TRENutak za roditeljski KUTak: Dijete treba roditelja, a ne ‘kompu’!

‘Moj kompa i ja, prijatelja dva!’ Lijepo je što ima roditelja koji njeguju prijateljski odnos s djetetom, no pitanje je koliko vaše dijete treba još jednog prijatelja ili mu ipak treba roditelj.

Prijatelje može naći svugdje – u vrtiću, školi, u susjedstvu, no roditelje ima te koje ima i ne može birati i tražiti druge.

Možda kao roditelj forsirate odnos koji nije dobar. Lijepo je što želite sve dijeliti s djetetom, što želite ‘biti prijatelji’, međusobno si sve govoriti i tretirati se prijateljski. Trebate li djetetu kao roditelj ili kao prijatelj? Jeste li mu važniji kao roditelj ili kao prijatelj?

Prijatelj je netko tko će se s njim zabavljati bez sankcija, a roditelj netko tko će znati odrediti što smije, a što ne smije, ali mu to znati i argumentirati i u isto vrijeme i zabavljati.

Roditelj je netko tko će dijete usmjeriti u pravom smjeru, nastojeći mu pokazati osobnim primjerom, te biti tu kad treba podršku. To može i prijatelj, no samo ako nije vršnjak ima možda nešto više iskustva.

Roditelj ima odgovornost pobrinuti se za dijete kada ono to nije u stanju, prijatelj je dužan pobrinuti se samo za sebe. Ako baš želi, zna i umije onda će pomoći, no nije odgovoran za druge.

Roditelj bi trebao s djetetom izgraditi odnos povjerenja do te mjere da mu je dijete u stanju povjeriti baš sve. To je najčešće prednost prijateljskog odnosa i za tim djelom roditelji najčešće teže. To možete ostvariti ako svoje osobne reakcije na dječje svedete na razumijevanje kakvo ima prijatelj za tu reakciju. Kada pokušate razumjeti da se iza svakog ponašanja krije dobra namjera, tada ne reagirate preburno već razumijevajuće.

No, kada kao roditelj djelujete i ponašate se tako kao da ste prijatelj koji treba raditi sve što dijete zaželi samo da biste mu se svidjeli, tada možete imati velikih problema u odnosu.

Bit će x dana i još toliko situacija da se nećete svidjeti djetetu jer se nećete, jer je to njegovo pravo i zato što se ni ne možete svima uvijek sviđati. Hoćete li tada zanemariti svoj roditeljski autoritet samo zato da se svidite djetetu? Vjerojatno hoćete, no opet vas pitam – koliko je to dobro za djetetov razvoj.

Dijete treba roditelja čak više nego prijatelja. Roditelja koji zna biti autoritet, koji zna biti i prijatelj, koji zna reći što se smije a što ne smije i to odlično argumentirati.

Dijete treba roditelja koji će razumjeti i shvatiti, ali i podržati i ohrabriti. Dijete treba roditelja koji će znati reći NE i čvrsto sa stavom realizirati to NE. Tako će dijete naučiti koliko je važno biti odlučan.

Dijete treba nekog tko će se šaliti, ali i naljutiti u pravo vrijeme. Nekog tko će pokazati svoje slabosti i prihvatiti njegove. Nekog tko će znati iskazati cijelu paletu emocija, a ne ih skrivati od njega.

Sve je to za ljude i roditelj treba biti takav da pokaže svojim primjerom koliko i kako proći kroz raznorazne situacije i događaje i ostati svoj.

Roditelj je više nego ‘kompa’ ili prijatelj. Kada biste toga bili svjesni tada biste s ponosom nosili titulu roditelja ne želeći biti ‘samo’ prijatelj ili ‘kompa’.

Biti roditelj je čast. Biti uzoran roditelj je izuzetna čast. Dobili ste divnu priliku time što ste roditelj. Ne umanjujte tu vrijednost. Dapače, istaknite je i ponosite se njome!

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

Anita Vadas
tel. 098/564-290
mail: info@anitavadas.com
www.anitavadas.com
Edukacija j.d.o.o.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije