TRENutak za roditeljski KUTak: Strogost ili dosljednost

Jeste li strogi roditelj? Kažu li vam ikad to? Ili ste samo dosljedni u odgoju pa vas drugi nazivaju strogim? Kaže li vam dijete ikada da ste prestrogi? U čemu je razlika?

Mnogi ne znaju razliku između strogosti i dosljednosti.

Što znači kada kažete za nekog da je strog? Kakav je on točno? Što se zapravo skriva iza te riječi?

Jesu li strogi roditelji i učitelji oni koju su namrgođeni? Zločesti? Ne dopuštaju odstupanja? Imaju ozbiljno lice? Oni koji zahtijevaju puno više? Jesu li to oni koji drže čvrstu disciplinu bez imalo popuštanja? Traže da se nešto odradi bez iznimke? Nemilosrdni su u odnosu? Odgajaju strogoćom i autoritativnošću bez imalo popuštanja?

Zamišljate li tako strogost? A što bi bila dosljednost? Dosljedna osoba se drži pravila koja je donijela. Postojano ustraje u svojem naumu bez obzira na poteškoće sve do izvršenja cilja.

Ima li razlike između stroge i dosljedne osobe?

Stroga osoba će od sebe i od drugih tražiti nešto što je sama sebi odredila, borit će se za vrijednosti koje je postavila. Stroge osobe najčešće nisu fleksibilne, ne prilagođavaju se okolnostima nego kruto slijede neki svoj put. Katkada se čak onima sa strane čini kao da ide glavom kroz zid samo da nekog uvjeri u svoju istinu i da bude onako kako ona misli da treba biti. Strogost najčešće ne uključuje fleksibilnost.

Strogi ljudi su strogi i prema sebi, ali i prema drugima. Očekuju od drugih da im povjeruju upravo zato što su i sami vrlo kruti u svojem razmišljanju. Najčešće nisu svjesni svoje krutosti u razmišljanjima. Takav način razmišljanja njima koristi. Drugima nešto manje.

Dosljedna osoba će upoznati druge s pravilima i ustrajno ih provoditi podsjećajući druge na početni dogovor. Znači, u startu je postavljen dogovor kojim su upoznate obje strane (roditelj – dijete, supružnici, šef i radnik, učitelj – učenik).

I dok nam dosljednost pomaže u ustrajnosti do cilja. Strogost nam ne dopušta fleksibilnost. Kod dosljednosti smo čak i fleksibilni samo da dođemo do cilja. Strogost je kruta.

I dok vam dosljednost služi u odgoju, strogoća nam može otežavati. Kažu da najfleksibilnije osobe drže sistem pod kontrolom jer imaju pred sobom cilj i nastoje se prilagoditi kako bi došli do cilja.

Primjer! Kada izvor počne teči i voda krene, ona se prilagođava. Ne prolazi kroz kamen nego spretno izbjegava prepreke kako bi došla do cilja. Iako izgleda da je put duži jer nije direktan, voda je fleksibilna i samim time stiže do cilja. Kada bismo u konačnici pogledali put od izvora do ušća, njeno korito će biti poprilično vijugavo, ali je cilj postignut. Tako je s ljudima koji su dosljedni. Vide cilj a tijekom puta se prilagođavaju kako bi cilj bio postignut.

Stroge osobe kruto pokušavaju preko prepreka, ne odstupajući. Nailazeći na prepreke možda je njima i najteže, ali sami su odlučili biti strogi bez odstupanja. Fleksibilnost za njih nije opcija. Takvi katkada i stignu do cilja, no krvavim putem uz mnoštvo ranjenih po putu. Ni samima im nije lako. To je isključivo njihov izbor.

Predavanje ‘Dosljednost u odgoju’ nudi korake tijekom puta, nudi rješenja i mogućnosti do cilja, nudi raznorazne prilike da i sami uvidite koliko je bitno da se svatko u donosu osjeća dobro, nudi znanje kada dosljednost najviše koristi u odnosu, kako najefikasnije iskoristiti dosljednost u odgoju i znanje da budete efikasniji u odgoju djeteta.

U Čakovcu će biti u petak 24. studenog od 19 do 21 sat, a u Rijeci 9. prosinca od 18 do 20 sati. Prijave su u tijeku.

Želim vam puno sreće a ako zapne – tu sam!

Anita Vadas
tel. 098/564-290
mail: info@anitavadas.com
www.anitavadas.com
Edukacija j.d.o.o.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije