NE HVALITE djecu jer su pametna, nego jer su marljiva

Jeste li i vi među roditeljima koja svoje klince hvale jer su inteligentni? Psiholog Carol Dewick savjetuje da to više ne činite. S obizirom da ima 40 godina iskustva u radu s djecom, trebali bismo ga poslušati

Naime, on tvrdi da djeca, ako vjeruju da se njihova inteligencija može razvijati, a ne da je dana i nepromjenjiva, lakše će se u životu suočavati s preprekama i lakše će savladavati izazove.

Posljednje istraživanje koje se bavilo ovom temom pokazuje kako djeca koju se hvali zbog inteligencije, a ne zbog truda češće varaju na ispitima.

“Naše istraživanje pokazalo je da šteta ne nastaje samo u domeni motivacije, nego i u domeni morala.Takve ‘pohvale’ tjeraju dijete da vara kako bi nešto postiglo”, objasnio je jedan od autora studij, psiholog Gail Heyman. Istraživanje je provedeno na 300 djece koja su bila podijeljena u dvije grupe.

Jedna je bila hvaljena zbog inteligencije, a druga zbog truda. Klinci su zamoljeni da ne varaju na ispitu, no kada su ostali sami u prostoriji, oni iz prve skupine su pokušali doći do odgovora koji su se nalazili na drugom stolu.

Psiholozi to objašnjavaju činjenicom da djeca koju se hvali isključivo zbog inteligencije, pokušavaju na sve načine pa i moralno upitne opravdati to što se od njih očekuje da budu ‘najpametnija’.

Stoga idući put kada budete htjeli pohvaliti svoje dijete, razmislite zbog čega ga hvalite. Ako je marljivo i trudi se, zaslužuje svaku pohvalu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije