Vijesti / Upisi u srednje škole

ORIJENTACIJA NA TRŽIŠTE RADA

SREDNJA ŠKOLA LUDBREG Odlična priprema za fakultete i posao

SREDNJA ŠKOLA LUDBREG Odlična priprema za fakultete i posao

Srednja škola Ludbreg jedna je od najmlađih srednjih škola u Varaždinskoj županiji, a u relativno kratkom vremenu istaknula se odličnim rezultatima. I ove godine upisuju u nove razrede, kako 4-godišnje, tako i one 3-godišnje.

Srednja škola Ludbreg jedna je od najmlađih srednjih škola u Varaždinskoj županiji, a u relativno kratkom vremenu istaknula se odličnim rezultatima. I ove godine upisuju u nove razrede, kako 4-godišnje, tako i one 3-godišnje.

Vizija Srednje škole Ludbreg je da se obrazuju u programima koji su potrebni na tržištu rada, ali i da imaju mogućnost nastavka školovanja. Tvrde da se to u proteklih šest godina pokazalo kao dobro rješenje.

Ove godine upisuju u čak 11 zanimanja:

Četverogodišnja zanimanja
- Opća gimnazija
- Strojarski-računalni tehničar

Trogodišnja zanimanja
- CNC operater
- Cvjećar
- Strojobravar (JMO)
- Tokar (JMO)
- Pekar (JMO)
- Prodavač (dualno)
- Kuhar (dualno)
- CNC operater (dualno)
- TES pomoćni kuhar i slastičar
- TES pomoćni vrtlar

Više informacija možete pronaći u njihovoj brošuri - VODIČ ZA UPISE

Gimnazija i Strojarsko-računalni tehničar odlična priprema za studij

Gimnazije su usmjerene prema nastavku školovanja i pružaju opće obrazovanje, razvijaju opći akademski kapacitet i omogućuju stjecanje temeljnih znanja i vještina u svim glavnim znanstvenim područjima s naglaskom na STEM područje.

- Samo gimnazijsko obrazovanje omogućuje mladim osobama da se razviju u samosvjesne, odgovorne i autonomne ljude širokih, raznolikih i komplementarnih znanja i vještina koji će moći vjerodostojno, produktivno i kreativno odgovoriti na izazove koji ih čekaju – istaknuo je Josip Zdelar, ravnatelj Srednje škole Ludbreg.

Program Strojarsko računalnog tehničara se također pokazao odličnom pripremom za fakultete. U Srednjoj školi Ludbreg ističu posebno blizinu Sveučilišta Sjever, odnosno mnoge studije koji su komplementarni za studiranje s ovim programom.

Dualni programi pokazali se kao 'pun pogodak'

U srednjoj školi Ludbreg s posebnim ponosom ističu dualne programe, koji se mogu upisati u njihovoj srednjoj školi. Radi se o programima koji kombiniraju dio u učionicama i praksu, i to plaćenu.

Primjerice kod dualnog programa prodavač u prvoj godini tako svi učenici imaju 360 sati rada kod poslodavca uz naknadu 10 kuna po satu, a u drugoj godini je satnica 15 kuna dok u trećoj raste na 18 kuna po satu.

- To se pokazalo odličnim za sve, učenici stječu značajnu praksu, a još su za to i plaćeni. Dualno obrazovanje je budućnost, definitivno – ističe ravnatelj škole.

Osim programa prodavača, upisati se može i dualni program Kuhar te CNC operater.

Srednja škola Ludbreg je posebno okrenuta tržištu rada, a s obzirom na veliki broj proizvodnih tvrtki u Ludbregu, ali i cijeloj Varaždinskoj županiji, logična je i orijentacija za tim programima. Tako su vrlo popularni programi za CNC operatera/operaterku.

Poljoprivredni programi s naglaskom na moderne tehnologije

Tu su i programi cvjećara i pomoćnog vrtlara, što potvrđuje da su u SS Ludbreg svjesni važnosti poljoprivrede, ali i 'modernog' pristupa, umjesto tradicionalnog.

- Partneri smo s Arboretumom Opeka na centru kompetencija u poljoprivredi. Ona je jako bitna, a posebice novi trendovi u poljoprivredi, s naglaskom na nove tehnologije, povezane sa strojarstvom i elektrotehnikom.

Ludbreški kraj poznat je i kao cvjećarski kraj, što je još jedna potvrda okrenutosti SS Ludbreg ka tržištu rada.

Učenici izrađuju sami proizvode koji im trebaju

Što se tiče trogodišnjih programa JMO (jedinstveni model obrazovanja) tu su školovanja za Strojobravara, tokara i pekara.

Školovanje za strojobravara i tokara traje tri godine, efikasno je i traženo zanimanje koje učenicima nakon završetka školovanja pruža garanciju brzog zapošljavanja te stjecanja konkurentnosti na tržištu rada.
Strojobravari i tokari školuju se za samostalan rad na najmodernijim tokarskim strojevima, upravljanje CNC strojevima te za rad s najmodernijim CAD/CAM tehnologijama.

Učenicima je osigurana praksa u školskoj radionici. Praktična se nastava jedan dan izvodi u školi, a najmanje dva dana tjedno kod licenciranog obrtnika ili u poduzeću koje ima licencu obrtničke komore.

- Nakon završene srednje škole i dvije godine radnog iskustva u struci, može se pristupiti polaganju majstorskog ispita, steći zvanje majstor strojobravar ili tokar i otvoriti vlastiti obrt. Zahvaljujući širokoj paleti strojeva, strojobravari i tokari nakon završene škole imaju raznolike mogućnosti zaposlenja u raznim tvrtkama ili tvornicama – istaknuo je Josip Zdelar, ravnatelj škole te nastavlja.

- Naša želja je da učenici izrađuju proizvode koje im trebaju. Da rade praktične predmete. To nam je od početka bila želja u našoj školi - ističe Zdelar.

Deficitarni programi sufinancirani od strane države i županije

Sva nastava provodi se u moderno opremljenim učionicama, a osigurano je naravno, i sufinanciranje te organizirani prijevoz.

Dodatan 'mamac' za upis bit će i dodatno sufinanciranje programa dualnog obrazovanja sa 750 kuna mjesečno po učeniku, od strane Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Programe cvjećar i pomoćni vrtlar sufinancira Varaždinska županija sa 300 kuna mjesečno.

U školi su organizirane i razne izvannastavne aktivnosti, pa se učenici tako mogu angažirati u grupama – robotika, 3D tehnologija, Španjolski jezik, Poljski jezik, volonterski klub, dramska skupina, zadruga 'Zdenček', školsko-sportski klub, zbor.

Zdelar: Bilo je teško u početku, ali odabrali smo pravi put

- Moram priznati da je bilo teško u početku, to je jedan put koji smo mi i ja osobno zamislili, i znali smo da ne će biti lagan. Ali to je jedini ispravni put, jer mi pripremamo ljude za tržište rada, za poslodavce. A znamo da smo na pravom putu, što nam potvrđuju i polaznici i roditelji – ističu u školi.

Više informacija možete potražiti na web stranicama škole, a možete im se javiti telefonski na broj 042/421 790 ili doći osobno u Srednju školu Ludbreg, na adresu Trg Svetog trojstva 16.

VIDEO - Predstavljanje Srednje škole Ludbreg

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video