Crni i crveni ribiz, super voće iz vlastitog uzgoja!

Zasigurno vam je poznat pojam ‘superhrana’ koji se često koristi za egzotično voće kao što su aronija, brusnica, američka borovnica o čijim svojstvima se najčešće govori u superlativima. Posljednih nekoliko godina mnogo se govori i o goji bobicama ili tzv. ‘sretnim bobicama’, konzumacijom kojih možemo usporiti procese starenja.

Tako su uobičajene bobičaste voćne vrste kao štu su ribiz, josta, ogrozd, malina i kupina ostale nepravedno zapostavljene. Glavni razlog zbog kojeg danas pišem o ribizu je činjenica da je ribiz visokovrijedna namirnica najbogatija vitaminom C od svih voćnih vrsta.

Ispitivanja su dokazala da crni ribiz sadrži 38 puta više vitamina C od borovnica, zbog čega se može vrlo lako svrstati u skupinu super namirnica. U sastavu se uz C vitamin nalaze i drugi visokovrijedi spojevi kao što su vitamini B skupine, minerali (željezo, magnezij, kalcij, kalij) i antocijan koji ima antioksidativno djelovanje.


Pakiranja sadnica bobičastog voća podsjećaju na bombonijere, a nalaze se u ponudi brojnih supermarketa.

Svi oni koji su se okušali u uzgoju američke borovnice i brusnice mogu potvrditi da nije lako ispuniti optimalne uvjete za rast i redovito plodonošenje (kiselo tlo, kišnica za zaljevanje), dok je s druge strane ribiz voćka vrlo skromnih zahtjeva.

U prodaji se nalazi uglavnom kao kontejnirana sadnica, što znači da se može saditi tokom cijele godine kada vremenske prilike i uvijeti tla dopuštaju radove na otvorenom. Ribiz je heliofitna biljka što znači da mu je za rast i razvoj potrebno mnogo svjetla, pa prilikom odabira sadnog mjesta obratite pozornost na moguće zasjenjivanje od voćaka veće krošnje. Uzgaja se na vlastitom korijenu u formi grma, a cijepljenjem na zlatni ribiz može se uzgojiti kao stabalce koje ima prvenstveno dekorativnu vrijednost.


Crveni ribiz cijepljen na podlogu zlatnog ribiza formiran u stabalce visine cca. 70 cm. Znatno slabije rodi u odnosu na ribiz uzgojen na vlastitom korijenu.

S obzirom na boju bobica grozda razlikujemo crni, crveni, bijeli i zlatni ribiz. Za potrošnju u svježem stanju i proizvodnju prerađevina uzgajaju se crni i crveni ribiz, dok se bijeli i zlatni sade u okućnicama prvenstveno za konzumaciju u svježem stanju.


Crni ribiz donosi plodove na dugim jednogodišnjim izbojima koji se formiraju na dvogodišnjim ili starijim granama. Osim plodova koriste se i ostali djelovi biljke (list, mladice) za pripremu čajeva, sokova i sirupa.

Iako crni ribiz ima daleko veću prehrambenu vrijednost od crvenog ribiza, vrlo malo ga se troši u svježem stanju zbog karakterističnog mirisa po stjenicama. Ako netom ubrane plodove stavite na nekoliko sati u hladnjak smanjit će se intenzitet mirisa, a preradom u sokove ili džemove taj miris se u potpunosti izgubi.


Crveni ribiz donosi plodove na kratkim jednogodišnjim izbojima koji se nalaze na dvogodišnjim i trogodišnjim granama.

Ribiz vrlo rano kreće sa vegetacijom, pa su biljni sokovi mladog lišća prava poslastica za ribizovu lisnu uš.


Karakteristična slika napada ribizove lisne uši su nabrekline na licu lista purpurno crvene boje.


Na naličju lista nalaze se uši svijetlo zelene illi žuto zelene boje.

Prošlih godina koristila sam pripravak od koprive za kontrolu navedenog štetnika, budući da primjena sredstava za zaštitu bilja nije opravdana u ovom slučaju. Namjerno sam upotrijebila izraz ‘kontrola’ štetnika, a ne suzbijanje jer moj cilj nije istrebljenje ribizove lisne uši, već spriječavanje gubitaka koje ona može uzrokovati sisanjem biljnih sokova.

Ove godine koristit ću pripravak HomeOgardena koji prirodno povećava otpornost biljaka na napad biljnih štetnika kao što su lisne uši. Vrlo mi je bitno prilikom primjene da je sredstvo sigurno za okoliš i druge životinje, jer su prirodni neprijatelji bubamare vrlo aktivne u ovo doba u potrazi za izvorom hrane. Kada bi suzbila lisne uši, bubamare ne bi imale hranu pa bi uginule ili otišle u potragu za prikladnijim staništem što bi narušilo prirodnu ravnotežu u mojem vrtu.


Homeopatsko sredstvo za jačanje otpornosti biljaka na napad štetnika.

Posadite ovo super voće pogodno za ekološki uzgoj, sigurno nećete požaliti!

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije