Ono što jedete, utječe na vaše raspoloženje, kažu znanstvenici. Emocionalno gledajući, vi ste ono što konzumirate od prehrane. Novo istraživanje objavljeno u Nutritional Neuroscience gledalo je vezu između raspoloženja i hrane kod odraslih.
Jedenje crvenog mesa i peradi potiče veselje kod mlađih osoba. Isto tako, oni stariji od trideset godina trebaju voće – i njihov niz antioksidansa – da ostanu u dobrom raspoloženju. Meso sadrži spojeve koji povećavaju proizvodnju dopamina, takozvanog ‘sretnog hormona’ koji podiže raspoloženje. No, nada se ne gubi za vegetarijance: redovita tjelovježba ima isti učinak, rekla je Lina Begdache za The New York Post.
‘Mlade odrasle osobe koje su jele meso (crveno ili bijelo) manje od tri puta tjedno i vježbale manje od tri puta tjedno pokazale su značajan mentalni poremećaj’, dodao je Pressdache, pomoćnik profesora zdravstvenih studija na Sveučilištu Binghamton u priopćenju za medije.
Za starije odrasle osobe, preporuke su malo drugačije. Utvrdili su da imaju koristi od antioksidansa koji se nalaze u plodovima jer se bore protiv slobodnih radikala koji se povećavaju kada starimo. Oni su, misle znanstvenici, odgovorni za pozitivan učinak na raspoloženje sudionika.
Za dodatni emocionalni krah u koji ulazi starosna skupina preko trideset godina, Begdache predlaže izbjegavanje kofeina: ‘Naša sposobnost reguliranja stresa [s godinama] se smanjuje, pa ako se konzumira hrana koja aktivira odgovor na stres (previše ugljikohidrata), imamo veću vjerojatnost da doživimo mentalne tegobe’, kaže Begdache.