trikovi za spas

Ne možete odoljeti nezdravoj hrani? Evo kako pobijediti tu žudnju

Evo pet načina kako možemo unaprijediti naš odnos s hranom.

Svi ponekad osjećamo želju za hranom, posebno onom manje zdravom, ali i dalje možemo donositi svjesne odluke koje potiču unos hranjivih tvari neophodnih za naše tijelo, piše Net.hr.

Evo pet načina kako možemo unaprijediti naš odnos s hranom:

Upravljanje žudnjama

Često se nađemo u situaciji kada ne možemo odoljeti slatkim ili slanim snackovima, posebno kad smo pod stresom. Znanstvena istraživanja su pokazala povezanost između povišene razine kortizola (hormona stresa) i grickanja kao reakcije na svakodnevne izazove.

Razlikovanje prave gladi od emocionalne potrebe ključno je za promjenu odnosa prema hrani. Važno je prepoznati trenutke kada nas emocije potiču na prejedanje, iako nismo fizički gladni.

Tražite pomoć iz prirode

Borba između volje i želje može biti iscrpljujuća. Ako sami ne možete kontrolirati svoje žudnje, stručnjaci preporučuju potragu za prirodnim rješenjima poput zelenog čaja ili ulja konoplje koje potiču osjećaj sitosti.

Prije nego što se odlučite za neki preparat, važno je posavjetovati se sa svojim liječnikom kako biste odabrali najbolje rješenje koje će smanjiti žudnju, ali istovremeno potaknuti metabolizam.

Prepoznajte stres kao okidač za žudnju

Prema istraživanju Američkog psihološkog udruženja, gotovo 40% odraslih je u posljednjih mjesec dana posegnulo za nezdravom hranom kao odgovor na stres.

Stres je stvaran, a žudnja za hranom može biti način traženja utjehe. Kroz kratke meditacije ili jogu, možemo preusmjeriti svoj um i smanjiti žudnju.

Osigurajte unos pravih hranjivih tvari

Ponekad žudnja nastaje zbog dosade ili stresa, ali može biti i način na koji tijelo signalizira potrebu za određenim hranjivim tvarima.

Na primjer, žudnja za šećerom može biti znak da tijelu nedostaje goriva kako bi stabiliziralo razinu šećera u krvi. Nedostatak uravnotežene prehrane može otežati kontrolu žudnje i razvoj zdravog odnosa prema hrani.

Naučite tjelesne signale

Kada tijelo treba hranu, energiju ili hidrataciju, šalje nam signale. Osjećaj žeđi može ukazivati na potrebu za hidratacijom, dok početak zijevanja može značiti da je tijelu potreban odmor. Naučiti prepoznati te signale ključno je za razvijanje zdravog odnosa s hranom. Razumijevanje razlike između stvarne gladi i žudnje pomaže nam donositi svjesnije odluke o prehrani, prema Mind Body Green.

Najnovije