loše navike

Ovo je pet navika koje vam mogu produljiti životni vijek: Pridržavate li ih se?

Promjenom ovih navika možete pridonijeti vašem zdravlju.

Svi mi želimo dugo i sretno živjeti, no postoje mnogo štetnih navika koje bi mogle ugroziti naše zdravlje i ubrzati smrt, o kojima možda nismo razmišljali, prenosi Net.hr.

Ove svakodnevne promjene načina života, od trenutka kad se probudite do odlaska u krevet, mogle bi vam pomoći da živite dulje.

Želite li doživjeti duboku starost?

Promjena ovih navika mogle bi vam produžiti životni vijek.

Buđenje

Kad zazvoni alarm ujutro, mnogi jedva ustaju iz kreveta i odgađaju buđenje. No, to nema dobrog učinka.

“Ustanite iz kreveta, razmaknite zavjese i udahnite malo sunčeve svjetlosti”, rekla je doktorica Mayoni Gooneratne.

Istraživači s medicinskog centra Beth Israel Deaconess u Bostonu otkrili su da muškarci i žene s najkvalitetnijim snom imaju dodatne 2,4 godine očekivanog životnog vijeka.

Doručak

Dogodi li vam se često da u žurbi ujutro ne stignete zdravo doručkovati već posegnete za brzom hranom? Na taj način radite više štete nego koristi.

Hrana s visokim udjelom šećera i rafiniranih ugljikohidrata, kao što je kroasan, uzrokuje brzi porast šećera u krvi i nakon toga naglo pada, uzrokujući pad razine energije i povećanje gladi.

Sjedilački način života

Dokazano je da sjedilački način života povećava rizik od smrtnosti iz brojnih razloga. Studije su povezale neaktivnost s prekomjernom težinom i pretilošću, dijabetesom tipa 2, nekim vrstama raka i ranom smrću, upozorava NHS.

Alkohol

Redovito ispijanje alkohola može skratiti vaš životni vijek.

Kasna večera

Jedenje u kasnim večernjim satima na kauču, posebice brze hrane, navika je koju biste trebali izbjegavati.

“Trebali biste nastojati jesti za stolom zajedno sa svojim partnerom ili djecom kako biste mogli provjeriti jedno drugo i ojačati svoju vezu. Ovaj osjećaj podrške toliko je suštinski važan za naše mentalno zdravlje i dugovječnost”, tvrdi doktorica.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije