimnazijskog školovanja, nešto najljepše što će pamtiti. Tom im je prilikom zaželio mnogo sreće u svemu što ih dalje čeka.

Riječ ravnateljice

Po mnogočemu iza nas je neobična i iznimno teška nastavna godina. Od rujna 2019. do ožujka 2020. zajednički smo svladavali sve prepreke, rješavali probleme, a potom su se svi djelatnici i učenici škole tijekom samo jednog vikenda preselili iz učionica u virtualne prostore Google Classroom-a. Zabrinuti, oprezni, sa strahom kako ćemo to sve obaviti, pružiti našim učenicima ono što im želimo pružiti u vidu kvalitetnog obrazovanja, počeli smo s radom. I tako je, iz tjedna u tjedan, bivalo nekako „normalnije“ raditi u novom okruženju. Nakon početnog traženja, odmjeravanja opsega i težine zadataka, vrlo brzog učenja svih vrsta alata, slobodna sam zaključiti da smo zajednički svi obavili iznimno dobar posao u okolnostima koje nam nisu išle na ruku. Zahvalu zaslužuju učenici, svi djelatnici i roditelji. Mnogo je stvari, do tada nezamislivih, postalo naša realnost, nova navika.

Stoga sam sigurna da ćete ponovno uživati čitajući o postignućima, aktivnostima, projektima naših učenika i djelatnika. Ovu ćemo nastavnu godinu svakako pamtiti, ali bez obzira na „novo normalno“ poručujemo joj: ne ponovila se!

Janja Banić, dipl.inf.

Posjet istraživačkoj stanici Petnica

U razdoblju od 5. do 8. prosinca 2019., učenici Prve gimnazije Varaždin posjetili su Istraživačku stanicu Petnica. 60 učenika sudjelovalo je u vježbama iz tri predmeta – biologije, kemije i fizike, a u večernjim satima slušali su predavanja o popularno znanstvenim temama; Nauka vs. pseudonauka, Budućnost čovječanstva izvan planete i Multidisciplinarni pristup istraživanjima.

Kao nastavak predavanja iz astrobiologije učenici su trebali osmisliti plan teraformiranja stranog nebeskog tijela (unutar našeg Sunčeva sustava) pa su svaki trenutak slobodnog vremena proveli planirajući svemirsku misiju. Zadnju večer održane su prezentacije kroz koje smo se upoznali s mogućnostima teraformiranja satelita poput Enceladusa, Europe, Kalista, itd.

U pratnji učenika bili su profesori Anamarija Bešenić, Lidija Klampfl, Željka Pačalat i Marko Šafran koji su, osim u gore navedenim aktivnostima, sudjelovali i u planiranju vježbi za sljedeću godinu.

Erasmus+ projekt Amazing Race

Gimnazijalci u Španjolskoj i Finskoj

Prva gimnazija Varaždin provodi dvogodišnji Erasmus+ projekt pod nazivom Amazing Race o temi zdravlja u svim njegovim aspektima. Škole partneri dolaze iz Litve, Finske i Španjolske. Naši su učenici o zdravlju učili u projektu mobilnosti u Španjolskoj u listopadu 2019. i u Finskoj u siječnju 2020.. U Španjolskoj je poseban naglasak bio na društvenom aspektu zdravlja, a u Finskoj na emocionalnom. Škole domaćini bili su El Centro Ingles iz grada El Puerto de Santa Maria i Liedon Lukio iz Lieta.

IB PROGRAM (program međunarodne mature) Prve gimnazije

Izložba Visual Arts May 2019 grupe u galeriji Zlati ajngel, od 18. do 22. srpnja 2019.

Visual Arts učenici, ispitna generacija May 2019, bili su iznimna generacija i po brojnosti, ali i po svestranom angažmanu u umjetničkom području. U dogovoru s Galerijom Zlati ajngel dobili su mogućnost javnog izlaganja svojih radova. Izlagalo je osam učenika; Antonela Beli, Leoni Flower Finocchiaro, Paula Fruk, Hadi Hamed, Tea Lovreković, Anja Pintarić, Alma Pongrac i Vida Sever. Izbor radova i postavu napravio je vlasnik galerije Darko Sačić, a organizaciju cijelog događanja i tekst u katalogu profesorica Ksenija Kipke. Izložbu, o kojoj je snimljen i kratki film, otvorila je ravnateljica škole Janja Banić.

 

PROJEKT HAIKU FOTOGRAFIJA – HAIKU PHOTOGRAPHY PROJECT

Početkom školske godine započela je suradnju s Tokyo Metropolitan Kokusai High School iz Japana. Suradnja se ostvaruje u projektu Haiku Photography koji je inicirala profesorica Miki Takamatsu i njena grupa Japanese A učenika.

Program je zamišljen kao suradnja učenika različitih kultura i tradicija, a temelji se na poeziji i fotografiji, tj. na haiku poeziji kao originalno istočnjačkoj formi i fotografiji kao zapadnjačkoj, koje su danas univerzalne forme na globalnoj razini.

Plan projekta predviđa istraživački pristup tradiciji, komparaciju kulturalnih specifičnosti pristupa i razumijevanja, korištenje različitih metoda i pristupa kroz učeničke radionice, komparaciju poetskog teksta, slike i mogućnosti prijevoda, razmjenu materijala  i iskustava, rasprave u Google Classroomu koji je posebno otvoren za taj  projekt, održavanje izložbe, a eventualno i posjet.

Učenici koji slušaju Visual Arts u oba razreda spremno su se uključili i ozbiljno radili. Održali su diskusiju o problematici prevođenja poezije, uz predavanje profesora Dražena Dragovića (TOK), pod nazivom Lost in translation. Nažalost, nisu uspjeli održati izložbu Haiku Photography na koju je trebala doći i gospođa Takamatsu, autorica projekta. Interes za tu izložbu postoji i izvan škole.

 

3. a pobjednici natječaja Ministarstva kulture

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske tijekom 2019. godine uputilo je javni poziv školama za izradu videonajave knjiga u okviru nacionalne strategije za poticanje čitanja. Učenici su trebali izabrati književni naslov i snimiti videonajavu knjige u trajanju do 3 minute. Dio 3.a razreda odlučio je prihvatiti izazov.

Čitali su i birali knjige te na kraju izabrali Ubojstvo u Orient Expressu, slavni roman Agathe Christie. Osmislili su scenarij videonajave, izabrali glumce i glumice, isplanirali scenografiju i kostimografiju i 26. siječnja 2020. snimili videonajavu na nekoliko lokacija u varaždinskom kraju, a najviše na varaždinskom željezničkom kolodvoru, u vagonima HŽ-a koji su predstavljali slavni Orient Express. Video je uspješno montiran i poslan na evaluaciju u Ministarstvo i od stotinjak pristiglih uradaka, upravo je videonajava knjige 3.a proglašena najboljom.

Marljivi i maštoviti 3.a nagrađen je jednodnevnim putovanjem. Učenici koji su sudjelovali: Rea Galić, Nina Krsnik, Leonardo Žugec, Lukrecija Vitković, Elizabeta Tuđan, Lara Jerec, Iva Vitez, Jan Jakopan Majer, Domenika Žmuk, Paula Rac, Ivana Šobak, Mateo Jovan, Lana Maltarić, Jessica-Leonora Soldo, Elena Lacković, Emanuel Novak i Ivan Slišković. Video se može pogledati na poveznici: https://youtu.be/fF7qCkEmaaY

Školska knjižnica

Školska knjižnica Prve gimnazije Varaždin godinama je mjesto za koje ne vrijede stereotipi o klasičnoj knjižnici. To je mjesto susreta s novim informacijama iz različitih izvora na novim uređajima, mjesto raznih edukativno-kreativno-humanitarnih aktivnosti iz raznih područja, mjesto za nova poznanstva i ugodna druženja na radionicama, projektima, predavanjima, izložbama i nastavi Knjižnično informacijskog obrazovanja.

Djeluje u dva velika suvremeno opremljena prostora: zaštićenoj zbirci s više od 6000 vrijednih i rijetkih svezaka koji svjedoče o bogatoj i dugogodišnjoj prošlosti škole i otvorenom pristupu građi s čitaonicom koja se proteže na 200 m2.  Najstariji sačuvani primjerak iz zaštićene zbirke je Savjetnik o očuvanju dobrog zdravlja iz 1551. godine na srednjovjekovnom latinskom jeziku.

Prostrana knjižnica i čitaonica korisnicima nude oko 20 000 jedinica knjižne građe i to je najveća školska knjižnica u Varaždinskoj županiji. Osim knjiga, časopisa, udžbenika i neknjižne građe, učenici mogu svakodnevno koristiti  11 laptopa, 5 tableta i 2 čitača knjiga. U knjižnici i prostoru ispred nje tijekom cijele godine obilježavaju se važni datumi vezani uz različita područja znanosti i umjetnosti te se razvija građanska svijest, tolerancija i solidarnost.

Cilj školske knjižnice jest potaknuti, nadahnuti i motivirati učenike za nastavu, ali i druženje i upoznavanje putem aktivnosti u školi, ali i izvan nje. To je mjesto gdje su svi uvijek dobrodošli.

 

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video