Voćkarica&Vrtlarica: Uzgoj pitomog kestena

S prvim jesenskim kišama i pojavom jačeg vjetra počela je sezona berbe i sakupljanja kestena. Bilo da se radi o pečenom ili kuhanom, gotovo je nemoguće ostati ravnodušan prema ovim prefinim plodovima. Pitomi kesten je voćna vrsta koja se za sad ne uzgaja intenzivno na našem području, već ga nalazimo kao dio šumskih sastojina na višim nadmorskim visinama. Međutim, razvojem tehnologije i usavršavanjem tehnika cijepljenja stvorili su se uvijeti za dobivanje kvalitetnih sadnica poznatih svojstava što je osnovni uvjet za zasnivanje nasada kestena.

U posljednjih nekoliko godina u ponudi voćnih rasadnika i specijaliziranih trgovina nalaze se sadnice europsko-japanskih križanaca sljedećih sorata; Bouche de Bertizac, Maraval, Marsol i Marigouele. Navedene sorte odlikuje ranozrelost što znači da njihovi plodovi dozrijevaju ranije od plodova domaćih populacija pitomog europskog kestena, a pokazuju i određenu otpornost na rak kore i osu šiškaricu koji mogu biti ograničavajući čimbenik uspješnog uzgoja kestena. Sadnice se prodaju po cijeni od 200 do 500 kuna, ovisno o njihovoj starosti i stupnju razvijenosti. Relativno visoku cijenu sadnog materijala opravdava činjenica da je riječ o kontejniranim sadnicama što znači da je korijen dobro ukorijenjen u zemlji unutar posude i presađivanje na stalno mjesto može se odraditi tijekom cijele godine kada vremenske prilike dopuštaju radove na otvorenom bez straha da se sadnice neće primiti. Ukoliko sadite dobro razvijene dvogodišnje ili trogodišnje sadnice već u godini sadnje možete očekivati prve plodove. Izbjegavajte sadnju značajno jeftinijih sjemenjaka kestena (sadnice proizvedene iz sjemena) jer osim što kasnije ulaze u rod nisu nam unaprijed poznata svojstva budućih plodova.

Osim kvalitetnog sadnog materijala za uspiješan uzgoj kestena presudni su ekološki uvjeti područja na kojem se planira sadnja. Pitomi kesten zahtjeva duboka, prozračna i kisela tla. Optimalna pH vrijednost tla kreće se od 4,0 do 6,0. S obzirom na klimatske uvjete kestenu odgovaraju područja sa umjerenokontinentalnom i mediteranskom klimom. Tijekom zimskog mirovanja može izdržati temperature i do -35°C. Kesten cvate relativno kasno, uglavnom početkom lipnja tako da mu kasni proljetni mrazevi ne nanose štete kao drugom voću. Prilikom izbora položaja za sadnju prednost se daje južnim obroncima od 150 do 700 metara nadmorske visine, jer je kesten izrazito heliofilna biljka (voli sunce).

Pitomi kesten može se uspješno uzgajati na područjima koja nisu pogodna za uzgoj ostalih voćnih vrsta. Plodovi su izuzetno cijenjeni i traženi, tako da uzgoj pitomog kestena može biti i dobar izvor dodatnog prihoda.

Ostale savjete vezane uz uzgoj voća i povrća potražite na Facebook stranici Voćkarica&Vrtlarica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije