TRENutak za roditeljski KUTak: Izgovori, izgovori, izgovori…

Trebali bi na dijetu, ali nađemo dobar izgovor! Trebali bi jesti zdravije, ali nađemo dobar izgovor! Trebali bi više učiti, ali nađemo dobar izgovor! Trebali bi biti ljubazniji prema drugima, ali nađemo dobar izgovor! Trebali bi biti bolji prema svojoj djeci, ali nađemo dobar izgovor! Trebali bismo provoditi više vremena s djecom, ali nađemo dobar izgovor! Trebali bi biti bolji uzori djeci, ali nađemo dobar izgovor! Trebali bi imati više razumijevanja, ali nađemo dobar izgovor! I tako unedogled!

Za sve nađemo dobar izgovor ili čak i više njih. Znači, u čemu smo odlični? U smišljanju izgovora da nešto ne odradimo. To nam ide. Barem nešto.

Kuda nas vode svi ti izgovori?

Odlažemo promjenu i ono što je najbolje za nas za neka druga vremena. Koja to točno vremena? Za ona kad ćemo imati još više godina i još manje novaca i sve manje energije uz ustaljene navike da poduzmemo makar malo. I to će nam biti dodatni izgovori za nečinjenje.

Što je s onima koji izbjegavaju izgovore ili ih prepoznaju u svojem životu? To su ljudi koji su osvijestili koliko ih izgovori koče u napretku te ih nastoje prepoznati u svojem rječniku i govoru te idu kontra toga. Kuda ih to vodi? Naprijed!

Izgovori su vam kao balast ili kao da imate oko nogu svezane dvije crne kugle s lancima i netko od vas traži da se krećete ili trčite. Nije da se nećete no vrlo sporo.

Tko vam je nametnuo te kugle? Dragi moji, VI SAMI SEBI!

Stalno se opravdavate, stalno druge uvjeravate kako ne još sada i kako ne možete i kako nemate novaca i kako to nije za vas i kako imate nešto drugo, važnije i slični drugi izgovori.

Sve su to načini da odlažete i ne odradite. I na čiju štetu sve to ide? – Na vašu. Dok vi smišljate izgovore, pored vas prolazi život, bolji i kvalitetniji, lakši i sretniji. Vi i dalje smišljajte izgovore.

Što se dogodi kada se oduprete i ipak napravite?

Najčešće ste oduševljeni i svidi vam se i ponosni ste na sebe što ipak jeste, zar ne? Pokušajte se sjetiti neke situacije kada ste bili uporni i održali obećanje djetetu, otišli s djetetom koje vas već danima nagovara na igralište, pojeli nešto zdravo, umjesto soka popili vodu i slično.

Kada ste posljednji put učinili nešto istinski za sebe, neko ulaganje u budućnost, da vam bude bolje? Otišli na neku edukaciju koja vam je promijenila život, koja vas je potakla da budete bolji čovjek pa čak i da na druge utječete bolje?

To što ne učinite i što pronađete izgovor, to je do vas. To što ste ipak otišli i bilo vam je drago da jeste, to je isto do vas. Sami ste odgovorni za svoj život. I sva sreća da je tako. To samo znači da imate u rukama konce i da možete preuzeti kontrolu u svakom trenutku, kada god čvrsto odlučite ne poslušati izgovore koje smišljate.

Što vam je za činiti?

Samo poslušajte sebe i onaj glas u glavi (nazovimo ga vražićak) koji smišlja sve živo da vas odgovori od odluke. I pokušajte utišati taj glasić i nastojite naći dobre argumente koje vam nudi onaj drugi glas u glavi (nazovimo ga anđeo) koji vama želi dobro i koji ne može doći do riječi pokraj vražićka.

Kada ga jednom poslušate i imate neku dobrobit od toga, tada učite slušati što češće tu svoju intuitivnu stranu koja vas voli i želi vam dobro. Odrasli ste i vrijeme je da naučite raspoznati ta dva glasića u sebi – jedan koji je za napredak i drugi koji je za ostajanje u zoni komfora.

Odgovornost je na vama, i za dobre i za loše odluke. Nije vam nitko kriv što vučete teške kugle zvane izgovori. Jednostavno ih prestanite smišljati i raditi protiv sebe.

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

12. svibnja od 9.30 do 18 sati će u Varaždinu biti seminar za roditelje o dosljednosti, o važnosti stanja roditelja, o odgoju bez vike, o obiteljskim vrijednostima, važnosti zagrljaja i zahvalnosti u obitelji. Detalji su na mojoj web stranici.

Anita Vadas
tel. 098/564-290
mail: info@anitavadas.com
www.anitavadas.com
Edukacija j.d.o.o.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije