Vijesti / Upisi u srednje škole

atraktivna zanimanja

Osmaši, upoznajte upisne programe Strojarske i prometne škole u Varaždinu!

Osmaši, upoznajte upisne programe Strojarske i prometne škole u Varaždinu!
Strojarska i prometna škola u Varaždinu

Kako je izbor budućeg zanimanja važna odluka za učenike osmih razreda, škola vodi računa da upisna politika bude usklađena s gospodarstvom i tržištem rada...

Strojarska i prometna škola, koja se nalazi na adresi Hallerova aleja 3a u Varaždinu, djeluje u dva sektora - sektoru strojarstva i sektoru prometa i logistike. 

Kako je izbor budućeg zanimanja važna odluka za učenike osmih razreda, škola vodi računa da upisna politika bude usklađena s gospodarstvom i tržištem rada te se ove godine nudi upis u 11 zanimanja koja omogućuju zapošljavanje odmah nakon školovanja ili nastavak daljnjeg školovanja. 

Osmaši, u nastavku detaljnije upoznajte upisne smjerove Strojarske i prometne škole u Varaždinu! 

Zanimanja iz sektora Strojarstva

Automatizirani i robotizirani proizvodni pogoni neće više biti tajna učenicima zanimanja strojarski računalni tehničar jer će kroz školovanje otkriti kako se dizajniraju i proizvode različiti proizvodi kroz rad s CAD/CAM tehnologijom. 

Zanimanje tehničar za vozila i vozna sredstva učenicima otkriva način funkcije, konstrukcije i proizvodnje dijelova vozila pomoću CAD/CAM tehnologije. Učenici tih zanimanja tijekom školovanja uče o održivom razvoju jer se bave vrlo aktualnom temom obnovljivih izvora energije. 

U području strojarstva, metalurgije i brodogradnje upisuju se i trogodišnja zanimanja - limar, strojobravar, instalater kućnih instalacija CNC operater, automehatroničar i autolimar

Većina trogodišnjih zanimanja deficitarna su i tražena, a učenici mogu dobiti stipendije i što je još važnije - posao odmah nakon školovanja.  

Konstrukcije od lima poput limenih krovova, žljebova i drugih, česte su na građevinskim objektima, a limari ih kreiraju i postavljaju. 

Servisiranje i održavanje strojeva u industrijskim i obrtničkim radionicama prepušta se strojobravarima jer oni znaju izraditi i ugraditi različite dijelove strojeva. 

Instalateri kućnih instalacija instaliraju, kontroliraju i održavaju toplinske sustave grijanja, sustave klimatizacije te vodovodne i plinske sustave pa svojim vještinama osiguravaju normalan život. 

CNC operateri rade na modernim CNC strojevima koji omogućavaju izradu proizvoda visoke točnosti pa zbog toga često proizvode dijelove strojeva, medicinska pomagala i druge proizvode.  

Vješti ste s rukama i želite popravljati, podešavati i servisirati vozila ili ugrađivati dodatnu opremu koja će otkriti vaš dizajn automobila? Tada postanite automehatroničar i otkrijte svoj talent. 

Ako više volite raditi na karoseriji automobila, tada je zanimanje autolimar odličan izbor jer, osim što uklanja mehanička oštećenja na karoseriji, ugrađuje nove dijelove te mijenja stakla i svjetlosne uređaje. 

Zanimanja iz sektora Prometa i logistike

Organizacija i provedba prijevoza jedno je od područja kojim se bave zanimanja iz sektora Prometa i logistike. Strojarska i prometna škola upisuje četverogodišnja zanimanja - tehničar cestovnog prometa i tehničar za logistiku i špediciju

Tehničar cestovnog prometa prikuplja, analizira i prati podatke za obavljanje usluga u cestovnom prometu putnika i tereta te organizira ekonomično i sigurno iskorištavanje vozila, a sudjeluje i u izradi izračuna cijena putničkog i teretnog prijevoza. 

Tehničar za logistiku i špediciju na temelju primljenih naloga organizira prijevoz robe, prima i izdaje narudžbe te brine o njihovoj realizaciji i otpremi. Vodi brigu i nadzor o pravilnoj distribuciji pošiljaka.  

Učenici oba tehnička programa sudjeluju u radu školske vježbeničke tvrtke u kojoj mogu postati direktor, voditelj skladišta, distribucije, disponent, a odrađuju i razne radne zadatke koji ih uspješno pripreme za rad u realnom sektoru. 

Školski praktikum, u kojem je smještena vježbenička tvrtka, opremljen je informacijskim sustavima i opremom (barkod čitač, simulator digitalnog tahografa, itd.) koji se koriste i u stvarnim tvrtkama. 

U sektoru Prometa i logistike upisuje se i veoma traženo zanimanje u Hrvatskoj, ali i Europi - vozač motornog vozila. Po završetku srednjoškolskog obrazovanja učenici su osposobljeni za vozače C kategorije (ujedno im se priznaje i B kategorija). 

Brojne (izvan)školske aktivnosti

Uz redovitu nastavu, škola veliku pažnju posvećuje izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima učenika te obrazovanju odraslih.

Učenici mogu sudjelovati u brojnim aktivnostima koje škola provodi poput EU i Erasmus+ projekata mobilnosti. Upravo je u tijeku Erasmus+ projekt 'SIPS mobility 4', u okviru kojeg će učenici obavljati dvotjednu ili četverotjednu praktičnu nastavu u Danskoj, Portugalu, Njemačkoj, Finskoj, Italiji, Sloveniji, Islandu i Latviji. 

Škola učenicima nudi izborne i fakultativne predmete u području modernih tehnologija i konstruiranja, engleski i njemački jezik u struci, DSD 1 PRO diplomu te mnoge druge izvannastavne aktivnosti.

Učenici tehničkih zanimanja mogu nakon završetka srednje škole nastaviti školovanje na fakultetima i veleučilištima zahvaljujući dodatnim satovima za pripremu za polaganje ispita državne mature

Velika pažnja posvećuje se i društveno-humanističkom području te učenici sudjeluju u raznim kampanjama i radionicama. Škola se prva u Hrvatskoj uključila u podršku svojim učenicama u vidu besplatnih higijenskih uložaka i tampona koje učenice mogu preuzeti u školi. Osim toga, zanimljivo je da je to jedina škola koja posjeduje električni automobil. 

U školi također djeluje i autoškola koju mogu pohađati svi zainteresirani građani kao i redovni učenici kojima se u tom slučaju maksimalno izlazi u susret. 

Učenici su uspješni na natjecanjima te na državnom natjecanju strukovnih znanja i vještina WorldSkills Croatia svake godine osvajaju i medalje. 

- Strukovna zanimanja imaju najveću razinu zapošljivosti u Hrvatskoj. Stekni svoju struku kod nas - upiši Strojarsku i prometnu školu u Varaždinu! - poručuju.

Sve detalje vezane uz upise možete naći na službenoj internetskoj stranici Strojarske i prometne škole i službenoj Facebook stranici.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video