ONO što jedete, utječe na vaše raspoloženje – tvrde znanstvenici

Ono što jedete, utječe na vaše raspoloženje, kažu znanstvenici. Emocionalno gledajući, vi ste ono što konzumirate od prehrane. Novo istraživanje objavljeno u Nutritional Neuroscience gledalo je vezu između raspoloženja i hrane kod odraslih.

Jedenje crvenog mesa i peradi potiče veselje kod mlađih osoba. Isto tako, oni stariji od trideset godina trebaju voće – i njihov niz antioksidansa – da ostanu u dobrom raspoloženju. Meso sadrži spojeve koji povećavaju proizvodnju dopamina, takozvanog ‘sretnog hormona’ koji podiže raspoloženje. No, nada se ne gubi za vegetarijance: redovita tjelovježba ima isti učinak, rekla je Lina Begdache za The New York Post.

‘Mlade odrasle osobe koje su jele meso (crveno ili bijelo) manje od tri puta tjedno i vježbale manje od tri puta tjedno pokazale su značajan mentalni poremećaj’, dodao je Pressdache, pomoćnik profesora zdravstvenih studija na Sveučilištu Binghamton u priopćenju za medije.

Za starije odrasle osobe, preporuke su malo drugačije. Utvrdili su da imaju koristi od antioksidansa koji se nalaze u plodovima jer se bore protiv slobodnih radikala koji se povećavaju kada starimo. Oni su, misle znanstvenici, odgovorni za pozitivan učinak na raspoloženje sudionika.

Za dodatni emocionalni krah u koji ulazi starosna skupina preko trideset godina, Begdache predlaže izbjegavanje kofeina: ‘Naša sposobnost reguliranja stresa [s godinama] se smanjuje, pa ako se konzumira hrana koja aktivira odgovor na stres (previše ugljikohidrata), imamo veću vjerojatnost da doživimo mentalne tegobe’, kaže Begdache.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije