Konzumacija prerađene hrane može uzrokovati značajne i nagle poremećaje pamćenja, kažu znanstvenici.
Svi znamo da je pržena hrana loša, ali nova istraživanja
sugeriraju da konzumiranje čipsa i druge brze hrane također može
uzrokovati dugotrajno oštećenje mozga – za vas i vašu nerođenu
djecu.
Znanstvenici sa Sveučilišta u Chicagu proučavali
su učinak pržene hrane u velikim posudama starog ulja za kuhanje,
što je često način pripreme hrane u restoranima. Otkrili su da
staro ulje – ono koje se koristi za kuhanje hrane i zatim se
ponovno zagrijava – ima svojstva koja oštećuju mozak, a koja
prodiru u hranu koju jedemo.
Lanci brze hrane koriste korišteno ulje
Štakori hranjeni hranom koja se ponovno pekla u korištenim
uljima, pokazivali su više znakova upale jetre, za što se vjeruje
da ubrzava kognitivni pad i dovodi do demencije.
Istraživači su također otkrili više znakova oštećenja mozga kod
štakora hranjenih hranom koja se pripremala u podgrijanim uljima
u usporedbi s kontrolnom skupinom. Čini se da se isto oštećenje
mozga prenosi na djecu štakora koji su jeli takvu hranu.
Znanstvenici sa Sveučilišta u Chicagu rekli su: “Prženje na
visokim temperaturama povezano je s nekoliko metaboličkih
poremećaja. Koliko znamo, mi smo prvi koji su izvijestili da
dugotrajna suplementacija prženim uljem povećava
neurodegeneraciju.”
Lanci brze hrane obično ponovno koriste ulje tijekom jednog dana,
nekoliko dana ili čak tjedana. Prženje hrane u dubokom ulju
uobičajeno je za mnoge kuhinje diljem svijeta, a i u nekim
kućanstvima.
Bolesti koje uzrokuje ponovno korišteno ulje
U istraživanju su štakori podijeljeni u pet skupina. Svaki je
dobio standardnu hranu za jelo ili hranu s dodatkom nezagrijanog
ili ponovno zagrijanog sezamovog ili suncokretovog ulja. Ponovno
zagrijana ulja korištena su za simulaciju učinaka ponovno
korištenog ulja za prženje.
Štakori koji su konzumirali podgrijano sezamovo ili suncokretovo
ulje, imali su povišen oksidativni stres i upalu u jetri, ali i
značajno oštećenje debelog crijeva, izvijestio je Medical Daily.
Istraživači su rekli da su promjene u jetri značile smanjenje
prijenosa omega-3 masne kiseline DHA u mozak. Smatra se da su
omega-3 masne kiseline važne za zdravlje mozga i nalaze se u
plodovima mora poput lososa i sardina.
To je dovelo do viših razina neurodegeneracije kod štakora i
njihovih potomaka, rekli su istraživači.
Potrebne su dodatne studije na ljudima kako bi se potvrdili
učinci uočeni kod štakora, no istraživači su rekli da žele
proučavati učinke ulja za prženje na neurodegenerativne bolesti
poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.
Nije prvi put da je uspostavljena veza između loše prehrane i
oštećenja mozga.
Visoko prerađena hrana, čips i mesne delikatese koje sadrže
konzervanse, povezani su s naglim gubitkom pamćenja kod starijih
mozgova nakon što su znanstvenici američkog Državnog sveučilišta
Ohio za istraživanje bihevioralne medicine proveli testove na
laboratorijskim štakorima 2021. godine.
Dr. Ruth Barrientos rezultate je nazvala
alarmantnima i dodala: “Konzumacija prerađene hrane može
uzrokovati značajne i nagle poremećaje pamćenja”, piše
The Sun, a prenosi
Net.hr.