Gracia Petek: Kaj je z bučinim oljem?

Super namirnica bučino ulje je nezamjenjiva u kulinarstvu, izvrsna za njegu kože i kose, popravlja raspoloženje, umanjuje simptome menopauze te proširene prostate kod muškaraca…

Bučino ulje je dio tradicije našeg kraja. Grah salata, krumpir salata su nezamislive bez ovog aromatičnog ulja. U zapadnom svijetu se o ovom ulje već uvelike piše kao o dostojnom zamjeniku za planetarno popularno ulja kokosa. Gwyneth Paltrow kao poznata pobornica zdrave hrane i života obožava ovo ulje, a i sjemenke. Koštice buče, a i ulje se smatraju super namirnicom, prepune nutrijenata izvrsne su za naše tijelo.

Bučino ulje bogato je mineralima, ugljikohidratima i bjelančevinama

Sjemnke buče i ulje obiluju vitaminima A, D, E, K i B, manganom, magnezijem,cinkom, selenom, željezom. Tu su i važne nezasićene masne kiseline linolna (omega-6) i oleinska (omega-3). S obzirom na to da su ulje i sjemenke bogate prirodnim fitoestrogenima smanjuju povišeni krvni tlak, glavobolje, navale vrućine, bolove u zglobovima i ostale simptome menopauze. Kod muškaraca svakodnevna konzumacija bučinog ulja može pomoći smanjiti povećanu prostatu (benigna hiperplazija prostate), a posljedično tome utjecati i na urinarne probleme koji su nastali povećanjem prostate.

Sjemenke bundeve u našem organizmu podižu razinu proizvodnje serotonina, a serotonin je hormon sreće pa tako utječu i na naše raspoloženje. Smatra se da bučino ulje podiže raspoloženje, umanjuje stres i povećava koncentraciju. Ako ovo nisu dovoljni razlozi da bučino ulje i sjemenke uvrstite u svoj svakodnevni jelovnik, evo još nekoliko divnih stvari vezanih uz ovo ulje.

Bučino ulje odlično je za njegu kose

Naime ovo ulje ima sposobnosti ojačati kosu, vratiti joj sjaj i čak utjecati na rast kose i to posebno kod muškaraca jer se smatra da blokira enzim odgovoran za usporavanje rasta kose. Zato kad sljedeći put kuhate s bučinim ulje slobodno napravite za sebe i svojeg dragog masku za kosu od bučinog ulja!

Ne,ne ni to nije sve. Bučino ulje za kožu? O da, definitivno. S obzirom na to da je bučino ulje bogato vitaminom E i cinkom ono potiče regeneraciju kože, izvrsno je u borbi protiv nečistoća i akni, te mrlja na koži. Visoka količina nezasićenih masnih kiselina i antioksidanasa u ovom ulju potiču bolju strukturu kožnih stanica i zadržavaju vlažnost kako bi koža izgledala glatko i hidratizirano.

S obzirom na sve navedeno lako je moguće da da uskoro postane pravi hit u anti-age kozmetici. Zato dragi naši jedite bučino ulje mažite se njime i uživajte u svim blagodatima ove divne super namirnice.

Recept za masku za kosu s bučinim uljem:
(pogodan i za kovrčavu kosu)

  • Shea maslac
  • Bučino ulje
  • 1 Jaje
  • Jabuka

Pripema:

Pola jabuke izmiksati u blenderu. U pire od jabuke dodati jednu žlicu shea maslaca i jednu žlicu ulja sjemenki bundeve. Jaje posebno istući i dodati u pire od jabuke sve zajedno pomiješati i rasporediti po kosi. Ostaviti barem 20 minuta nakon toga temeljito isprati.

Svaki drugi utorak donosimo Vam pregršt savjeta, ideja i načina kako živjeti u skladu s prirodom kroz kolumnu ‘Povratak izvornom putem prirode’ autorica kolumne je mlada kreativka Gracia Petek koja je pokrenula vlastiti brand prirodne kozmetike Kiwi.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije