TRENutak za roditeljski KUTak: Dijete osjeti energiju prije riječi

Koliko puta vam se dogodilo da ponavljate nešto i ponavljate a nitko vas ne doživljava sve dok ne povisite glas? Djetetu ste rekli nekoliko puta, ali ono nije reagiralo. Tek kada ste se zaderali, tek tada vas je čulo. Je li stvar u dernjavi ili u nečemu drugome? Vaše dijete ne reagira toliko na vaše riječi kao na energiju vašeg ponašanja.

Kada ste već ljuti, tako i zračite. Djelujete kao da će netko stradati. Tada se mijenja energija oko vas. Dijete to osjeti. I nije da reagira toliko na vaše riječi, koje mogu biti ista rečenica ponavljana kao i nekoliko puta ranije. Znači, nije u tome štos. Poanta je da se osjeti u zraku da vam je voda do grla i da sada nema majci mrdanja. Mora napraviti ono što ste rekli.

Kada u tom stanju izgovarate rečenicu koju ste nekoliko puta ranije ponavljali u mirnijem stanju, u vama je već vulkan ljutnje i sve što izlazi iz vas ostalima poručuje da ste ljuti. U tonu glasa se osjeti vaša energija. No, i cijelo tijelo upućuje na to.

Kako to da dijete osjeti da nešto nije u redu u danima kada ste u svađi sa supružnikom iako ste imali namjeru sakriti to od djeteta i niste rekli ni riječ. Čak ste pazili da pred djetetom sa supružnikom razgovarate mirno. Kako to da dijete pita što nije u redu? Većina djece to osjeti i pita. Ostali osjete i misle da su oni krivi pa se ne usude ni pitati.

Kada nas ljudi vole, kada im je stalo do nas i kada smo im važni, oni nas osjećaju. Ne moramo mi ništa riječima reći, oni osjećaju naše stanje.

Dijete neizmjerno voli svoje roditelje i osjeća sve. Čak i kada ne govori ništa, ono osjeća. Osjeća vašu ljutnju, radost, ljubav, pažnju, nesretnost, ljubomoru i cijelu paletu emocija.

Ako je dijete manje tada dosta tih emocija ne može sebi objasniti jer ih još ne zna, no uči ih od vas. Roditelji su prvi kontakt djeteta sa svim emocijama. Kakvu emotivnu sliku ostavljate tako ih dijete doživljava, reagira na njih i uči kako ih iskazivati, riječima, djelima i energijom.

Sve ovo potvrđuje vaš odnos s bebom koja ne priča, ali je vi razumijete i ona razumije vas. Kako je to moguće? Osluškujete se međusobno.

Ako ste u dobrom unutarnjem stanju, tada će vam tih dana i bebica biti dobro, mirna, spavati. No, ako se vaše stanje zbog nečeg naruši jer ste i sami iscrpljeni, imate problema na poslu ili ne stižete tada vaša beba to osjeti i tih dana ni ona nije najmirnija i ne spava, ili se češće budi. Reagira uznemireno i nervozno.

Vaše dobro unutarnje stanje je važno od prvog trena trudnoće, pa onda kada se dijete rodi još i više, a kada dijete počinje primjećivati okolinu i odraste, tada vas tek čita kao rendgen. Nemojte misliti da zato što vam ne govori o tome, da ne razumije i ne zna. Djeca sve primjećuju i osjećaju. To samo mi odrasli mislimo da oni ne znaju.

Možda ne razumiju baš sve emocije, ali osjećaju da nešto nije u redu. Ono što je tužno u cijeloj priči je to da će bebica reagirati plačem ili nespavanjem, a odraslo dijete će vam prešutjeti. Neki će čak i pitati ali ćete vi reći da je sve u redu i to će shvatiti da su oni krivi a da im vi to ne želite reći.

Možda je za vas i za njih bolje da im kažete istinu na blaži način. Barem će znati da nisu oni krivi za vašu svađu sa supružnikom. Ili kada ste u PMS-u da za to stanje nije krivo dijete.

Ne podcjenjujte dijete i njegovo osjećanje stanja osobe koju voli najviše na svijetu. Nisu mu potrebne riječi. Ono vas osjeti. Važno je da vi znate da ono to može. Stoga, radije porazgovarajte nego da ga puštate u dilemi što je sada pogrešno učinio da se roditelji ljute na njega.

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

Anita Vadas
tel. 098/564-290
mail: info@anitavadas.com
www.anitavadas.com
Edukacija j.d.o.o.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije