sunčanje i sunce

Ako na kremi za sunčanje piše nešto s ovog popisa, može značiti da je kancerogena

Postoje kreme za sunčanje koje sadrže sastojke za koje stručnjaci tvrde da su kancerogene te bi ih iz tog razloga bilo najbolje izbjegavati.

Za vrijeme velikih vrućina potrebno je kožu zaštititi od štetnog UV zračenja, a to podrazumijevanja nanošenje raznih krema i ulja za sunčanje. Ponekad iako nanosimo kremu za sunčanje, ne stavljamo dovoljno visoki SPF (sun protection factor) koji označava koliko dugo možete ostati na suncu bez opasnosti od opeklina – sve iznad 30 je visoka zaštita, piše Net.hr.

Kreme za sunčanje

Da vam koža ne bi pocrvenjela, po najnovijem istraživanju britanskih znanstvenika na nju bi trebalo nanijeti 36 grama ili šest do osam žličica kreme ili losiona za zaštitu od sunca. Dobro je namazati cijelo tijelo, no zapravo sve ovisi o tomu koliko odjeće nosite na sebi.

Na koja područja trebamo najviše pripaziti jer najlakše izgore? U nastavku saznajte koje dijelove tijela obično zaboravimo mazati kremom za sunčanje, a smatraju se osjetljivim područjima:

Leđa

Prsa

Trbuh

Ramena

Ruke

Noge

Lice

Jesu li kreme za sunčanje kancerogene?

Vijeće za borbu protiv raka je provelo istraživanje na 1000 Australaca u dobi od 18 do preko 76 godina kojim je otkrilo da gotovo polovica ispitanika vjeruje da krema za sunčanje sadrži kemikalije koje su štetne i uzrokuju rak, piše cancer org. Pa, što je zapravo istina?

Iako neki proizvođači reklamiraju svoje proizvode za zaštitu od sunca govoreći da ne sadrže kemikalije koje uzrokuju rak, postoje kreme za sunčanje koje sadrže sastojke za koje stručnjaci tvrde da su kancerogene te bi ih iz tog razloga bilo najbolje izbjegavati.

Ovo su štetne kemikalije na koje trebate pripaziti prilikom kupnje kreme za sunčanje:

Oxybenzone

Oktinoksat

Oktokrilen

Homosalat

Oktisalat

Avobenzon

Methylisothiazolinone

Retinil palmitat

Nanočestice cinkovog oksida

Nanočestice titanijevog oksida/dioksida

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije