Iz godine u godinu, borovi postaju sve ozbiljnija biznis priča. I dok se prije nije puno razmišljalo, sada izbor traje danima: živ ili umjetan – jedno je od prvih pitanja. I tu počinje nevjerojatna ponuda oblika, visina, stilova, iznosa.
Od šume ovih je dana teško vidjeti drvo. Ono jedno, savršeno, koje ćete ponijeti kući. Andrea i Ljiljana stigle su s jasnim kriterijima. “Pa da bude malo širi, ne previsoki, da nema dva vrha i to je to”, rekla je Andrea.
“Lijepo ovak razgranati, od vrha ne smije bit prazan da mogu se kuglice lijepo posložit, evo kao ovaj”, otkriva Ljiljana. One su se brige riješile, a kako bi otkrili kako se snaći u bogatoj ponudi, pomoć smo zatražili od stručnjaka za urbano šumarstvo i arborikulturu.
“Imamo dvije smreke, razlika je kao što vidite u boji iglcia i dužini iglica, i kod jedne i kod druge vrste su iglice tvrde i ušiljene, pa je problem kod kićenja bora, te također moramo naglasti da su smreke u odnosu na jele imaju grane koje su čvršće i mogu teže ukrase nosit na sebi.
S druge strane jela, ona ima iglice koje su plosnate. Kao što vidite one su dosta savitljivije i ne mogu podnijeti teške ukrase”, rekao je Fran Poštenjak, direktor tvrtke za urbano šumarstvo i arborikulturu.
Ovisno o veličini i izgledu smreku ćete platiti od 60 do 120 kuna, onu srebrnu od 150 do 200, a jelu od 180, pa do čak 500 kuna.
“Jela je otpornija što se tiče odbacivnaja iglica od smreke i to može biti dosta veliki faktor s obzirom da su sve odrezane i preporučujem ako je ikako mogućeg da sa donjeg dijela se stavi nekakva posuda s vodom da drvce dulje traje”, rekao je Poštenjak.
A ako vam miris nije važan – golem je i izbor plastičnih drvaca u gotovo svim trgovačkim centrima. A cijene od 200 do 800 kuna! Prazan bor sad treba okititi, a iako formalnog pravila nema – stručnjaci kažu – prvo idu lampice. Drvce se kiti odozgo prema dolje, a pravilo da je manje više u ovom slučaju ne vrijedi! Pomažu sitni trikovi.
“Na kraju cvijeće nam može poslužiti da popunimo eventualne šupljine u našem boru tako da on izgleda još bogatiji!”, ističe Jasna Degoricija, vlasnica tvrtke za dekoriranje.
O ukusima se ne raspravlja, ali ipak trebalo bi pripaziti na boje i materijale, kažu stručnjaci. “Treba ići po nakitu koji imamo od ranije, naravno uvijek dokupljujemo nešto novo, ono što nam se sviđa i našim ukućanima i treba možda gledati da se uklapa u naš kućni ambijent”, tvrdi Degoricija.
Treba gledati i da ukrašavanje ne bude gnjavaža, već po mogućnosti prilika za ugodno druženje s najmilijima.