Odjeća i vrućine

Je li na +30 pametnije nositi svijetlu ili tamnu odjeću? Mogli biste se iznenaditi

Ljudsko tijelo programirano je da samo regulira tjelesnu temperaturu zračenjem topline izravno s kože i znojenjem.

Toplinski val je na svom vrhuncu, a kao jedna od mjera zaštite od paklenih vrućina savjetuje se nošenje bijele ili svijetle lagane odjeće. Znanstvenici su otkrili štiti li zaista od nesnosnih vrućina bolje takva odjeća ili crna, piše Net.hr.

Istraživački tim Richard Taylor i Virginia Finch sa Sveučilišta Harvard te Amiram Shkolnik i Arieh Borut sa Sveučilišta u Tel Avivu zapitali su se zašto beduini nose crne ogrtače u vrućim pustinjama. Njihova studija objavljena je u časopisu Nature 1980. godine.

Oni su otkrili da crni ogrtač prenosi više topline prema unutra nego bijeli ogrtač. No, rezultati istraživanja pokazali su da je, ipak, svejedno nosite li crnu ili bijelu odjeću za vrijeme velikih vrućina.

“Količina topline koju dobije beduin izložen vrućoj pustinji ista je bez obzira na to nosi li crnu ili bijelu halju. Dodatna toplina koju apsorbira crna halja izgubila se prije nego što je stigla do kože”, napisali su znanstvenici.

Beduinske haljine, primijetili su, nose se opuštene. U unutrašnjosti se hlađenje događa konvekcijom, bilo djelovanjem mijeha, dok ogrtači lepršaju na vjetru ili putem efekta dimnjaka, dok se zrak diže između ogrtača i kože. Tako je konačno pokazano da je, barem za beduinske halje, crna jednako hladna kao i bilo koja druga boja.

Ljudsko tijelo programirano je da samo regulira tjelesnu temperaturu zračenjem topline izravno s kože i znojenjem. Kada se tijelo pregrije, mozak govori žlijezdama znojnicama u koži da se otvore i počnu raditi. Ali nije znoj ono što nas hladi – isparavanje te vlage iz naše kože ono je što hladi tijelo, piše CNN.

“Želimo pomoći tom procesu, a ne ga ometati. Nošenje široke odjeće koja je prozračna može omogućiti isparavanje znoja s tijela i oslobađanje topline iz kože”, rekao je dr. Prabu Selvam, iz hitne medicinske pomoći u Americaresu.

To znači da za vrijeme toplinskog vala trebate nositi prozračne prirodne tkanine. Široka košulja od pamuka, lanena haljina ili svilena bluza omogućit će vam cirkuliranje zraka. Također, preporučljiva je i odjeća s otvorima.

Tkanine svjetlijih boja s labavim tkanjem odražavaju toplinu i bolji su izbor za vruće vrijeme od tamne odjeće. No također, preporučljivo je nositi i tamniju odjeću koja je napravljena od gusto tkane tkanine, jer njena gusta konstrukcija bolje štiti kožu od opasnih sunčevih zraka koje mogu uzrokovati opekline i starenje. Dobra krema za zaštitu od sunca prije nego što izađete van u svijetloj odjeći može pomoći, savjetuju stručnjaci.

Najnovije