Voćkarica&Vrtlarica: Moj vrt na balkonu

Tjedan iza nas obilježili su kalendarski početak ljeta sa prvim ovogodišnjm vrućinama i sparinama, te je postalo obavezno u poslijepodnevnim satima potražiti dubok hlad kako bi se zaštitili od prekomjernog sunčevog zračenja. Oni koji redovito prate blog i objave na Facebook stranici Voćkarica&Vrtlarica znaju da posljednjih nekoliko mjeseci intenzivno radim na transformaciji balkona stambene zgrade u zelenu oazu punu mirisa začinskog i aromatičnog bilja, okusa voća, ljepote cvijeća i hranjivog povrća.

Takav kutak za odmor i opuštanje posebno dolazi do izražaja baš u ljetnim mjesecima kada je prirodni hlad puno bolje rješenje od zatvorenog klimatiziranog prostora. Kako su prošla gotovo 3 mjeseca od prvih sadnji i sjetvi, došlo je vrijeme da se napravi mali rezime.


Vertikalna gredica miks je aromatičnog i začinskog bilja, te povrća. Svježe sastojke koristim svakodnevno u pripremi raznovrsnih jela.
Prilikom odabira voćnih vrsta dala sam prednost onim voćkicama koje se uobičajeno uzgajaju u posudama, a u godini sadnje donose plodove. Jagode i maline mjesečarke rađat će kontinuirano tijekom vegetacije sve do kasne jeseni, odnosno pojave prvog mraza. Na zrele plodove američke borovnice moram pričekati još koji dan. Iako je riječ o tek nekoliko plodova, jako me veseli da se mogu gotovo svakodnevno nagraditi slasnim bobicama.
Samo mjesec dana nakon sadnje ljekovitog i aromatičnog bilja uslijedila je prva berba. Mirisne paketiće mente, matičnjaka, kadulje i origana spremila sam za sušenje, a namjeravam ih upotijebiti tijekom zime za pripremu jela i čaja.

Postoji čitav niz povrtnih kultura koje se mogu uzgajati u posudama kao npr. krumpir, međutim površina je ograničavajući resurs i moram birati kulture sa kojima ću na ograničenom prostoru postići maksimalan učinak. Stoga je moj prvi izbor i preporuka za uzgoj u posudama lisnato povrće kao što su salata, blitva, špinat, rikola,matovilac koji dužim stajanjem nakon berbe relativno brzo gube na kvaliteti. Od berbe do konzumacije salate uzgojene u posudama na balkonu prođe tek nekoliko minuta, te su svi vrijedni sastojci sačuvani.

Uzgoj pojednih vrsta voća i povrća gotovo je nemoguć bez oprašivača. Uglavnom nismo ni svjesni da su pčele zaslužne za većinu hrane koju svakodnevno konzumiramo. Kako bi osigurala oprašivanje i postigla bolji urod, koristim se primamom za oprašivače u vidu raznovrsnog cvijeća.
A tu je i hotel za kukce iz kućne radinosti, alati za obradu supstrata te vjerna asistentica Kimi!
I na kraju moram napomenuti da je za kreiranje takvog jedinstvenog prostora potrebno uložiti mnogo truda i vremena, ali kad čovijek radi ono što voli onda to nije posao, nego privilegija 🙂

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije