Nadam se da ste probali neke recepte od prošli puta. Nastavljamo sa zdravom užinom. Uživajte i pozovite klince da vam pomognu.
ČETVRTAK – PALAČINKE NA SIROV NAČIN
Sastojci:
4-5 jako zrelih banana ( s mnogo crnih točkica) banana, šljive, kruške, maline, jagode, trešnje…
Priprema:
U blenderu ili multipraktiku izmiksajte banane sa pola limuna iscijeđenog. Ako nemate dehidrator, u protvan stavite silikonsku podlogu i na nju smjesu od banana. U jedan kut dodajte oko 3 žlice smjese od banane i oblikujte ili razmažite u krugove. Pazite da nigdje nemate rupica jer će se palačinke još stanjiti u postupku sušenja. Stavite pećnicu na najmanju temperaturu 50 stupnjeva na ventiliranje i ostavite malo odškrinuta vrata. Nakon nekoliko sati palačinku bi trebali moći odlijepiti od silikonske podloge. Pazite da Vam se ne presuši.
Na palačinku stavite omiljeno voće Vašeg mališana i prelijte s preljevom od jagode ili maline koje ste prethodno malo izmiksali s malo meda. Zapravo najbolje da preljev od jagode stavite ispod palačinke, u nju i na nju a onda možete čak i neko neutralno povrće sitno nasjeckati pa neće ni skužiti…1:0 za mame!!
P.S Možete i dodati malo čokoladnog mousse od prethodnog dana i uspjeh zagarantiran. Jednom kada probate ove palačinke nećete požaliti, vrijedi se malo potruditi.
PETAK – Spaghetti od voća i povrća
Sastojci: 1 tikvica, 1 mrkva, 2 jabuke
Priprema: Na ribežu ili spiralizatoru napravite rezance ili spaghette od tikvica i jabuka. Spaghettama dodajte još svježeg voća i povrća i dodajte sljedeće sastojke koje ste umiješali u umak.
1 žlica bijelog ili svijetlo smeđeg laganog misa
2 žlice kikiriki namaza ili bademovog maslaca
1-2 žlice limuna
Par žlica vode i po potrebi meda
SUBOTA – PITA OD JABUKA 22 cm
Kora:
2 šalice oraha
1/2 šalice mljevenih badema
1 šalica namočenih datulja
1/3 šalice otopljenog kokosovog maslaca
3 žlice meda ili agave
Krema:
1/2 naranče
5 jabuka
1/2 šalice namočenih datulja
2 žličice cimeta
1/2 žličice muškatnog oraščića
Priprema:
Orahe i bademe usitnite u dobrom multipraktiku ili mlincu za kavu. Dodajte ostale sastojke da se sve dobro promiješa i isjecka u multipraktiku. Utisnuti u kalup od pite polovicu smjese, a drugu polovicu ostavite za kasnije. ( Najbolje bi bilo imati kalup koji se može razdvojiti). Staviti u frižider da se malo stisne.
Izmiksati sve sastojke za kremu u blenderu ili multipraktiku. Jabuke narezati na tanke ploškice. Izvaditi kalup i na nju položiti prvi sloj jabuka pa sa žlicom premazati kremu i tako barem 3-4 puta. Završiti sa drugom polovicom smjese nježno oblikujući i pritiskujući. Najbolje ostaviti u škrinji barem sat vremena kako bi ju lakše prebacili na tanjur za serviranje.
Ovu pitu možete raditi i sa marelicama.
NEDJELJA – FRANCUSKA SALATA
Sastojci:
1 šalica mladog graška
1 šalica mlade mrkvice
½ šalice pastrnjaka ili celera
1 kolerabe, 1 jabuka, 2-3 rotkvice i kukuruz po želji
Majoneza na sirov način:
½ šalice hladno prešanog nježnog maslinovog ili suncokretovog ulja
¼ šalice bademovog mlijeka
1 žlica limunovog soka
1 žlica senfa
1/3 žličice crne soli
Izmiksati sve sastojke sa štapnim mikserom. Ovo je mala količina za 3 osobe. Druga opcija je da na sirov kreker namažete domaću zdravu majonezu i povrće i klice, pa imate zdravi sendvič.
Želite li više ideja javite mi se na Facebook stranicu Green Chef Marijana Belošević on the road again