TRENutak za roditeljski KUTak: Neprocjenjive uspomene nisu iz dućana

Neki od nas su živjeli u doba kada nije bilo blagdanske shopping groznice i time su blagoslovljeni. Sjećanja na naše blagdanske dane vuku nas na zajedništvo, druženja, smijeh i toplinu doma obogaćenu obiteljskim druženjima.

Što ostavljamo u zalog ovim našim mlađim generacijama?

Koja sjećanja će oni imati jednog dana kada postanu odrasli?

Što će im grijati srce i o čemu će pričati sjećajući se na djetinjstvo?

Što je to što danas stvaramo s njima a sjećat će se u budućnosti?

Pokušajte razmisliti o tome što im ostavljate kao nasljedstvo u banci sjećanja?

Danas imamo priliku stvarati i kreirati budućnost. Danas imamo priliku učiniti nešto lijepo što će se odraziti na budućnost, nas i naše djece. Danas pišemo nešto što će se generacijama prepričavati u obitelji. Danas imao utjecaj na to i potrebno ga je iskoristiti u potpunosti. Danas!

Dragi roditelji, znam da živimo u potrošačkom dobu, da nam je sve dostupno te da to stvara neki privremeno dobar osjećaj moći. No, doista je privremen i kratkotrajan. Sigurna sam da imate to iskustvo iz osobnog života. Srećom, naše generacije su imale priliku osjetiti i nešto više, i neke druge osjećaje odrastajući uz roditelje koji su blagdansko vrijeme obilježavali na neki drugačiji skromniji ali “bogatiji” način.

Pokušajte ovaj blagdan stvoriti barem djeličak te atmosfere u svojem domu. Znam da su popisi za Djeda Božićnjaka poprilični. Taman da ispunite sve želje s popisa, nećete zadovoljiti sve želje svojeg djeteta jer dijete misli da je sreća u materijalnim stvarima, a zapravo je u nečemu drugome, no još nema to iskustvo. Na vama je da pokušate stvoriti djetetu osjećaj pravih životnih vrijednosti, ako još niste.

Kada dijete dobije sve poklone koje je poželjelo ili koje ste mu namijenili, pokušajte mu pružiti “poklone” koji nemaju cijenu, koje ne možeš kupiti ni u jednom dućanu i koji su u današnje vrijeme prava rijetkost ali još uvijek vrlo cijenjeni dapače neprocjenjivi.

Pokušajte djetetu pričati priče iz svojeg djetinjstva. Pričajte mu kako ste vi provodili svoje blagdane. Mazite se više. Šetajte. Otiđite sami negdje na čaj. Klizališta su otvorena i samo vi i dijete na klizaljkama će biti djetetu velika radost. Prije spavanja učinite nešto što nikada niste. Blagdani su. Neka dijete prespava u vašem krevetu. Ili zamijenite krevete – mama i jedno dijete, tata i drugo dijete ili nešto slično. Otiđite s djetetom u dućan i kupite nešto za neku potrebitu obitelj u vašoj blizini i odnesite poklone. Neka dijete upozna i drugu stranu života. Donirajte hranu azilu za životinje.

Davanje nas obogaćuje. Mašta nema granica ako zaista želite stvoriti uspomene koje će se prepričavati generacijama. Ostavite dobar zalog danas.

Možda društvena igra koju ste kupili ima poveću vrijednost, ali vaše društvo, smijeh, radost, šale i cijela večer uz obitelj su neprocjenjivi u odnosu na cijenu predmeta.

Što će dijete pamtiti? Igru ili vašu večer uz igru? Ne kaže se uzalud da najbolje darove ne možeš novcem platiti.

Želim vam ugodne, mirne i srećom ispunjene blagdane provedene u društvu osoba koje volite svim srcem.


tel. 098/564-290

www.anitavadas.com

info@anitavadas.com

Facebook – TRENutak za roditeljski KUTak

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije