JESEN – idealno vrijeme za tretiranje pigmentacijskih mrlja

Pigmentacijske mrlje su veliki estetski problem koji muči sve veći broj žena diljem svijeta. Obično se pojavljuju na izloženim dijelovima tijela kao što su lice, vrat, prsa, ramena, ruke i izazivaju nelagodu kod osoba koje su pogođene ovim problemom.

Uzroci nastanka pigmentacijskih mrlja su mnogobrojni: izloženost suncu,hormonalni i genetski faktori, stres, nedostatak vitamina, oslabljena funkcija jetre.

Pigmentacijske mrlje nastaju zbog povećanja broja pigmentnih stanica ili zbog povećane produkcije pigmenta bez znatnog povećanja broja pigmentnih stanica.

U većini slučajeva pigmentacijske mrlje su bezopasne i predstavljaju problem samo zato jer narušavaju izgled te stvaraju neujednačen ten.
Prije nego što posegnete za kemijskim sredstvima i agresivnim postupcima izbjeljivanja pigmentacijskih mrlja koje mogu dovesti do oštećenja kože isprobajte prirodne preparate.

Uz malo upornosti i puno dobre volje pjege i mrlje možete posvijetliti na prirodan način bez da pritom oštetite svoju kožu.

Prevencija je najbitnija – zaštita od UV zraka

Koristite prirodne svježe spravljene kreme na bazi hladno tiještenih ulja, mineralnih prahova (cink oksid, titan dioksid) i prirodnih antioksidansa. Kao što uvijek napominjem potrebno je obratiti pažnju na prehranu, te dodatke prehrani, prije izlaganja suncu bilo bi korisno oralno uzimati beta karoten.

Aromaterapija u borbi sa pigmentacijskim mrljama – idealno vrijeme jesen

Za tretiranje pigmentacijskih mrlja spravljamo uljnu mješavinu ili kremu. Preparat bi bilo idealno nanositi 2-3 puta dnevno na tretirano područje. S obzirom na fototoksičnost nekih od najefikasnijih eteričnih ulja za tretiranje pigmentacijskih mrlja idealno vrijeme za bavljenje ovim problemom su jesenski i zimski mjeseci.

Eterično ulje Celera (Apium graveolens)

Ovo je jedno od najboljih ulja kada se radi o izbjeljivanju svih vrsta mrlja na koži. Dobiva se iz sjemenki celera iznimno djeluje na detoksifikaciju jetre i bubrega. Prilikom upotrebe potreban je oprez jer je ovo ulje izrazito fototoksično. Nakon njegove upotrebe ne smije se izlagati suncu ni solariju te se ne upotrebljava kod trudnica, dojilja i djece ispod 6 godina.

Uz eterično ulje celera za tretiranje pigmentacijskih mrlja najčešće se koriste eterično ulje smilja, sjemena mrkve, eterično ulje mirte cineol.

Macerat tratinčice (Bellis perennis)

Macerat i ekstrakt tratinčice se u prirodnoj kozmetici koriste za izbjeljivanje svih vrsta pigmentacijskih mrlja. Ovo ulje potiče cirkulaciju u koži, te je odlično za tretiranje stanjene i zrele kože. Na pigmentacijske mrlje djeluje jer inhibira enzim koji sudjeluje u stvaranju melanina.
Uz tratinčicu djelotvoran je i ekstrakt potočarke (Nasturtium officinale).

Od baznih ulja koristimo ulje ploda divlje ruže, ulje pšeničnih klica,buriti, jojobu, ricinus.

Svakako se savjetuje u kremu dodati vitamin E koji je snažni antioksidans i sudjeluje u regeneraciji kože. Dekspantenol odnosno vitamin B5 koji djeluje protuupalno i potiče regeneraciju kože.

Biljni glicerol koji daje koži vlažnosti mekoću.

Tu je i neizostavni hidrolat smilja koji umiruje kožu, pojačava mikrocirkulaciju i djeluje anti age.

Ako se i vi borite sa pigmentacijskim mrljama svakako isprobajte ono najbolje iz prirode, budite uporni i dosljedni rezultati sigurno neće izostati, a vaša koža će blistati i biti prirodno zdrava.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije