FITNESS Studio FitLife: Vježbanje u trudnoći

Sve veći odaziv trudnica na vježbanje jasno pokazuje potrebu za kretanjem pa čak i u trudnoći. tijelu je kretanje prirodno i sasvim je normalno da žena koja je prije trudnoće bila aktivna to ostane i u trudnoći.

Trudnica koja se prije trudnoće nije bavila sportom i rekreacijom to ne mora činiti ni nakon, osim ako je radila nekakav aktivan posao i naglo stala pa tijelu fali nekakav tip kretanja. Naše tijelo jasnim znakovima šalje signale kada treba stati, usporiti ili dati gas i nastaviti, kako sada u trudnoći tako i prije nje.

Najvažnije od svega je da popričate sa svojim ginekologom i zajedno s njime odlučite o tome trebate li vježbati ili ne jer ako ste prije trudnoće puno sjedili tada u trudnoći ne trebate vježbati. Trebali bi raditi sve isto kao i prije trudnoće, ali prilagođeno vašem trenutnom stanju. Dovoljno je malo usporiti ritam i nastaviti biti ono što ste bile i radile i same prije trudnoće. Nikakvo ekstremno ponašanje nije dobro, kako za dijete tako ni za majku jer tek tada možete riskirati, što u drugom stanju apsolutno nije potrebno.

Ako ste šetali prije trudnoće onda i u trudnoći nastavite s njom jer ako se opustite i krenete u dugotrajno spavanje, sjedenje i ljenčarenje naučit ćete tijelo da se tako ponaša te će mu svaki i mali korak biti previše. Javljat će se bolovi u lokomotornom sustavu, a osobito donji i gornji dio kralježnice, nekontrolirano ćete urinirati, a sve zbog preslabih mišića zdjeličnog dna i tako će vam svaki nagli korak ili skok predstavljati problem i niz drugih problema do kojih dolazi zbog smanjenog kretanja.

Također važna stavka je i bolest kardiovaskularnog sistema do kojeg također dolazi zbog smanjene aktivnosti jer naš je život potpuna suprotnost onoj naših roditelja. Budite pametni i pažljivi prema sebi i svojem tijelu.

Molimo vas da ako ste trudni ne vježbate po ovom videu i da se svakako prije vježbanja posavjetujete sa svojim liječnikom!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije