Ako ste ikad bili na dijeti, pazili što jedete i naporno vježbali, kilogrami su se sigurno počeli topiti. Ali jednom kad dođete do željene težine, puno ju je teže zadržati nego što je bilo skinuti sve te kilograme odjednom. Nepravedna je istina da je puno lakše dobiti kile nego ih izgubiti. No zašto?
Izgleda da postoji par razloga. Jedan je glad kojoj smo se izložili tijekom dijete – a koja usporava naš metabolizam i čini nas gladnijima.
– Utjecaj gladi na povratak težine je tri puta jači od usporavanja metabolizma. Kad to dvoje spojite, povratak izgubljenih kilograma čini se neizbježnim za većinu ljudi – rekao je nutricionist Tim Crowe za news.com.au.
Izbjegavajte brze dijete u kojima se izgladnjujete
Nedavno kliničko ispitivanje testiralo je novi lijek za dijabetes koji tjera bubrege da izlučuju više glukoze. Rezultati su pokazali da su ljudi koji su uzimali lijek izgubili malo manje kilograma od kontrolne grupa koja je dobivala placebo – zbog toga što su bili gladniji. Jeli su 100 kalorija dnevno više na svaki kilogram koji su izgubili.
Drugim riječima: što više kilograma izgubite – više jedete. A nakon dijete, nadoknađujemo mjesece gladi.
Najbolji način za izbjeći ovaj neželjeni efekt jest izbjegavanje brzih dijeta u kojima se izgladnjujete i radije jedite prave namirnice koje osiguravaju zdravu i uravnoteženu prehranu.
Ako potpuno izbacite neke namirnice, osuđeni ste na neuspjeh
Drugi problem jest što često vidimo gubitak kilograma kao kratkotrajni režim prehrane i, čim postignemo željeni cilj, vraćamo se na staro. Najbolje bi bilo pokušati u cjelosti promijeniti način prehrane – a ne potpuno izbaciti neke namirnice kad ste na dijeti jer je to osuđeno na propast.
Kako bi to riješili, morate prvo shvatiti što vas ‘tjera’ na prejedanje: dosada, stres, umor ili čak preskakanje obroka i izgraditi mehanizme obrane koji nisu bazirani na hrani, poput vježbanja, opuštanja ili druženja.