Glavna zadaća vitamina D je regulacija razine kalcija u tijelu, no to mu nije i jedina zadaća. Novija su istraživanja pokazala da je vitamin D važan za plodnost – pokazalo se da su žene koje su imale dovoljno vitamina D u organizmu prije ostvarivale trudnoću pomoću potpomognute oplodnje, od žena koje su patile od manjka tog vitamina.
Ako tijelu nedostaje vitamin D, ono ne može apsorbirati fosfor i kalcij iz hrane koji su nužni za jake kosti, što dovodi do slabljenja kostiju i brojnih bolesti poput:
Osteomalacije – omekšavanja kostiju zbog poremećaja mineralizacije. Kod djece, odnosno dok kosti rastu, ova se bolest zove rahitis. Jedan od uzroka osteomalacije je manjak vitamina D.
Manjak ovog vitamina u trudnoći može dovesti do osteomalacije kod trudnice i rahitisa kod novorođenčeta. Tu su i osteopenija i osteoporoza. Vitamin D pomaže regulirati kalcij u tijelu koji je potreban za zdrav i jake kosti i zube.
Simptomi nedostatka vitamina D isti su kao i simptomi nedostaka kalcija. To su: bijele mrlje na nokitima, grčevi u mišićima, lošije pamćenje, zbunjenost, halucinacije, trnci u rukama, nogama i licu, depresija, slabi i lomljivi nokti, slabe kosti, kronični umor, autoimune bolesti (multipla skleroza, Crohnova bolest, reumatoidni artritis), Alzheimerova bolest, neplodnost i jak PMS.
Rizična skupina kada govorimo o manjku vitamina D su: trudnice, dojilje (ako dugi period dojite može doći do manjak vitamina D u organizmu), tamnopute osobe (njihova koža ima smanjenu sposobnost apsorpcije vitamina D), pretile osobe, osobe starije životne dobi, vegani.
Kako nadoknaditi nedostatak vitamina D?
Najbolji način da tijelo opskrbite vitaminom D je izlaganje suncu, no zimi je sunca malo te bi trebalo obratiti pažnju na prehranu.
Manjak vitamina D nadomješta se prilagođavanjem prehrane i izlaganjem suncu dvaput tjedno po pola sata. Treba jesti hranu bogatu ovim vitaminom, a njega ima u namirnicama poput: ribe (losos, bakalar, haringa, sardine, skuša), orašastih plodova, morskih plodova, mlijeka, svježeg sira, žumanjka, jajeta, gljiva i kvasca.
Upozorenje
Kao što ga može manjkati, tako ga u tijelu može biti i previše, ššto dovodi do prevelike količine kalcija u organizmu te brojnih zdravstvenih problema od mučnine, povraćanja, gubitka apetita, učestalog mokrenja, učestale žeđi pa do trajnog oštećenja bubrega.