Problemi s klimom

Vani žega, a klima u autu štrajka? Par potencijalnih problema i kako ih riješiti

Ovo su najčešći problemi s klima uređajem u automobilu s kojima se susrećemo tijekom ljetnih mjeseci.

Možda na najtopliji dan u godini, klima u vašem automobilu odluči prestati raditi. Srećom, kada stvari krenu po zlu s klimatizacijskim sustavima, postoji rješenje da se ponovno rashladite i osjećate ugodno.

Ako se susretnete s bilo kojim od navedenih problema, nemojte odgađati posjet servisu – pravovremena intervencija može spriječiti veće kvarove i osigurati ugodnu vožnju tijekom cijelog ljeta.

Ovo su najčešći problemi s klima uređajem u automobilu s kojima se susrećemo tijekom ljetnih mjeseci.

1. Puše samo vrući zrak

Kada prvi put uđete u svoj automobil tijekom vrućeg dana, očekujete da će zrak biti topao barem jednu minutu, a zatim, kako vozilo bude ubrzavalo, zrak će prijeći iz toplog u hladno. Kada se to ne dogodi i zrak prelazi iz hladnog u toplo, to je znak da postoji ili curenje u sustavu, začepljenje u zavojnicama isparivača ili se glavna komponenta pokvarila, poput kompresora ili ventilatora kondenzatora.

Rješenje: Propuštanja u klimatizacijskim sustavima može biti teško pronaći, ali je važno da se pronađu i poprave prije nego prouzrokuju veću štetu. Dugotrajna curenja mogu uzrokovati velika oštećenja glavnih komponenti, što rezultira skupim popravcima. Osim toga, curenja su štetna za okoliš jer ispuštaju štetne plinove u atmosferu. Pomoću elektroničkog stroja za ispitivanje curenja ili posebne boje dodane rashladnom sredstvu, tehničar će morati locirati curenje radi popravka. Provjera i zamjena termostata može riješiti problem. Ako je kompresor oštećen, vjerojatno će biti potrebna njegova zamjena.

2. Slab protok zraka iz ventilacijskih otvora

Ako puše hladan zrak, ali se čini kao da je na niskoj ili srednjoj brzini, vaš klima uređaj ili ima ograničenje protoka zraka, u sustavu ima plijesni, ventilator je u kvaru, ili su oštećene brtve u blizini cjevovoda.

Rješenje: Redovita zamjena filtera kabine ključna je za održavanje dobrog protoka zraka. Ako je ventilator problematičan, može biti potrebno njegovo čišćenje ili zamjena. Potreban je temeljit pregled od strane tehničara kako bi se pronašla prepreka kako bi se mogla popraviti.

3. Klima uređaj se povremeno isključuje

Kada zrak prijeđe iz hladnog u topli da bi se ponovno ohladio, imate povremenih problema. To je često zbog začepljenja u sustavu, kvara kompresora ili spojke kompresora, neispravnog ventilatora kondenzatora, začepljenja u sustavu ili kvara aktuatora koji usmjerava protok zraka. Također je moguće da se isparivač zaledio. Kada se isparivač zaledi, protok zraka je ograničen. Međutim, nakon što se led otopi, strujanje zraka funkcionira kao i obično.

Rješenje: Prva i najjednostavnija stvar koju možete učiniti je zamijeniti filter zraka u kabini. Ako zamjena filtera ne riješi problem, sustav možda ima malo rashladnog sredstva ili je prepunjen. U svakom slučaju, tehničar će morati pregledati i pokušati regulirati problem. Ovakvi problemi često su problematični jer ne djeluju uvijek kada su nam potrebni. Ako sustav ne pokaže simptome kod tehničara, vjerojatno ćete se morati vratiti kada se ponovno pojave.

4. Neugodni mirisi iz ventilacijskih otvora

Miris plijesni je neugodan, ali je i jasan znak da se u sustavu ventilacije pojavila plijesan ili je filter zraka u kabini prljav i začepljen.

Rješenje: Redovito čišćenje i dezinfekcija sustava klima uređaja može pomoći u eliminaciji neugodnih mirisa. Zamijenite filtere zraka. Oni su napravljeni za skupljanje prljavštine i krhotina koje ulaze u vaš automobil. Začepljeni filteri sprječavaju stabilan protok zraka, smanjujući volumen zraka i stvarajući neugodne mirise. Ako je filter zraka zamijenjen, može biti potreban profesionalni, antibakterijski tretman za uklanjanje neugodnih mirisa.

Najnovije